Jedi Knight: Jedi Academy - návod 1.díl
zdroj: tisková zpráva

Jedi Knight: Jedi Academy - návod 1.díl

21. 9. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

První díl průvodce novou sci-fi first-person akcí Jedi Knight: Jedi Academy obsahuje rady pro použití všech zbraní, popis jednotlivých schopností světlé či temné strany Síly a řešení asi poloviny misí ze hry.

Autor: Levis
Publikováno: 21.září 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Vedle toho, že se v Jedi Knight: Jedi Academy (první dojmy) utkáte se stovkami nepřátel, hra přináší oproti předchozímu dílu i vylepšené mečové souboje a také spoustu míst, kde můžete zakysnout. Z těchto důvodů jsme se rozhodli sepsat průvodce hrou, který stručně popisuje její hlavní vlastnosti a užitečné tipy ke každé misi. A protože nový Jedi Knight se opravdu povedl, mysleli jsme i na příznivce multiplayeru, kterým třeba pomůžeme vylepšit šermovací techniku. Obrázky u tohoto článku jsou jinak pouze ilustrační.

Jak už je v této FPS sérii zvykem, hlavní náplní Jedi Academy jsou přestřelky s nepřáteli a mečové souboje s rytíři Jedi. Jestliže tento článek čte hráč Hvězdným válkám neznalý, bude mít možná zpočátku potíže si zvyknout na prostředí hry. Autoři hry ale nikoho naštěstí nenutí, aby používal světelný meč. Sice se bez něj člověk neobejde ve vyvrcholení hry (tzn. v soubojích s bossy), ale i Impérium si svou cestu přes Jedie kdysi přeci prostřílelo.

Zbraně

Nejdřív se podívejme na všechny zbraně, se kterými se při hraní dostanete do styku.

 TENLOSS DXR-6 DISRUPTOR RIFLE
Odstřelovací puška, která svůj cíl dokáže doslova vymazat z povrchu. Pokud ji budete používat bez zoomu anebo s nejrychlejší možnou kadencí střel bez nabíjení, nebude vám k ničemu. Stačí si ale počkat, pušku nabít držením levého tlačítka myši a vystřelit až teprve ve chvíli, kdy ukazatel dosáhne maximální síly. Většinu žoldáků a pašeráků tato rána na místě zcela jistě zabije. Proti silnějším protivníkům - jako jsou roboti nebo učedníci Temných Jediů - budete muset pokoušet štěstí víckrát. Další (autory možná neplánovanou) výhodou této zbraně je vykreslování stínů a objektů na dálku enginem Q3. Třeba na ledovém Hothu stačí opatrně v hledáčku prohlédavat obzor, jestli nezahlídnete stín stromtroopera stojícího v dálce. Pak už stačí jen střílet.

 DESTRUCTIVE ELECTRO-MAGNETIC PULSE 2 GUN
Obrázek zdroj: tisková zpráva Elektromagnetickou pušku střílející slabé výboje jsem si při hraní zrovna neoblíbil. Střílení s ní je na pohled sice vizuálně atraktivní, ale to je bohužel všechno. Elektrické šoky nejsou dvakrát silné a v praxi se mi mnohem víc osvědčilo používání ostatních zbraní. Zajímavou vlastností Pulse Gun je snad jen její rozptyl, protože po výstřelu jsou zasaženi nepřátelé v kruhu několika metrů kolem vašeho cíle. Pulse Gun se hodí pro robotům a má na ně lepší účinek, ale v celé hře stejně robotů moc není.

 WOOKIEE BOWCASTER
Futuristicky vyhlížející kuše, která střílí silné laserové výboje. Má mohutnou konstrukci (její výrobci a původní uživatelé, wookijové, také nejsou žádná ořezávátka) a v drtivé většině případů zabije jednou ranou. Pokud použijete alternativní mód střelby a přečkáte delší dobu nabíjení, vyletí z kuše nábojů hned několik vedle sebe najednou.

 E-11 BLASTER RIFLE
Standardní zbraň imperiálních vojáků aneb klasika, která se ve hře udržela už od prvního dílu Dark Forces. Střílí náboje velice rychlou kadencí s přiměřeným účinkem a trochu nevhodnou odchylkou. Zatímco střelba po jednom náboji zaručuje přesný zásah cíle, v případě kropení nepřítele rychlými salvami alternativního módu se mnohdy netrefíte ani na blízkost takových deseti metrů.

 IMPERIAL HEAVY REPEATER WITH CONCUSSION LAUNCHER
Obrázek zdroj: tisková zpráva Jedna z nejužitečnějších věcí, které musíte mít při sobě, pokud chcete obstát v přestřelkách. Heavy Repeater (jak název ostatně sám napovídá) ze sebe chrlí desítky střel za vteřinu a můžete s ním výborně pokrýt větší území. Kromě toho má velice efektivní druhý mód střelby. Ten pro změnu vypálí velikou kouli, která zraní všechny v bezprostředním okolí jejího dopadu. To se nejvíc hodí v případě, že proti vám stojí hbitý protivník (jako třeba Jedi), který jiným pokusům uskočí nebo uhne.

 GOLAN ARMS FC1 FLETCHETTE WEAPON
Opět velice silný nástroj. Zdrojem jeho palebné síly jsou žhavé kousky kovu, které může vystřelit v malých skupinkách a tím pádem pokrývat větší část území, anebo je přetvořit ve dvě ohromné koule. Pokud se vám je podaří trefit na protivníka, zcela jistě zhyne bídnou smrtí. Akorát si dávejte pozor na odraz a rozhodně si s Fletchette nehrajte v malých místnostech anebo v rozích. Mohlo by se to nepěkně vymstíti, protože koule se odrážejí od stěn nebo různých předmětů.

 MERR-SONN PLX-2M PORTABLE MISSILE SYSTEM
Raketomet, který byl také přítomen i v Jedi Knightovi II. Jeho nejsilnější stránkou je bezpochyby zaměřování raket na cíle. Netrvá více než dvě vteřiny a výsledek je skvělý. Pokud dáte přednost bezprostřední akci, doporučuje se (jako ostatně v každé hře na Quake 3 enginu) střílet nepřátelům pod nohy. Díky jemnému rozptylu dopadu raket tak budete mít větší šanci, že se trefíte.

 STOUKER CONCUSSION RIFLE
Obrázek zdroj: tisková zpráva Druhou a poslední novinkou Jedi Academy ve výzbroji je silná puška Stouker. Využívají ji imperiální roboti (později mají navíc ještě jetpack, což je už smrtelné kombo) a odrazit ji není žádná legrace. Pro střílení na slabší nepřátele anebo do houfu bohatě postačí první typ střelby, který vychrlí ohromnou věc explodující při zásahu a zraňující své okolí. Lepší a zajímavější je ovšem sekundární mód, kdy z kanónu vyjde střela mnohem užší a přesnější. Když se s ní ale trefíte, způsobí mnohem větší poškození a ještě váš terč odhodí o pár metrů dál díky síle, se kterou bylo vypálena.

 THERMAL DETONATOR
V podstatě obdoba granátu, akorát doletí dále a má větší sílu. Automaticky se spíná po nějakých dvou vteřinách od dopadu. Pokud je to na vás moc, můžete využít možnosti detonace po dopadu.

 TRIP MINES
Nášlapné miny jsou především v multiplayeru užitečná věc (dá se s nimi výborně hlídat vlajka v Capture The Flag), avšak v singleplayer části hry jsem je nepoužil opravdu ani jednou. Je to nejspíš proto, že dopředu postupujete obyčejně vy a nikoliv nepřátelé, takže jim těžko můžete podminovat základnu.

 DETONATION PACKS
Balíčky s explozemi, které vybuchnou po stisknutí tlačítka na ovládacím panelu. Největšího využití se jim dostane opět ve hře pro více hráčů.


Začátek hry a trénink

 1. A Rough Landing
Obrázek zdroj: tisková zpráva Transportní loď se studenty provedla nouzové přistání a vy s Roshem musíte projít džunglí až do chrámu. Na začátku stačí mečem několikrát přeseknout kmen stromu (až na něj namíříte kurzor, zčervená). Strom spadne a vy anebo Rosh přes něj přejdete na druhou stranu řeky. Vašimi nepřáteli budou jen podivní ještěři, kteří křičí přes celý prales. Jestliže k nim přijdete příliš blízko, nebudete se chvíli kvůli bolesti v uších moct hýbat a ubude vám zdraví. Cesta povede stále rovně, před koncem úrovně ještě budete muset zabít dva vojáky a jednoho temného Jediho. Ten je ale naštěstí na úrovni začátečníka, takže v praxi bude stačit párkrát seknout mečem a nepanikařit. Protivníci na jeho zkušenostní úrovni totiž většinou nevykryjí naprosto základní údery.

 2. Training Grounds
Ideální mise pro hráče neznalé předchozímu dílu hry (tzn. Jedi Knightovi II). Budete postupovat samostatně, zatímco Kyle s Roshem půjdou jinou cestou. Jako první překážka na vás čekají 'remote detonatory' - mále a kulaté testovací koule, které kolem vás budou ve vzduchu kroužit a občas vypálí jemný laserový náboj. V dalších fázích tréninku se setkáte s praktickým použitím Force Speed, Jump, Push, Pull, Speed a Sense. Na vašich cestách galaxií budete nejvíce užívat právě Force Sense. Po jeho zapnutí totiž uvidíte svoje protivníky (a to i skrz zdi a překážky) a mnohdy odhalíte jindy zraku skrytá tlačítka anebo můstky, bez nichž nevede cesta dál.

Až projdete celým komplexem, dostanete se do prvního volitelného menu. Nyní máte na výběr z pěti misí na sobě lineárně nezávislých. Pro další postup v ději celé hry musíte splnit nejméně čtyři, ovšem vzhledem k pestrému výběru a náplni vám rozhodně doporučuji vyzkoušet všechny. V našem návodu je můžeme brát třeba zeshora dolů.


Schopnosti světlé strany Síly

Před každou úrovní vás ještě čeká vylepšení vašich stávajících schopností v Síle (tzn. přidání jednoho bodíku k libovolné schopnosti). Rozdělme si je na Síly vylepšitelné a pasivní:

 HEAL
Obrázek zdroj: tisková zpráva Uzdravování vaší postavy. Do začátku není lepší volby! Na první úrovni této schopnosti budete muset pro každé zacelení ran vypnout meč a doplnit bodíky při několikasekundové meditaci (při níž vás také může nepřítel zranit). Proto mi nejrozumnější připadá nacpat první tři body za získané mise hned do Force Heal, protože se vám to později určitě vyplatí.

 PROTECT
Obranná činost Síly. Zranění způsobena vaší postavě se odečítají nejprve z její Síly a až teprve když je vyčerpaná, začne ubývat i zdraví. Se zvyšující se úrovní se schopnost zlepšuje a ve finální fázi opravdu nejdříve poctivě ubere všechnu Sílu a až poté začne vysávat i váš život - zatímco v raném stavu tak dokonalá není.

 ABSORB
Opět obranná schopnost, tentokrát jedna, kterou použijete nejvíc při soubojích s jinými Jedii. Pokud jste napadeni Force Drain, Grip či jinými ‚Silovými‘ útoky, bude vám jindy způsobené poškození přeměněno na vaši vlastní Sílu.

 MIND TRICK
Na několik vteřin pomocí síly vůle přesvědčí cíl, že neexistujete. To ve výsledku znamená, že dokud po něm nezačnete pálit anebo mu sekat světelným mečem před obličejem, nevšimne si vás - ani když kolem něj proběhnete.

To jsou vylepšovatelné schopnosti Světlé strany Síly. To znamená, že před každou úrovní si k nim můžete přidat extra bodík, přičemž ve chvíli, kdy máte u jedné schopnosti nastřádány tři, už ji ovládáte na nejvyšší úrovni.


Schopnosti temné strany Síly

To samé platí o následujících dovednostech Temných Jediů:

 GRIP
Obrázek zdroj: tisková zpráva Uchopí protivníka neviditelnou silou pod krkem a začne ho škrtit (pro věrnější představu vřele doporučuji shlédnout původní trilogii). Grip patřil už od pradávna ke schopnostem Temné strany Síly a byl to jeden z oblíbených nástrojů Darth Vadera. Vysoce účinný způsob drcení protivníků, doporučuji používat speciálně na slabší Jedie a jiné oponenty.

 DRAIN
Aneb získávání nepřítelovy Síly a užívání ji pro vlastní dobro. Čím vyšší úroveň Drain, tím větší pravděpodobnost, že protivníkovi nezbude vůbec žádná. Sílu má každý Temný Jedi, takže stěžovat na nedostatek cílů si rozhodně nebudete. Speciálně pak doporučím Drain i v boji proti bossům.

 LIGHTING
Z Jediovy ruky vyletí smrtonosné blesky a zásahnou nejbližší nepřítele. Se zvyšující se úrovní vzrůstá jak dosah blesků, tak jejich síla. Vlastnost inspirovaná imperátorem z šestého dílu Hvězdných válek patří mezi velice oblíbené speciálně v multiplayeru.

 RAGE
Rapidně zlepší útočnou silu, rychlost, maximální zranění a tak dále. Zkrátka řečeno vašeho Jedie rozběsní. Horší už je, že je mnohem zranitelnější. Za použití Rage sice nemůže zemřít (zdraví zůstane na jednom bodíku), ale stačí párkrát seknout a je prakticky nepoužitelný.

Jak jste si tedy asi všimli, zatímco dobro nabízí jen prostředky k obraně, Temná strana Síly má naopak vlastnosti jen útočné. Ačkoliv se to nemusí zdát, v souboji jeden na jednoho jsou protivníci stejně vyrovnaní a rozhodují jen jejich vlastní zkušenosti. Co se týče Sil, existují i takové, které se vylepšují samy. Jsou to klasické Jump, Push, Pull, Speed a nově také Force Sense, kterou jsem zmiňoval již výše. Vaši postavu můžete naučit kteroukoliv z výše zmiňovaných schopností. V žádné kombinaci by ale neměl chybět Force Heal (předpokládám, že podobně jako v Jedi Knight II si totiž většina z vás vybere lehčí Temnou stranu Síly). A nutno dodat, že volba schopností v Síle NEMÁ žádný vliv na dějovou posloupnost hry.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Druhá část výběru, který musíte absolvovat před každou misí, je volba zbraní. Všude s sebou samozřejmě máte automaticky světelný meč a DL-44 Heavy Blaster (která je mimochodem novinkou v Jedi Academy). Je to bohužel jen příruční pistolka pro odstřelování nastražených výbušnin - na nic dalšího dobrá nebude. Pokud si počkáte a pořádně ji nabijete (alternativní mód střelby), můžete s ní i zabít stormtroopera, ale to bude všechno. Ovšem k ní si můžete vždycky přibrat ještě dvě velké zbraně a jednu výbušninu. O tom, kterou zvolit, jsme již psali na začátku průvodce hrou, takže specifický výběr pro každou misi nechám na vašem úsudku. V první části hry navíc nebudete mít přístup ke všem zbraním, takže nejlepší je s sebou všude nosit E-11 na rychlou akci a Disruptor Rifle pro diskrétnější případy.


Návod na jednotlivé mise

 3. Mercenary Activity (Tatooine)
A hned na začátek něco těžkého. Zatímco Kyle uteče do baru vyzvídat, Jaden a příchozí Chewbacca se musí postarat o všechny žoldáky a pašeráky, kteří se je pokusí zabít. Poté, co proběhnete všemi třemi doky, jsou vaše loď a Millenium Falcon uvězněny v tažném paprsku. Vydejte se proto do řídící věže (dveře už se před vámi budou víceméně samy otevírat) a dávejte si pozor na rohy a koutky místností, do kterých nevidíte - bývají tam schovaní nepřátelé. Využívejte všudypřítomných beden a podobného harampádí jako úkrytu a snažte se co nejméně vystavovat otevřené palbě, protože ještě nejste natolik vycvičeni, abyste ji odrazili.

Po chvíli se od Chewieho chtě nechtě odloučíte a do věže budete postupovat sami. V ní na vás kromě několika odstřelovačů bude čekat také jeden temný Jedi se světelným mečem, ale stejně jako na začátku hry půjde jen o neškodného učedníka. Pro úspěšné završení úrovně pak zbývá už jen pobít všechny nepřátele, kteří hlídají Falcona.

 4. Droid Recovery (Tatooine)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Úplná hračka - v této misi na písečném Tatooinu vám totiž budou čelit víceméně téměř bezbranní Tuskenové. Hned na začátku ale jeden s puškou okupuje skalnatý můstek nad vámi - naštěstí se zbraní neumí moc zacházet. Běžte pořád za nosem, projdete pouštěmi, několika obydlími a jeskyněmi. Tuskeny si nesmíte nechat přiblížit k tělu, aby vás nemohli začít mlátit a ochromovat svými holemi. I jejich pušky umí ubrat docela dost zdraví, když se s nimi trefí - a k tomu dochází v případě, že od nich nejste moc daleko. Nevyplatí se proto dělat hlouposti a každého sesekávat se světelným mečem.

Na konci úrovně musíte vlézt do pojízdného Sandcrawleru. Na jeho palubu se dostanete přitáhnutím (Pull) jezdící plošiny k sobě a pak výskokem na ni. Váš droid se nachází ve skladišti, do kterého se dojede výtahem, odstrkáním beden a vyčištěním Tuskenů kolem. Tedy žádné větší problémy.

 5. Emergency Assistance (Bakura)
Zdlouhavé a hloupé běhání rozlehlými interiéry stanice kdesi v horách. Imperiální zde postříleli nevinné techniky a do stanice nasadili pět bomb, které musíte deaktivovat. Budete opět sami, Kyle tentokrát vůbec nedorazí na místo určení. Popisovat pozici každé bomby je bohužel nemožné, takže jen několik užitečných tipů. Vaše schopnost ovládat světelný meč ještě není vycvičená, takže se hodí šáhnout po nějaké rozumné zbrani. Pokud nebudete odbíhat od cesty, neměli byste mít s hledáním bomb problémy.

Používejte Force Sense, obzvláště v této úrovni se hodí (na zjištění pozice právě explozí anebo nepřátel). Několikrát budete muset projít chodbou, ve které žhne oheň hned z několika trubek. Zde se vyplatí použít Force Speed, abyste zrychlili pravděpodobnost vašeho průskoku ve slepém intervalu chrlení.

 6. Merchant Rescue (Bleenjeel)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Na písečném Bleenjeelu ztroskotala loď poté, co ji imperiální interdiktor překřížil cestu a vytáhl z hyperprostoru. Jenže při příletu na planetu je vaše vlastní plavidlo poškozeno při bouři a místo zachraňovaní ostatních se musíte starat o vlastní krk. Naštěstí ztroskotáte hned na vrakovišti, kde lze najít všechny čtyři rozbité díly, bez kterých neodletíte. Stačí chytře využívat Force Sense, který vám ony kýžené předměty najde.

Jediným problémem je písečný červ, který má hlad a nekompromisně jde po všem, co se pohybuje na písku. Proto si musíte dávat pozor a nechodit po písku, nýbrž přeskakovat po překážkách a předmětech jako jsou bedny, úlomky a jiné nastrčené předměty. Pokud to jinak nejde, používejte Force Speed, hodně rychle kličkuje a skákejte. A pozor na nebezpečné malé balvánky (mají trochu rudější barvu než ostatní), které se propadnou do písku, když na ně stoupnete.

 7. Cult Investigation (Corellia)
Jedna z mých oblíbených misí ve hře. Při cestě na povrch planety jste zachytili nouzové volání o pomoc z jedoucí tramvaje, kde vás také Kyle vysadí z lodi. Běžte pořád dopředu, celý vlak má osm vagónů. Hned v tom prvním musíte přeskákat přes střechu na jeho konec, pak vlézt dovnitř a vypnout elektrické náboje proudící ve spojkách mezi jednotlivými částmi vozidla. Až tak učiníte, po oněch spojkách můžete přeskákat dále. V posledních vagónech musíte ještě deaktivovat bombu a utkat se s několika slabšími temnými Jedii.

Nyní máte za sebou první část hry. Z neschopného nováčka se pomalu stává silný Jedi, ale ještě zdaleka nemůže dělat spoustu věcí. Vyberte si proto zbraně a vzhůru na Hoth!

 8. Hoth Plains
Obrázek zdroj: tisková zpráva První věc, kterou musíte udělat ke zdárnému dokončení mise, je popadnutí nejbližšího tantauna a nasednutí na něj (pokud byste měli problémi s identifikací, je to velké chlupaté zvíře). Nyní máte rychlý dopravní prostředek a zároveň také živý štít, který vás ochrání od několik zásahů. Utíkejte po ledových pláních (můžete se řídit všudypřítomnými svítícími navigačními signály Impéria).

Zanedlouho budete muset ze zvířete sesednout a prosmýknout se skalní průrvou, za kterou čeká rozzuřená wampa. Jestliže si dáte pozor a budete ji střílet do hlavy (bohatě na to postačí E-11), nemusí vás ani zranit. Nejnebezpečnější jsou její náhlé skoky a výpady - pozor, když se ta potvora trefí, ubere docela dost velký kus zdraví. Až sněžný démon padne, najděte dalšího tantauna a za jeho pomoci dojeďte až na základnu. Tu kromě imperiálních vojáků hlídá také velké AT-ST, proti kterému se nejlépe osvědčí opodál chytře postavený kulomet. Do tvrze můžete vlézt pouze dlouhým skokem přes střechu. Zbytek úrovně už jistě projdete bez problémů.

 9. Under the Hoth Surface
Ne zrovna těžká mise, spíš časově náročná a nezábavná. Běhání v úzkých chodbách a střílení se s imperiálními stormtroopery mě totiž dvakrát nechytlo. Dávejte si pozor, kudy běháte, abyste se tu neztratili. Přibližně v půlce potkáte jednoho temného Jedie, který právě dokončil krátký rozhovor s Alorou. Až ho vyřídíte, připravte se na dvě další vyvrcholení hry. Prvním bude opakovaný souboj s wampou (které se ovšem tentokrát můžete chytře schovat do nízkého tunelu a odpálit ji odtamtud).

Na závěr ovšem musíte čelit samotné Aloře - tedy vašemu druhému úhlavnímu nepříteli v celé hře. Bude to mečový souboj jednoho proti jednomu. Ze začátku vás bude sice nutit ustupovat, ale to rozhodně nedělejte. Stačí párkrát šikovně švihnout (viz rady na začátku článku) a hned se stáhne. Až bude mít na mále, zbaběle vám uteče.

Obrázek zdroj: tisková zpráva A tím končí první díl průvodce hrou Jedi Knight: Jedi Academy. Příště projdeme ještě zajímavějšími místy ve hře a utkáme se s noghriji anebo samotným Boba Fettem. A protože se dostaneme do těžší fáze hry, kde už se dají podnikat zajímavé věci se světelným mečem, popíšeme si příště i taktiky a tipy k šermování. Pokud si do té doby nebudete vědět rady, můžete se zeptat v diskusním fóru, vyzkoušet multiplayer anebo třeba nový šermovací styl, který je vám hrou nabídnut po dokončení poslední mise na Hothu.

Stáhněte si: Demo, E3 trailer, Videa, Cheaty, Editační nástroje a dedikovaný server

Související články: Jedi Knight: Jedi Academy první dojmy (8/2003), Novinky



Levis
autorovi je 16 let, studuje v Praze a specializuje se na strategie/akce/adventury a cokoliv s tématikou Star Wars (všechny články autora)

 
 
Levis

Nejnovější články