Nový PlayStation 5 bude k připojení optické mechaniky vyžadovat internet
zdroj: Foto: Sony

Nový PlayStation 5 bude k připojení optické mechaniky vyžadovat internet

25. 10. 2023 16:30 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Japonská společnost Sony před dvěma týdny konečně odhalila půlgenerační revizi své konzole PlayStation 5. Zeštíhlená novinka bude o třetinu menší a o pětinu lehčí než původní zařízení, které na trh vstoupilo v roce 2020. Staré verze PlayStationů 5 se přestanou vyrábět a jakmile se vyprodají zásoby, už budou k mání pouze hubenější mladší sourozenci.

Hlavním lákadlem omlazeného PlayStationu je přitom fakt, že se již při koupi nemusíte natrvalo rozhodnout, zda stojíte o konzoli s optickou mechanikou, nebo o zařízení, do něhož budete hry jen a pouze stahovat z internetu. Odnímatelnou Blu-ray mechaniku půjde dokoupit i samostatně a snadno tak proměnit původně digitální konzoli v zařízení, které si poradí i s fyzickými nosiči.

Pozornosti internetu nicméně neunikla fotografie na první pohled vcelku zvláštního upozornění z přebalu nové konzole, které zmiňuje, že ke spárování mechaniky a konzole budete potřebovat aktivní internetové připojení. 

Pravděpodobně se bude jednat o formu protipirátské ochrany, kdy server zkontroluje autenticitu mechaniky a znemožní tím například připojení jiného zařízení umožňujícího třeba hraní pirátských kopií her. Představa, že si však zrovna nemůžete zahrát z Blu-raye, protože plynaři překopli kabel a půlce okresu nejde internet (ano, osobní zkušenost), moc radosti nevzbuzuje. A problém samozřejmě ani nemusí být na vaší straně, stačí, aby třeba autentifikační server vypadl z provozu a na nemilou patálii je zaděláno.

Sony k věci zatím neposkytla žádný oficiální komentář, nevíme proto, zda bude internet potřeba jen při prvním použití mechaniky, která se tímto způsobem „aktivuje“ a následně půjde použít kdykoliv, nebo bude nutné být online při každém hraní z optického disku.

Stejně tak není stále úplně jasné, kdy má vlastně nové zařízení dorazit na pulty obchodů. Už dříve padla zmínka o listopadu a na síti se množí fotky zabalených konzolí, které už dorazily k distributorům a prodejcům, což by napovídalo, že uvedení do prodeje je na spadnutí. Starý známý leaker Billbil-kun uvedl dokonce konkrétní datum: 10. listopadu.

Nejnovější články