Zahrajte si víc než 2000 her z Amigy v internetovém prohlížeči
zdroj: Vlastní foto autora

Zahrajte si víc než 2000 her z Amigy v internetovém prohlížeči

9. 8. 2016 17:10 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Restaurátoři starých památek se málokdy dočkají zasloužených ovací, přestože jejich práce je pro lidstvo a jeho kulturní bohatství neskutečně přínosná. Bez nich byste se nikdy nemohli procházet po Pompejích a Leonardova Poslední večeře by byla jenom zapomenutá, stěží rozpoznatelná skvrna na zdi. Podobný osud hrozil i spoustě legendárních starých her, jejichž hardware už zkrátka v roce 2016 jaksi není v módě. Ale nemusíte si zoufat. I dnes se ještě najdou historičtí nadšenci, kteří dokážou provést pečlivou restaurační práci. Po hrách na MS-DOS a Windows 3.1 se tentokrát v kolekci The Internet Archive objevilo přes 2000 titulů ze systému Amiga.

Teď se bavíme o peckách jako LemmingsFrontier Elite II nebo Walker. Všechny jsou samozřejmě zdarma a navíc se dají hrát přímo ve vašem internetovém prohlížeči. Ty nejlepší hry vašeho dětství (nebo možná dospělosti), plně funkční, ke kterým se dostanete během pár kliknutí? To zní skoro příliš dobře na to, aby to byla pravda. A to podezření je tak trochu oprávněné.

Vězte, že do téhle džungle vstupujte na vlastní nebezpečí. V seznamu se nachází spousta her, které byly zapomenuty zcela po právu a jejich hraní vám nepřinese mnoho radosti. Jiné a lepší tam naopak chybí. V dalších nelze ukládat pozice nebo pro jistotu nefungují vůbec. A občas se vám stane, že místo plné hry narazíte pouze na její hratelné demo.

Všechna taková zklamání samozřejmě zamrzí, ale jen na chvíli. Stačí popojet myší o kousek dál a pravděpodobně objevíte další klenot, na jehož existenci jste napůl zapomněli. Když budete mít štěstí, možná ani nenarazíte na žádné technické problémy. A že už to nebude vypadat a hrát se tak skvěle, jako před dvaceti lety? Ruku na srdce – to asi nebude způsobeno rozbitým emulátorem.  

Nejnovější články