Vydání PlayStation 5 Pro a nových Xboxů prozrazeno? Půlgenerace dorazí prý už v roce 2023 či 2024
zdroj: SUP3R5

Vydání PlayStation 5 Pro a nových Xboxů prozrazeno? Půlgenerace dorazí prý už v roce 2023 či 2024

26. 5. 2022 17:20 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Výrobce televizí TCL se v rámci své konference v Polsku rozpovídal nejen o svých plánech do budoucna, ale jen tak mimochodem taktéž o plánech Sony a Microsoftu. Uteklo mu, že v roce 2023 nebo 2024 máme čekat půlgenerační obměnu aktuálních konzolí, tedy nástup PlayStation 5 Pro a nové verze Xboxu Series X a S.

Zástupce společnosti informace vyzradil při prezentaci pokroku v rozlišení, což herní konzole dobře ilustrují. Zatímco aktuální generace údajně renderuje v nativních 1440p a obsah zobrazuje ve 4K při 60 až 120 FPS, půlgenerace by měla poskočit o celý stupeň výše a nabídnout zobrazení až v 8K při stejném počtu snímků za sekundu.

Nutno podotknout, že uvedený příklad je spíše zbožné přání společnosti TCL, která si tak připravuje půdu pro své nové produkty s 8K displejem. Rozlišení 4K už je dnes standard, tak je třeba vytasit novou kartu a začít budovat hype. Takové očekávání je ale mírně řečeno nerealistické. Nálepku 8K jsme viděli i na krabicích současných konzolí a všichni víme, jak to dopadlo – 8K je možná tak podporovaný režim zobrazení, ale žádné hry si v takovém počtu pixelů nezahrajete. Ostatně, dosáhnout na 4K při 60 FPS není ani 2 roky po vydání pro PS5 nebo Xbox Series X úplným standardem, natožpak 120 FPS.

Stejnou optikou je tak třeba hodnotit i predikce firmy TCL o datu vydání půlgenerace konzolí. I kdyby to však nebyla pravda, firmě se povedl husarský PR kousek – v souvislosti se zprávou se o ní píše všude.

Na druhou stranu, drby o výkonnějších verzích aktuálních konzolí se už v herních kuloárech šíří nějaký čas. Technologičtí insideři dokonce tvrdí, že na revizích se v Sony i Microsoftu již pilně pracuje. V roce 2023 či 2024 budou navíc PS5 a Xbox Series X/S načínat třetí, respektive čtvrtý rok existence, což je časový rámec, v němž došlo k obměně i v minulé generaci konzolí (PS4: 2013, PS4 Pro: 2016 / Xbox One: 2013, Xbox One X: 2017).

Nadějné očekávání ale sráží fakt, že obě společnosti stále ještě nebyly od doby vydání v roce 2020 schopny uspokojit poptávku po nových konzolích a stále se na ně vypisují pořadníky. Malovat si v takové situaci vydání půlgenerační revize je trochu předčasné.

Nejnovější články