Za rozbitost Cyberpunku 2077 může dle nového dokumentu externí testovací agentura
zdroj: CD Projekt RED

Za rozbitost Cyberpunku 2077 může dle nového dokumentu externí testovací agentura

27. 6. 2022 16:00 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Když předloni v prosinci po několika odkladech konečně dorazil do obchodů Cyberpunk 2077, vyšlo vedle toho záhy také najevo, že obsahuje víc nevychytaných chyb, než je na poměry hotových her obvyklé, a to zejména na konzolích minulé generace.

CD Projekt RED tehdy v omluvném videu tvrdil, že je na vině oddělení kontroly kvality, které nezvládlo odhalit ani zdaleka všechny mouchy, s nimiž se hráči měsíce po vydání potýkali. Znělo to jako výmluva, čas ale v tomto případě ukázal, že na tom možná bude něco pravdy.

Autor youtubového kanálu Upper Echelon Gamers měl obdržet 72stránkový dokument, který se soustředí na agenturu Quantic Lab, externí rumunskou společnost, která měla Cyberpunk 2077 z velké části testovat.

V něm se mimo jiné píše, že firma měla u jiných projektů nadhodnocovat počet testerů, kteří se testování věnují, aby si udržela výhodné kontrakty. V případě Cyberpunku 2077 pak CD Projektu měla tvrdit, že jsou oni zaměstnanci zkušení (agentura v minulosti testovala kupříkladu Zaklínače 3), ale většina z testerů Cyberpunku 2077 v QA působila méně než půl roku – dokonce i vedoucí týmu měl mít za sebou méně než rok praxe.

Kvůli denní kvótě nahlášených bugů pak agentura zahlcovala CD Projekt tisícovkami podružných záležitostí, místo aby se soustředila na ty, které nejvíc kazí zážitek z hraní, případně Cyberpunk znemožňovaly dohrát. Na vině tak s největší pravděpodobností nejsou samotní testeři, ale spíše jejich vedení, které situaci hrubě podcenilo.

O věrohodnosti dokumentu samozřejmě můžeme pochybovat, vzhledem k jeho detailnosti včetně dat, jmen a dalších interních informací je ale nepravděpodobné, že by nebyl autentický. 

Pokud se ukáže, že je report pravdivý a agentura v takovéto míře pochybila, nabízí se možnost, že ji CD Projekt bude kvůli porušení podmínek a následnému ušlému zisku či poškození dobrého jména v budoucnu žalovat. Nikdo pak samozřejmě netvrdí, že je firma Quantic Lab zodpovědná za stav hry při vydání - ten jde stále primárně na vrub CD Projektu - dokument se ale stává zajímavou částí skládačky a celkového obrazu o tom, proč vyšla tak zabugovaná, jak vyšla.

Outsourcingová společnost Quantic Lab se předloni stala součástí skupiny Embracer Group, v minulosti vedle CD Projektu spolupracovala kupříkladu s Ubisoftem, Paradox Interactive či s Techlandem. Mimo kontroly kvality nabízí konzultantské či lokalizační služby.

Ani Quantic Lab, ani CD Projekt se k záležitosti zatím nevyjádřily.

Za rok a půl se stav Cyberpunku 2077 stihl dramaticky zlepšit, na začátku letošního roku se pak dočkal patche 1.5 s verzemi ušitými na míru PS5 a Xboxu Series X/S. V průběhu příštího roku, tedy více než dva roky po vydání, by do něj mělo dorazit první příběhové rozšíření.

Nejnovější články