Tvůrce Sonica se u soudu přiznal k nelegálnímu obchodování
zdroj: Sega

Tvůrce Sonica se u soudu přiznal k nelegálnímu obchodování

3. 3. 2023 13:01 | Novinky | autor: Jakub Malchárek |

Otec Ježka Sonica, herní vývojář Júdži Naka, čelí v těchto dnech u soudu obžalobě z insider tradingu. Tedy z toho, že zatímco působil ve vyšším managementu společnosti Square Enix, využil neveřejných znalostí o strategii firmy k výhodnému obchodování s akciemi, při kterém si přišel na více než 20 milionů jenů (zhruba 3,2 milionu korun).

Naka hned při prvním slyšení u Okresního soudu v Tokiu přiznal, že o jeho vině není pochyb a s obžalobou ve všech bodech souhlasí. Hrozí mu peněžní trest nebo vězení. O kauze informovalo japonské veřejnoprávní médium NHK.

Naka podle obžaloby nakoupil akcie mobilních vývojářů ATeam a Aiming předtím, než s nimi Square Enix ohlásil spolupráci na vývoji her pro telefony Final Fantasy 7: The First Soldier (který vloni vydavatel zařízl) a Dragon Quest Tact. Firmám následně stoupla cena na trhu a Naka akcie záhy se ziskem prodal.

Sedmapadesátiletý Naka je ve videoherním průmyslu známý jako hlavní programátor Sonic the Hedgehog pro konzoli Sega Mega Drive. Vedl také vývoj Sonic Adventure nebo prvních tří dílů JRPG série Phantasy Star. Ve Square Enix pracoval jako šéf vývoje duchovního pokračování Sonica – skákačky Balan Wonderworld. Jenže hra po dlouhém a komplikovaném vývoji pohořela jak u kritiků, tak komerčně.

Nejnovější články