Men of War: Vietnam - první dojmy ze zeleného pekla
zdroj: tisková zpráva

Men of War: Vietnam - první dojmy ze zeleného pekla

27. 7. 2011 19:50 | Dojmy z hraní | autor: Tomáš Jung |

Válečné strategie, vycházející pod značkou Men of War, jsou překvapivě hodně dobré. Mnoho herních ignorantů však nad nimi mávlo rukou jen proto, že je obtížnější do nich proniknout. Ne každý holt unese fakt, že se v realtime strategii musí piplat s inventářem pidi-mužíků pod sebou, obírat mrtvé o náboje a takřka vést každý krok jednotlivých vojáků. Kdo se ale složitějším ovládáním MoW her popere, tak zjistí, že detailní taktická práce ve skutečnosti nabízí neuvěřitelnou svobodu hraní, umožňuje zábavně a podrobně plánovat akce a neponechává prostor k výmluvám na hloupé AI.

I přes nezpochybnitelnou kvalitu doposud vydaných MoW her to ale stejně začínalo vypadat, že série pomalu chípne pod vahou nových a nových pokračování a datadisků. Pak se ovšem objevila primárně multiplayerová odnož Men of War: Assault Squad, která do mě i ostatních hráčů pronikla jako Němci ve čtyřicátém roce Francií, a nakopla celou sérii do nebeských výšin. Jak se zdá, bezvadně také připravila půdu pro nadcházející válku v Men of War: Vietnam, kterou jsem si ve čtyřech misích vyzkoušel: kousek z kampaně za Američany a ždibek v roli Severovietnamců a jejich sovětských poradců.

Hlásím, že nic nevidím...

Men of War: Vietnam vás nenechá na pochybách, že jste skutečně ve Vietnamu a první dojem z prostředí je až nemístně strhující. Vysoké palmy a hustá džungle či vypálené vesnice vypadají hodně autenticky, dokonce až moc autenticky: první minuty v porostu byly působivé, ale zároveň šokovaly tím, jak těžko se v něm hledají vaši vojáci. Přes hustou vegetaci je vlastně ani nevidíte, protože kameře neustále brání při pohledu nějaký keř nebo strom. Naštěstí se nad jednotkami objevují pomocné ikony, bez nich by se tahle hra mohla jmenovat spíše Men in Jungle: Lost Squad. Ne všechny mise se ale budou odehrávat v džungli, jsou tady méně husté lesy prořezané cestami, zablácené základny i země vypálené napalmem.

Vietnamskou atmosféru perfektně doplňují klasické zbraně té doby. Snad ani nemá cenu zmiňovat americkou pušku M-16 či známý granátomet přezdívaný Blooper. Větve (jak můj kamarád Luten vtipně pojmenovává vietnamské jednotky) jsou vybavené standardním AK-47 či puškami ruské výroby. Za ručními zbraněmi není pozadu ani technika a musím napsat, že je skvěle vymodelovaná. I při velkém přiblížení je radost hledět do hlavně tanku M-48 Patton nebo ruské T-54 a s chutí se podíváte též na nebe, kde určitě nechybí legendární americké vrtulníky UH-1 Huey. Prostředí i zbraně vás utvrzují v tom, že tohle je fakt vietnamská válka a těší mě, jak se hra liší od předchozích titulů série.

Rolníci s puškami

Změny však nekončí jen hezky udělanou džunglí a tanky, ale pokračují stylem misí, úkoly a vlastně i lehce odlišnou taktikou boje. Typickým příkladem je hon na odstřelovače schovaného ve stromech, kterého musíte nejdříve najít a přiblížit se k němu nepozorovaně z boku. Mise pak dále pokračuje čištěním bunkrů, kde opět musíte být sakra opatrní, používat krycí palbu i granáty. Pokud si v nastavení zapnete fog of war, čeká vás peklo neprostupné džungle i vysoké trávy ve své nejhorší podobě. Stejně jako tomu bylo ve skutečné válce, je dobré poslat před hlavní skupinu průzkum, abyste nepadli do léčky. Mnohdy se stane, že vojáci padají k zemi a vy ani nevíte, kdo střílí.

K dispozici je letecká podpora nebo dělostřelectvo, s nímž účinně vypálíte hnízda nepřítele, přesně, jak to americké jednotky dělaly ve skutečnosti, kdy se až toporně držely taktiky, že nepřítele zasypali po objevení granáty či bombami a napalmem. Mnohdy to však nikam nevedlo, bojovníci Vietcongu se totiž rychle stáhli nebo zalezli do maskovaných podzemních komplexů. Objevování nepřátel v tomhle prostředí je těžší než samotný boj, který se vlastně stává jakousi úlevou. Konečně vidím nepřítele, konečně na něj mohu střílet a kosit ho. Dočkáte se i překvapení, kdy se na první pohled přátelští rolníci rychle promění v bojovníky Vietcongu.

zdroj: Archiv

Malé i monstrózní bitvy

V Men of War: Vietnam bude mít singleplayerová kampaň nádech příběhu, čemuž nasvědčují i pěkně udělané animačky a pevně daní hrdinové. Systém misí je založen na postupném otevírání mapy po splnění zadaného úkolu. Jakmile máte hotovo, hra vám umožní přístup do nové části mapy, třeba k další nepřátelské základně. Je to přístup poněkud lineární, ale bojiště je hodně rozlehlé a pokaždé máte spoustu taktických možností, jak nepřítele dostat, včetně obsazení a použití jeho děl, kulometných hnízd, bunkrů či minometů.

V ukázkových misích se mi líbil zejména vývoj boje, kdy vše začíná průzkumem nebo útokem menší záškodnické skupiny a následně se to rozjede do megalomanských bitev s mnoha tanky a pěšáky. Jestli takhle budou vypadat všechny mise, užijeme si ve Vietnamu jako v žádné jiné strategii.

Multiplayer bude mít podobu kooperace až pro čtyři hráče. Sice jsem ho nemohl vyzkoušet, ale jsem na něj zvědavý - mohlo by to lehce navazovat na populární Assault Squad. A v takovém případě mám silné tušení, že se chystá nejlepší realtime strategie z období vietnamské války. Nabízená možnost detailně řídit každého vojáka nebo vozidlo, je pro tohle prostředí jako stvořená.

Jak vidíte na obrázcích, hra má také jedinečný vzhled i specifickou atmosféru, což také hraje velkou roli. Během hraní preview verze jsem sice narazil na řadu chyb (AI vojáci se někdy chovali jako stádo volů a hudební doprovod by mohl být udělaný z dobové muziky namísto ruského „rocku“), ale celkový dojem je solidní a těším se na plnou verzi a vy byste měli také.

Nejnovější články