Modder dokázal, že kolekce Star Wars: Battlefront neoprávněně využívá jeho tvorbu
zdroj: Aspyr

Modder dokázal, že kolekce Star Wars: Battlefront neoprávněně využívá jeho tvorbu

23. 3. 2024 13:00 | Novinky | autor: Adam Homola |

Tak tohle si Aspyr za rámeček nedá. Modder iamashaymin totiž odhalil zásadní důkaz, že Star Wars: Battlefront Classic Collection využívá jednu z jeho modifikací, což je dřívějším v rozporu s ujištěním studia Aspyr o opaku.

Konkrétně jde o verzi hry pro Nintendo Switch, kterou modder iamashaymin podrobil důkladnému dataminingu a zjistil, že Aspyr začlenil a upravil jeho modifikaci předtím, než ji ze hry opětovně vyňal prostřednictvím patche. Mod, který iamashaymin vydal v roce 2021, obsahoval dvě nové postavy s unikátními animacemi, což vyvolalo určité podezření, když se podobný obsah objevil v oficiální Switch verzi od Aspyru.

Navzdory předchozím prohlášením Aspyru pro IGN, kde studio popřelo zahrnutí „jakéhokoli kódu nebo obsahu převzatého z neuvedených zdrojů“, vrhají nové důkazy na celou věc poměrně jasné světlo. A Aspyr z něj rozhodně nevychází nejlíp.

V době psaní textu se Aspyr k záležitosti zatím nevyjádřil a je otázkou, jestli využití uživatelského obsahu bez přiznání autorství vůbec přizná. Sám iamashaymin pro IGN říká, že mu ani tak nevadí, že vývojáři využili jeho práci, jako spíš že ho nezmínili v titulcích a ještě se celou věc snaží formou patchů nešikovně zamést pod koberec.

Celá záležitost navíc poukazuje na složitost právní otázky modifikací, kdy na jedné straně obecně vzato nemáte do her co hrabat a máte je používat v rámci odsouhlasených podmínek v licenčním ujednání. Ovšem na druhou stranu, když už nějaký šikovný či užitečný mod existuje a vývojáři se ho rozhodnou využít, měli by tvůrce minimálně kontaktovat a dát mu ve hře příslušný kredit.

Nejnovější články