Strategie Empires of the Undergrowth přináší nesmiřitelné války mravenců
zdroj: tisková zpráva

Strategie Empires of the Undergrowth přináší nesmiřitelné války mravenců

9. 5. 2016 15:15 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Když mé vysněné hry nedělá mainstreamová scéna, postará se o to ta nezávislá. Malé britské studio Slug Disco na Kickstarteru už podruhé představilo svůj koncept realtime strategie z mravenčího prostředí. Tentokrát ve formě ryzí RTS a ve značně pokročilé podobě, takže si dovolím říci, že jejich Empires of the Undergrowth: Rise of the Colony vypadá vážně dobře a to nejen pro amatérské či profesionální entomology.

V Empires of the Undergrowth se ujímáte správy zpočátku malé podzemní mravenčí kolonie. Máte královnu, staráte se o její vajíčka, rozšiřujete svou podzemní říši a balancujete poměr válečnic a dělnic. Protože i sem mohou proniknout predátoři a ve chvíli, kdy vám zabijí královnu, je prakticky konec hry, musíte být připraveni na boj a někdy i náročnou obranu chodeb. Bez královny nebudou další larvy a tedy žádná expanze dál. Pokud ale královnu dostatečně ochráníte, po čase zjistíte, že je čas expandovat na povrch. Už vám nestačí zdroje a tak je čas vydat se nahoru.

Zde nastává druhá fáze hry, kdy s průzkumnicemi, bojovnicemi a dalšími typy mravenců hledáte potravu a samozřejmě se střetáváte s jinými živočišnými druhy a nebo přímo cizími mravenčími koloniemi. Nepočítejte s nějakou diplomacií, kdo není v nás, ten je proti nám a evoluční diktát mravencům jasně velí vpřed, zpátky krok jen s jídlem nebo informacemi. Můžete tak narazit na velké brouky, štíry nebo cizí mravenčí výpravy a na řadu přijdou bitvy. Klasické, realtimové bitvy, kde místo tanků a pěšáků velíte různým typům mravenců.

Zde si tvůrci přiznaně berou hodně velkou volnost od reality. V kolonii můžete rodit různé druhy mravenců, které spolu v přírodě samozřejmě nemohou koexistovat, protože jde o odlišné druhy. Tady ale tato vývojářská licence umožňuje mít široké spektrum jednotek a taktik, které budete potřebovat při ultimátních střetech, jimiž jsou války s jinými koloniemi. Pro opodstatnění tohoto nereálného prvku si vymysleli nový druh mravence formica ereptor, což je vaše královna, která umí krást cizí geny a její dělnice.

Na oficiálních stránkách zatím představili jen základní druhy mravenců s tím, že časem se objeví další. Už teď zde ale najdete příslib věcí příštích v podobě Odontomachus chelifer, mravence, který drží rekordem nejrychleji se pohybujících končetin – v tomto případě jejich obrovských kusadel. V reálu je sevře za 130 mikrosekund. Unese váhu 300 krát větší, než je její tělo a díky tomu dokáže svými čelistmi buď katapultovat protivníka pryč a nebo sebe sama odhodit do bezpečí. Stále hovoříme o reálné přírodě a ne o hře.

S podobnými vynálezy ve hmyzí říši opravdu nebudou mít Slug Disco Studios problém vymyslet šílené jednotky. Kupříkladu takový Saharský stříbrný mravenec, který už se představil na jednom z obrázků disponuje odolností vůči teplotě až 53 stupňů Celsia, čímž patří mezi rekordmany zemské fauny.

zdroj: Archiv

Primárním cílem, samozřejmě kromě kickstarterové kampaně, která už ale požadovaných 10 tisíc liber vybrala, je vytvoření příběhové herní kampaně. Aktuálně tvůrci pracují na systému pozemní expanze, tu podzemí si můžete zkusit v rámci dema, které najdete na oficiálních stránkách nebo Kickstarteru. V kampani budete sledovat expanzi jedné kolonie z pohledu vědců, ovšem fakticky budete kolonii ovládat a to při cestě za ovládnutím území skládajícího se z několika biotopů – počítám, že každý biotop nabídne unikátní podmínky a protivníky.

Empires of the Undergrowth: Rise of the Colony působí svým zasazením velmi unikátně. Především ale v sobě kombinuje prvky Dungeon Keepera a klasických RTS. Jako plus je, že příspěvky na Kickstarteru případně dáváte s vědomím, že kampaň už se zaplatila, autoři nechtěli nijak horentní sumu a především už mají za sebou pořádný kus práce. Hra by se měla dočkat dokončení, jedinou otázkou tak zůstává, zda bude i zábavná. Naladit se na správnou notu zatím můžete tematickým klipem a nebo ještě lépe, románem.

Nejnovější články