Diablo IV se vrací ke starým pořádkům, ale také inovuje svým otevřeným světem
zdroj: tisková zpráva

Diablo IV se vrací ke starým pořádkům, ale také inovuje svým otevřeným světem

2. 11. 2019 23:16 | Preview | autor: Jan Slavík |

Prezentace na BlizzConu přinesla podrobnější informace o herních mechanikách, třídách postav a všeobecné filozofii chystaného akčního RPG. Zatím to vypadá na tísnivou atmosféru z jedničky, itemizaci a herní systémy z dvojky a pocitové zpracování boje z trojky. A to by byla paráda.


Hrdinové

Hra bude při vydání obsahovat celkem pět hrdinských tříd, tvůrci zatím odhalili tři - barbara, druida a čarodějku.

Poslední jmenovaná nijak zvlášť nepřekvapí, protože archetypální kouzelnická postava provází sérii už od jejího zrodu. Ta zdejší bude, zdá se, nejvíce podobná čarodějce ze dvojky. Křehká hrdinka specializující se na útoky z dálky a využívající oheň, led a blesky. Tvůrci rovněž nastínili, jak bude fungovat mrazivá magie - hra nebude počítat se zpomalením a zmražením jako s dvěma efekty. Místo toho se bude prvním ledovým efektem zpomalovat, a když jich použijete dost, zpomalení bude čím dál intenzivnější a nakonec zmrazíte nepřítele úplně.

Barbar je po eskapádách z trojky, kde chrlil ohně, ledy a kdovíco ještě, zpátky ve své ryzí formě. Nelítostný válečník, co nepotřebuje pomoc nadpřirozených sil nebo živlů. Mistrovi zbraní a fyzického boje totiž naprosto stačí obouruční palice. Nebude se muset omezovat, protože v Diablu IV barbarovi nasadíte čtyři zbraně. Dvě obouruční, dvě jednoruční. Statistiky se budou počítat ze všech čtyřech najednou a v boji je samozřejmě půjde plynule střídat.

Druid umí měnit podobu, což ve hrách od Blizzardu není nic nového, ale zajímavé je, že to můžete využívat ke tvarování vlastního přístupu k hratelnosti, protože na přehazování podoby se vážou další efekty a podobně. A nebaví-li vás vlkodlak, nastavíte si na všech skillech medvěda, třeba. A nebo se místo toho můžete soustředit na přírodní magii - blesky, vichr, deště balvanů a podobně. Vypadá to skvěle, nemůžu si pomoct.

Diablo IV zdroj: tisková zpráva

Postav si sám

V Blizzardu se rozhodli (za všeobecného jásotu, nutno dodat) opustit hybridní systém skillů z trojky a místo něj sestavili poměrně tradiční progres dovedností a talentové stromy. Za zvyšování úrovně postavy budete dostávat body dovedností, těmi pak odemykat nová kouzla, nebo zlepšovat ta, co už vlastníte. Skill pointy můžete mimochodem také dostat z knih, co naleznete v divočině - nebude tedy potřeba se spoléhat výhradně jen na level hrdiny.

Talentový strom se dělí do třech větví a vypadá od pohledu vcelku bohatě - však také svoboda ve vytváření vlastního buildu byla klíčovou pointou, co vývojáři neustále opakovali. Zdá se, že si stížnosti na trojku a její minimální rozmanitost v buildech vzali doopravdy k srdci.

zdroj: Archiv

Sanctuary

Otevřený svět! Respektive... mnohem otevřenější svět, ve kterém se zřejmě budete moci potkávat s ostatními (a v potvrzených PvP zónách si s nimi jít po krku), utvářet party, účastnit se náhodných eventů ve světě, obchodovat a podobně. Což je výborná zpráva, handlování s runami a směny výbavy patřily ve dvojce k milovaným kratochvílím nejednoho hráče.

Dungeony nicméně zůstávají privátní a nikdo vám do toho vašeho bez pozvánky nevleze. A pokud nemáte na ostatní náladu - všichni známe takové večery - můžete pěkně postaru sólovat, protože ve hře nebude žádný obsah, ke kterému by se bez party nešlo dostat. O tom, zda půjde Diablo IV hrát úplně offline, zmínka nepadla, ale upřímně, velmi bych se divil, kdyby ano, protože se nezdá, že by šlo sdílení světa vypnout. Nemusíte se s ostatními družit nebo interagovat, ale prostě tam budou, zdá se.

Kobky

Řežba démonického, nemrtvého a všelijakého jiného osazenstva dungeonů samozřejmě patří k pilířům jakékoliv diablovky. Tvůrci slíbili stovky náhodně generovaných kobek plných nebezpečí, nepředvídatelných nástrah a samozřejmě temnoty. Doslovné i metaforické. 

Ve hře nebudou žádné nahrávací obrazovky a bude tudíž možné plynule přecházet nejen mezi vnějším světem a dungeonem, ale i mezi jednotlivými patry či mezi několika navzájem propletenými kobkami.

Za zmínku také stojí, že ačkoliv hlavním hnacím motorem k čištění dungeonů bude samozřejmě blyštivá kořist vyrvaná ze ztuhlých pařátů rozsekaných pekelníků, nebude jedinou motivací. 

Vrací se náhodné eventy, které si jistě pamatujete ze trojky, pouze s tou změnou, že už se jednotlivé události nebudou vázat na konkrétní zónu. Například na démonický oltář, co spustí útok ďáblů, když se k němu přiblížíte, tak můžete narazit třeba v lesním dungeonu, ale také v kobkách pod hradem a podobně. Tvůrci si od toho slibují rozmanitější zážitky při procházení dungeonů.

Diablo IV zdroj: tisková zpráva

Každá kobka bude navíc mít vlastní úkol. Může jít o klasické vyvraždění všeho, co se hýbe, usmrcení specifického bosse a podobně. Což trochu připomíná bounty systém z trojky, až na to, že ve čtyřce bude dungeon reagovat na váš postup. Bránit se, jinak řečeno. Čím víc se budete blížit splnění úkolu, tím obtížnější budou nepřátelé a tím lepší i odměna, například.

V předchozích dílech člověk velkou většinu kobek prošel jednou v rámci kampaně a při endgamové farmě se pak soustředil na několik málo specifických zón. Zpravidla proto, že v nich byla největší koncentrace nepřátel, nejlepší kořist a podobně.

V Diablu IV by to platit nemělo, protože ke každé ze slibovaných stovek kobek můžete najít speciální klíč, kterým ji proměníte v endgamovou zónu. Klíče mají navíc vlastní náhodně generované modifikátory, které ovlivní, jak se pozměněný dungeon bude hrát. Ano, pokud vám tento systém přijde poněkud povědomý, de facto se jedná stejný koncept jako u mythic dungeonů z WoWka, ale to vůbec nevadí - naopak díky tomu máme potvrzení, že to může dobře fungovat.

zdroj: Archiv

Výbava

Diablovka stojí a padá na dvou věcech: Kvalitním lootu a pocitu z boje. Veškerá ostatní omáčka samozřejmě může celkový dojem ještě zlepšit, nebo naopak pokazit, ale jakmile nepadají zajímavé předměty nebo řežba není příjemná pod rukama, je zkrátka po zábavě. Akční hratelnost by měla být podobná trojce, což je dobrá zpráva, protože, ruku na srdce, i přes všechny gamedesignové problémy se v Diablu III bojuje fantasticky.

V oddělení itemizace naopak žádná inspirace trojkou (díkybohu) neproběhla. Čím vyšší kvalita předmětu, tím víc modifikátorů a statistik. To samozřejmě nikoho nepřekvapí, ale důležité je, že výbava má rozšiřovat možnosti, jak si postavit build a hrát, místo toho, aby svazovala ruce a nutila vás do konkrétního přístupu jako ve trojce.

S tím souvisí také nová rovnováha kvalitních předmětů - legendárky mají být většinou stejně mocné jako sety a občas dokonce silnější. Nikoho nebavil fakt, že bez setu to ve trojce zkrátka nešlo, jinak řečeno.

Diablo IV zdroj: tisková zpráva

Také je potřeba zmínit existenci nové, ještě vyšší kvality předmětů - mythic. Mýtický předmět můžete nasadit jen jeden, ale zato má na sobě čtyři legendární modifikátory. Tvůrci ukázali mýtický náhrdelník pro barbara jako příklad. Zvyšoval poškození do krvácejících nepřátel a vylepšoval několik talentů najednou. Zdá se, že se bude za čím hnát.

A nakonec runy! K návratu runových slov se fanoušci ve trojce modlili dlouhé roky a nakonec se dočkají až ve čtyřce, ale lepší pozdě než nikdy. Nepůjde nicméně o předem dané "tajné" kombinace jako ve dvojce. Runová slova si budete moci skládat podle sebe z nabízených efektů a spouštěčů jednotlivých run, aby vznikla sada bonusů, co se vám přesně hodí do zamýšleného buildu.

Příklad: Na jedné runě máte "při třech vteřinách bez pohybu," a na druhé třeba "získej štít blokující 500 poškození". Dáte je dohromady a vznikne slovo, které vám nasazuje štít každé tři vteřiny, co se nehýbete. Třeba. Což by mohla být parádní zábava, teď to jen dobře vyvážit.

Na závěr ještě tvůrci stihli slíbit nemožnost pořizování předmětů ovlivňující hratelnost za skutečné peníze. Sečteno a podtrženo... To zatím vůbec nevypadá zle. Temný, gotický styl sérii samozřejmě velmi sluší a mohu-li soudit, zdá se, že se vývojáři poučili z chyb trojky i po stránce herního designu. Datum vydání nesdělili, ale vývoj je podle všeho stále v rané fázi, takže bych se osobně dost divil, kdyby stihli rok 2020. 

Nejnovější články