Microsoft: "Xbox One by nakonec mohl nabízet zpětnou kompatibilitu"
zdroj: tisková zpráva

Microsoft: "Xbox One by nakonec mohl nabízet zpětnou kompatibilitu"

5. 9. 2013 17:08 | Novinky | autor: Ladislav Loukota |

Další den, další zjevná reakce Microsoftu a jeho Xbox One na strategii Sony s PS4. Nově se ukazuje, že zpětná kompatibilita starších her prý možná jednou bude na Xbox One realitou. Gamespotu to sdělil senior director Albert Penello z Microsoftu.

Magie možnosti opětovně si na novém Xboxu zahrát hry ze starých Xboxů by možná mohla přijít díky využití cloudové služby Azure, podobně jako Sony plánuje využití své zakoupené služby Gaikai. Žádná z konzolí by ale zpětnou kompatibilitu nenabídla při svém startu, jedná se tak spíše o výhledovou vlastnost. Obě případné vlastnosti tak patří do balíčku věcí, které bychom na next-genu rádi viděli, ale které jsou přinejlepším mlhavě slíbené, jako v případě Gaikaie nebo se o nich hovoří jako teoretické možnosti.

"Je to jedna z věcí, která činí cloud jak velmi zajímavou technologií, tak i obtížně vysvětlitelným prvkem. Cloud totiž umožňuje služby, které jde obtížně vypíchnout. Když zákazníkům tvrdíme, že chceme, aby by byl Xbox stále připojen k internetu, chceme zároveň, aby s tím počítali i vývojáři. Rozhodně nám nejde o nějak o nějaké šálení zákazníků," sdělil Penello.

Dále pak Penello ještě dodal, že Azure cloudové servery by jistě zvládly i renderování her jako to umí Gaikai, jde jen o to zjistit jak konkrétně, jak dlouho, a za kolik peněz. To vše si prý žádá čas – v případě úspěchu Sony s Gaikai je však jasné, že Microsoft rozhodně nehodlá zůstat pozadu.

Rýsuje se tak očekávaný obraz, kdy obě konzole budou mít prakticky totožné vlastnosti a doprovodné funkce s drobnými odchylkami. Zrovna v případě zpětné kompatibility bychom ale určitě uvítali, kdyby přišla co nejdříve a co nejjednodušeji. Celou původní zprávu můžete najít zde.

Nejnovější články