Guitar Hero Live vzkřísí hudební hry first-person pohledem a novým způsobem hraní na plastovou kytaru
zdroj: tisková zpráva

Guitar Hero Live vzkřísí hudební hry first-person pohledem a novým způsobem hraní na plastovou kytaru

14. 4. 2015 18:42 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Před devíti lety vyšla hra Guitar Hero, která již existující žánr hudebních her dostala z obskurity do absolutního mainstreamu. Stejně rychle a nenadále však série, kterou Guitar Hero stvořila a dotlačila k více než 40 milionů prodaných kopií, v roce 2010 z nabídky herních obchodů zmizela. A zdálo se, že nadobro. Nakonec to ale trvalo jenom pět let. Letos na podzim totiž Activision vydá Guitar Hero Live, která přinese novou kytaru s dvěma řadami tlačítek (zapomeňte na kompatibilitu hry se starými nástroji), nový způsob hraní na plastovou nápodobu hudební sekery a rovněž i odlišný způsob zpracování obsahu.

Za vývojem Guitar Hero Live stojí tvůrci oceňovaných DJ Hero her z FreeStyleGames, kteří chtějí sérii vrátit na výsluní s pomocí nového způsobu hraní. Namísto jedné řady pěti tlačítek najdete na kytaře dvě řady po třech tlačítkách (viz foto někde okolo). Začátečníci a casuálové budou hrát jen s využitím spodní řady tří tlačítek, aby si užili pocit rockové či popové hvězdy bez stresu. Pokročilejší hráči už ale budou využívat obě řady tlačítek ve stylu hry, který se má blížít hře na kytaru a hraní skutečných akordů.

Názorně předvádí nový způsob hry video někde okolo. Bílé noty reprezentují spodní řadu tlačítek, černé noty horní řadu. Když po sobě následují bílé a černé, je třeba prsty rozmístit správně na tlačítcích horní i spodní řady. Zní to docela zajímavě, což říkám jako náruživý hráč Guitar Hero i Rock Band her.

zdroj: Archiv

Pokud jste se na video ze hry podívali, měli byste už vědět, že jde opravdu o video ze hry - není to trailer. Záběry totiž předvádí GH Live mód (jeden ze dvou), ve kterém v roli hlavního kytaristy absolvujete sadu koncertů z pohledu první osoby. Vaše spoluhráče a publikum přitom reprezentují v reálu nasnímaní a do hry implementovaní lidé. Mělo by to zvýšit pocit autenticity při hraní, což by se mohlo podařit. Zvlášť, když spoluhráči i dav bude reagovat na kvalitu vašeho hraní. Když vám to nepůjde, začne dav postupně chladnou a přijde i pískání, házení kelímků od piva a jiné hezké věci, které ukazuje video.

Otázkou jen zůstává, jak velká bude variabilita prostředí, protože natáčet takový koncert pro hru nanečisto, navíc minimálně ve dvou variantách (povedený, nepovedený) bylo jistě finančně i časové nákladné. Zřejmě ale tvůrci zkombinovali reálné záběry s digitální animací, aby dokázali vytvořit dostatek reálně působících klubů, stadiónů a posluchačů v publiku.

GH Live je něco jako kariérní mód, který slouží k rozehrání. Srdcem hry by ale měl být online mód GHTV, ve kterém si hráči mohou vybírat s různých žánrových a zřejmě i osobních playlistů, hrát písničky v rámci jednotlivých kanálů, plnit různé výzvy a úkoly nebo si prostě vybírat songy, které je baví, kus po kusu. V rámci GHTV je možné hrát online proti ostatním hráčům, ale podpora lokálního multiplayeru by rovněž neměla chybět. Na rozdíl od Live módu už v rámci GHTV módu nehraje člověk před reálným publikem, které nahrazují videoklipy, jejichž nabídka by se měla kontinuálně rozrůstat v průběhu času. 

Stejně jako v případě Guitar Hero titulů chtějí tvůrci obsáhnout celou řadu hudebních žánrů včetně rocku, popu, hip-hopu, country i folku. Potvrzených kapel či umělců je zatím jenom pár, ale ve hře jich bude mnohem více. Podrobnosti se jistě dozvíme během E3. Tady jsou však prozatím potvrzení: 

The Black Keys
Fall Out Boy
My Chemical Romance
Gary Clark, Jr.
Green Day
Ed Sheeran
The War on Drugs
The Killers
Skrillex
The Rolling Stones
The Lumineers
Carrie Underwood
Pierce the Veil
Blitz Kids

Guitar Hero Live zdroj: tisková zpráva

Přestože to tiskovka vyloženě nezmiňuje, je pravděpodobné, že služba GHTV bude různým způsobem zpoplatněná na několika úrovních - základní, kompletní přístup ke všemu novému materiálu atd. Ale zatím jenom spekuluju.

Bundle Guitar Hero Live s jednou kytarou vyjde letos na podzim v USA za cenu 99 dolarů pro PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, Wii U a zatím neupřesněná mobilní zařízení. PC má již tradičně smůlu. Rovněž stojí za připomenutí, že ještě letos vyjde i čtvrtý díl konkurenční hudební ságy Rock Band, jehož poslední díl vyšel v roce 2010 - stejně jako poslední díl Guitar Hero. Jako by od sebe EA a Activision opisovaly.

Nejnovější články