Šestiletý hráč Warzone pláče na kameru ve lživém virálním videu
zdroj: ScreenRant

Šestiletý hráč Warzone pláče na kameru ve lživém virálním videu

17. 12. 2020 13:13 | Novinky | autor: Pavel Makal |

Ve světě streamerů, youtuberů, influencerů a content creatorů se točí nemalé peníze. Uvědomují si to i někteří rodiče, kterým došlo, že herní koníček jejich ratolesti se dá velmi dobře monetizovat. A mnozí z nich jsou pro úspěch dítka (a rodinný rozpočet) ochotni udělat leccos. Třeba i lhát.

Pokud se nepohybujete ve světě streamerů zaměřených na Call of Duty: Warzone, asi těžko vám něco řekne jméno RowdyRogan. Tento šestiletý hráč má ale přes 95 tisíc sledujících na Twitchi a více než 130 tisíc na YouTube (ponechme stranou fakt, že Rogan zcela zcela zjevně hraje hru, která by měla být dostupná až od osmnácti). V minulém týdnu se na jeho Twitteru, který, stejně jako jeho ostatní podobné aktivity, spravuje jeho otec, objevil následující příspěvek:

Z něj vyplývá, že mladý hráč dostal od vydavatelství Activision ban na hraní Warzone. Plačící dítko následně rodiče uklidňují, že svůj účet určitě dostane zpět, a celá situace je doplněna o mobilizující hashtag #FreeRogan.

Když si video pustíte, asi vás na první pohled upoutají zoufalé herecké výkony celé rodiny. Nepřekvapivě se totiž následně potvrdilo, že celá kontroverze je zcela smyšlená a k žádnému banu nedošlo, byť by na něj Activision měl nárok kvůli porušení věkové hranice.

K vytvoření příspěvku rodiče vedla snaha dostat syna do soupisky e-sportového klanu FaZe skrz soutěž FaZe5. FaZe je obří organizací, která dávno přerostla herní svět a stala se spíše lifestylovou značkou prodávající merch, přičemž její členové figurují na prakticky všech sociálních sítích, které si umíte představit.

Společnost se v minulosti stala terčem řady kontroverzí, například kvůli ne úplně férovým smlouvám, které se svými svěřenci uzavírá. Zároveň je ale komunitou vnímána jako platforma, která výjimečným hráčům umožní stát se hvězdami.

Událost FaZe5 je turnajem, v němž soupeří tisíce účastníků a finální pětka dostane příležitost stát se součástí klanu. Rogan se probojoval do poslední dvacítky soutěžících, která dostala za úkol vytvořit virální obsah. Asi vám tedy už došlo, že právě to bylo záminkou k vytvoření lživého příspěvku na Twitteru.

Minulý víkend se jeho rodiče na YouTube pokusili vysvětlit důvody, proč nechali svého šestiletého syna plakat na kameru. Podle nich šlo o zábavnou rodinnou aktivitu, která mu měla umožnit splnit si sen a vstoupit do FaZe. Jeho otec následně dodává, že vůči FaZe nechce přitahovat další negativní pozornost a že vydavatelství Activision neudělalo nic špatného.

Vyjádření samotného FaZe je velmi obecné, vysvětluje úkol, který soutěžící dostali a doplňuje, že v hodnocení není přihlíženo jen ke kvantitativnímu výsledku dosahu virálu, ale také k jeho celkovému provedení. Na otázku magazínu PC Gamer, zda FaZe chce mít ve svém žebříčku šestiletého hráče, společnost uvedla, že cílem eventu FaZe5 je ukázat fanouškům, že jsou potenciálně jen dva kroky od toho, aby se sami stali členy klanu. Cílem firmy je, aby se lidé na hraní dívali jako na potenciální kariéru.

Celá situace tedy výrazně připomíná jiné případy, kdy si rodiče skrz koníček svého dítěte plní vlastní ambice. Posouzení toho, do jaké míry je morální, aby šestileté dítě učili pro dosažení cílů lhát, už nechám na každém z vás.

Nejnovější články