V Besiege stavíte realistické stroje, abyste rozsévali smrt a zkázu
zdroj: tisková zpráva

V Besiege stavíte realistické stroje, abyste rozsévali smrt a zkázu

21. 1. 2015 17:03 | Preview | autor: Petr Poláček |

Zejména z nezávislé scény se pravidelně vyloupnou zajímavé a netradiční herní náměty, což je právě případ strategické simulace Besiege od pouze dvoučlenného britského studia Spiderling. Čím je hra natolik zajímavá, že na ní lepím nálepku "zajímavá"? Láká mě představa, že si postavím kousek po kousku vlastní válečný stroj, abych s jeho pomocí následně rozšmelcoval hrady, vesničky, jiné válečné stroje, stáda zvířat a samozřejmě i šiky nepřátelských vojsk. Besiege mi v zásadě připomíná variaci na tower defense, kde věže jenom neplácáte na mapu, ale podle daných fyzikálních vlastností je stavíte a následně i ovládáte. A navíc je mi Besiege blízká grafickou stylizací.

Tvůrci ze Spiderling už s Besiege uspěli na Greenlightu, momentálně za pár babek nabízí na svých stránkách možnost koupit a hrát první alfa verzi, přičemž připravují vydání alfa verze druhé. Video někde okolo názorně předvádí vzhled hry i základ hratelnosti včetně krvavého masakru vojáčků strojem, který připomíná středověkou sekačku, potažmo destrukci malé pevnosti ohnivou koulí, vymrštěnou obřím prakem.

Hlavně stroje si prohlédněte pozorně, protože si je musíte sami poskládat a řídit se při tom fyzikálním modelem. Pokud bloky špatně (nelogicky - proti zákonům fyziky) pospojujete, stroj se buď vůbec nerozjede, nebo se při dalším pohybu rozpadne. Jde o jednoduché, ale zajímavé řešení s velkým potenciálem, protože hráče dneska baví stavět a experimentovat viz úspěch Minecraftu nebo Space Engineers.

zdroj: youtube.com

Kompletně zničitelné prostředí snad není třeba vyzdvihovat, protože je patrné už ze záběrů videa. Se svými stroji si ale musíte dávat pozor i na pasti různého charakteru, které je možné využít ve váš prospěch. Stačí do ohňové pasti nenajet, ale nalákat do ní protivníka. Trénovat si to můžete, respektive v budoucnu vám to snad tvůrci umožní, neomezeně v sandbox levelu, ale v plánu je též na mise rozdělená kampaň, které tvůrci osází environmentálními puzzly, aby hráče donutili experimentovat.

Dokončení hry je samozřejmě daleko, protože dvojice vývojářů má omezené možnosti. Na druhou stranu mají v rukách opravdu zajímavý projekt, se kterým si zájemci mohou užít srandu už v nyní dostupné alfa verzi.

Nejnovější články