Armored Warfare se na záběrech půlhodinového dema snaží setřást nálepku "World of Tanks klon"
zdroj: tisková zpráva

Armored Warfare se na záběrech půlhodinového dema snaží setřást nálepku "World of Tanks klon"

2. 9. 2014 20:17 | Video | autor: Petr Poláček |

Představte si, že by Wargaming třeba namísto World of Warships představil izometrické fantasy RPG s tahovými souboji a epickou příběhovou linkou. Masové plesknutí do čela by jistě vyvolalo vlnu tsunami, ale možné je všechno, když tvůrci (nejenom) epických fantasy RPG z Obsidian představili letos v březnu free to play tankovou akci Armored Warfare. Na nálepku zdánlivé kopírky World of Tanks ale spíše zapomeňte – stejně jako já, když jsem hru zkoušel v průběhu GDC. Armored Warfare má dost vlastních nápadů a postupů, aby obvinění z bezduchého kopírování setřásla a navíc zaujala a pobavila. Záznam z kooperativní PvE mise v článku je jedním z důkazů, které tvůrci předkládají.

Komentované video z nedávného PAXu je samozřejmě plné projevů nadšení, ale čekali byste snad od tvůrce hry vlnu kritiky (řečnická). Raději si všímejte struktury kooperativní mise, která nabízí primární a řadu vedlejších, zhusta časově omezených, úkolů. Bez týmové spolupráce je navíc nesplníte, protože hrdinský úprk do přední linie většinou nepřítel odmění perfektním tankovým „headshotem“.

Spolupráce je v PvE misích zjevně nezbytná, minimálně na úrovni krytí. Příjemné je dle záběrů rovněž zjištění, že Armored Warfare není ani tak tanková akce, jako spíše taktická tanková akce. Jakkoli se stroje ovládají arkádově, pořád si na nejvyšší úrovni udržují odlišné bojové schopnosti, které může člověk dále rozvíjet díky přítomnému RPG systému. Co čekáte, je to hra od Obsidianů...

Herní systém Armored Warfare je vůbec prorostlý tlustými RPG kořeny, které se projevují nejenom v přístupu k novým dodavatelům techniky a bojových strojů, ale též v získávání zkušeností v boji a vylepšování dovedností každého stroje na základně. Jinak řečeno, nejenom bojem je člověk v Armored Warfare živ. Míra prorůstání RPG kořenů do základů hry se ale v plné nahotě ukáže až v průběhu bety, do které se můžete přihlásit na homepage už nyní, ale rozeběhne se někdy v prvních měsících příštího roku.

Propracovaných RPG systém na pozadí, pomalejší a taktičtější průběh, ale zejména vzhled hry je důvodem, proč bych z pancíře Armored Warfare klidně sejmul nálepku „World of Tanks klon“. Použitá CryEngine 3 technologie se projevuje na pohledné grafice, ale pochvalu zaslouží designéři map, protože jsou zajímavé a vybízí k průzkumu. Ale to už je každého osobní pohled.

Když jsem zkoušel Armored Warfare před pár měsíci během GDC v San Franciscu, mile mě hra překvapila. Aktuální demo z PAXu pozitivní dojem potvrzuje, přestože na tankové hry a World of Tanks speciálně, jsem podobný expert, jako můj pes na kultivované výlety do přírody.

Nejnovější články