Nová výuková hra Československo 38-89 spojuje historii a komiks
zdroj: tisková zpráva

Nová výuková hra Československo 38-89 spojuje historii a komiks

30. 8. 2013 10:40 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Po uherském roce tu máme další článek o výukové videohře, jenž se doslovně drží pravidla "škola hrou". Tentokrát však titul Československo 38-89 přichází z domácích luhů a hájů. Žákům má naservírovat dějiny mezi lety 1938 až 1989 (duh) pomocí čehosi jako je komiksová adventura, v níž budou studenti ovládat osudy pamětníků.

Mustr Československa 38-89 tak v zásadě připomíná cosi jako interaktivní podobu Ještě jsme ve válce, což je vynikající komiks rovněž vyprávějící o skutečných událostech. Hratelnost je postavená na sérii rozhovorů v rámci konkrétních dobových zápletek. Jak popisuje v rozhovoru vedoucí projektu Mgr. et Mgr. Vít Šisler, Ph.D., z Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK, "Cílem každé jednotlivé hry je na základě různých výpovědí a dobových materiálů složit z dostupných fragmentů konkrétní příběh v celé jeho šíři. V závislosti na tom, jaké otázky hráč volí a jaké materiály získá, se dostává do různých rovin a detailů příběhu."

Vývojáři za sebou mají už jiný projekt jménem Evropa 2045, který jsem měl tu čest hrát a považuji ho za vynikající průnik mezi výukou o funkci (rozhádanosti/kooperaci) Evropské unie, deskovou hrou a Civilization.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Již Evropa 2045 byla zajímavým počinem, Šisler však dále v rozhovoru rozebral, že ukázala vůli studentů chtít od výukových her spíše, inu, výuku a nikoliv zábavu. To vedlo k úpravě formátu a UI během vývoje Československa 38-89.

Celý rozhovor s Vítem Šislerem najdete zde, oficiální web hry pak zde. Československo 38-89 si mohli okusit již návštěvníci letošního Festivalu fantazie (loni byl projekt prezentován i na olomoucké Přehlídce animovaného filmu), v září bude betaverze testována na samotných školácích. Bude-li možnost, přineseme o titulu delší pojednání i pro lidi školou nepovinné.

Nejnovější články