LYNX Grunex ProGamer – univerzální herní PC pod vánoční stromeček
zdroj: Foto: Grunex

LYNX Grunex ProGamer – univerzální herní PC pod vánoční stromeček

23. 11. 2023 12:00 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce |

Herní počítač od hráčů samotných - s pořádnou porcí výkonu v hotové sestavě, která ukrývá pečlivě vybrané komponenty. Přesně tak se dá charakterizovat inovované našlapané PC LYNX Grunex ProGamer 2024. Vyplatí se ušetřit čas se složitým výběrem hardwarových součástí a sáhnout po hotovém systému?

LYNX má za sebou jakožto etablovaný prodejce nejen herních počítačových sestav dlouhou historii a dlouhodobá je i jeho spolupráce s komunitním portálem Grunex, který sdružuje hráče a esportové nadšence. Nový stolní počítač LYNX Grunex ProGamer 2024 přináší inovovaný stylový vzhled, ale především i čerstvou konfiguraci výkonnější grafické karty i procesoru.

CPU Raptor Lake a grafická karta RTX 4060

Hardware tepající v základní desce ASUS TUF Gaming B660M-PLUS WIFI D4 reprezentuje v první řadě procesor Intel Core i5 13400F s frekvencí dosahující až na 4,6 GHz. Tento atlet se skvělým poměrem ceny a výkonu, který podává jeho desítka jader (z toho šest výkonných a čtyři energeticky efektivní), je výbornou volbou do univerzální sestavy. Hry, konzumaci i streaming videa zvládne levou zadní díky spárování s grafickou kartou MSI GeForce RTX 4060 Ti v provedení VENTUS se třemi ventilátory.

  Lynx Grunex ProGamer 2024 zdroj: Foto: Grunex

Grafický čip Nvidia RTX 4060 Ti je v dané cenové kategorii dobrá volba. V tomto případě byla osazena verze s pamětí 16 GB (tedy dvojnásobku levnější alternativy), po které mnozí volali kvůli nárůstu „žravosti“ grafických efektů moderních titulů. Samozřejmě čip RTX 4070 by přinesl větší množství výkonu, ale tam bychom se už nepohybovali v ceně odpovídající univerzální sestavě. Nadšení hráči tak mohou sáhnout po sestavě LYNX Grunex UltraGamer 2024, kde kromě lepší grafické karty získají i o třídu vyšší model procesoru.

Herní sestava s výkonem na rozdávání

Výkonu má sestava skutečně víc než dostatek. Vyzkoušeli jsme pro začátek několik syntetických benchmarků. 3DMARK Time Spy prokázal úctyhodných 13 456 bodů a sestava se dle porovnání s identickým hardwarem zařadila mezi lehce nadprůměrné. Inovovaný Cinebench 2024 zaznamenal 882 bodů ve vícejádrovém testu procesoru a jednojádrový výkon si připsal 104 bodů.

V klidovém režimu je sestava velmi tichá a procesor si udržuje teplotu kolem 35 °C. Obdobně je na tom i grafická karta, jejíž ventilátory zůstávají při nízkých teplotách nečinné. S využitím stress testu jsme naměřili po 20 minutách plné zátěže procesoru pouhých 57 °C. Obdobně jsme podrobili zátěži i grafický čip. Roztočené ventilátory dokázaly udržet teplotu pod 67 °C.

  Lynx Grunex ProGamer 2024 zdroj: Foto: Grunex

DLSS boostuje plynulost grafiky na maximum

LYNX Grunex ProGamer se tak hodí pro všestranný gaming v rozlišení 1440p. Ve FullHD udělá ještě větší parádu, ale naopak s drobnými ústupky můžete zkusit hraní i ve 4K. S rozšiřující se podporou technologie DLSS (renderovací technologie využívající umělou inteligenci s dopočítáváním snímků a upscalingem) se vám otevírá cesta k ještě lepším snímkovým frekvencím a širšímu využití ray tracingových efektů světla a odrazů na maximum. Jen se podívejte, jak DLSS dokáže posunout snímkové frekvence v našich testech. Sestava si vedla výborně.

  Lynx Grunex ProGamer 2024 zdroj: Foto: Grunex

Prostorný case, vyřešený cable management a tiché chlazení

Společně s 16 GB DDR4 operační paměti RAM a 1TB SSD úložištěm Samsung 980 PRO našly komponenty útočiště ve stylové skříni Endorfy Regnum 400 ARGB. Disk je velmi rychlý, využívá rozhraní PCIe 4.0 a v testu sekvenčního čtení a zápisu dosáhl na hodnoty 6 870 MB/s, resp. 4 945 MB/s. Case je prostorný s dobře vyřešeným cable managementem a jednoduše přístupnými prachovými filtry. Chlazení komponent napomáhají vnitřní RGB ventilátory - identický najdete i na vzduchovém chladiči procesoru Endorfy Fera 5 ARGB, který je mainstreamovou stálicí. CPU Intel Core i5-13400F uchladí více než obstojně. Při hraní Hogwarts Legacy se i po hodině čistého času zátěže teplota procesoru stále drží na 47°C a grafická karta zůstává na perfektních 57°C.

Herní počítačová sestava nabídne už v základu předinstalovaný a připravený systém Windows 11. Připojit se k internetu můžete bezdrátově. Základní deska disponuje integrovanou síťovou kartou s podporou standardu Wi-Fi 6 ax a Bluetooth 5.2. V horní části skříně najdete veškeré základní konektory pro připojení periferií – dvě USB-A a dva 3,5“ jacky pro oddělené připojení sluchátek a mikrofonu. Nedošlo jen na USB-C, ale najdete ho samozřejmě alespoň přímo na základní desce.

Lynx Grunex ProGamer 2024 zdroj: Foto: Grunex

LYNX Grunex ProGamer – připravený na hru

Pokud si nechcete lámat hlavu s výběrem komponent, LYNX Grunex ProGamer 2024 je ideální kombinací hardwaru a operačního systému v jednom balíčku. Komponenty jsou výkonově vyvážené a univerzálně dopřejí dostatek výkonu pro plynulé vykreslení i těch nejnovějších her. Cena zůstává přívětivá i ve srovnání s individuálním pořízením komponent a zároveň získáváte prodlouženou tříletou záruku.

Herní počítačové sestavy LYNX Grunex 2024 včetně otestovaného modelu ProGamer zakoupíte na novém eshopu LYNX.cz nebo na CZC.cz.

Nejnovější články