Zpirátěný Numen a odplata s pavoukem
zdroj: tisková zpráva

Zpirátěný Numen a odplata s pavoukem

18. 12. 2009 22:22 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Odmítá vás čarodějka proměnit z pavouka zpět na člověka? Tvůrci odkryli řešení této "chyby". KAUZA

Obrázek zdroj: tisková zpráva Téma pirátství ve světě většinou bývá tabu. Přestože všichni výrobci her moc dobře vědí, kdy a jak ta jejich přistála na pirátské scéně, veřejně o tom raději nikde nemluví. Moc dobře totiž chápou, že s tím stejnak nic nesvedou a že jakoukoli medializací by pirátství pouze pomáhali, resp. jeho zviditelňováním by k němu přiváděli další lidi a sami by si tím škodili. Český vydavatel Cinemax zvolil úplně opačnou taktiku. "Tak bohužel pirátství v ČR je pořád obrovské. Hned po dvou dnech, co vyšla naše hra Numen, tak se objevila na warezu :(," překvapeně napsal šéf Cinemaxu Lukáš Macura na Twitter.

Zanedlouho pokračoval se statistikou: "Po necelém týdnu od vydání Numena je hráčů pirátské kopie přibližně 20x více než hráčů, kteří si hru koupili." Není zřejmé, jak k tomuto odhadu dospěl, zřejmě počtem žádostí o stáhnutí updatu 1.10 (mimo oprav chyb přinesl možnost změnit konfiguraci kláves a možnost zvolit velikost fontu u popisků předmětů), což bylo monitorováno už předtím u Inquisitora.

Každopádně si to jen tak nenechali líbit a přišli s netradiční, stylovou pomstou všem pirátům jejich RPG díla (pozn.: čeští vývojáři nejspíš v tomto mají nějakou úchylku nebo si podobné metody oblíbili ze starých her, vzpomeňte kupříkladu na úmyslně generované chyby s crackem v prvním Flashpointu). Numen sice podle dřívějších vyjádření neměl obsahovat protikopírovací ochranu Starforce, Tages nebo Securom, aby se s ní netrestali zákazníci. Nicméně nějaká verifikace legálnosti se v pozdější části hry přeci jen vyskytuje. Pokud vás totiž čarodějka Misarica odmítá proměnit z pavouka zpět na člověka a jste natolik nepozorní, že jste si nevšimli jejího vysvětlení, podívejte se pozorně na tento obrázek:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Vysvětlení: příčinou tohoto stavu je, že hrajete nelegální, tedy pirátskou kopii Numena. Čarodejnice Misarika vás kvůli tomu nepromění z pavouka na člověka a zůstanete uvězněn v pavoučí podobě. Na tuto záležitost si prý v posledních dnech stěžovaly stovky hráčů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

"Novodobí piráti škodí, kde mohou, a proto je nemá nikdo rád. Ani vědma Misarica a už vůbec ne tvůrci této hry. Vy, kteří stále netušíte, jak tuto „chybu“ opravit, vězte, že jedinou možností je zakoupení legální kopie hry, ať už v obchodě nebo přímo na oficiálním webu hry," navádí Cinemax po dobrém na speciální stránce, zřízené za účelem této odplaty osvěty hráčům pirátské verze (a možná i pro další monitorování jejich IP adres?).

Jestli snad váháte: 1) připravuje se demoverze Numena a pokud půjde vše podle plánu, tak bude demoverze ke stažení ještě letos. 2) objevily se další dvě recenze, v Levelu (7/10) a na Hrej (5/10). 3) chystá se update 1.12, který bude obsahovat změnu obtížnosti v úvodu hry, úpravu respawnu nepřátel a rozšíření podporovaných rozlišení - více o Numenovi ve videoreportáži a kompletním zpravodajství:

Český trailer z RPG Numen  [10.12.2009 21:21 - jd]
Trailery: Godfather II, Numen, Flock  [9.1.2009 23:23 - jd]
Český Numen s hezčí grafikou  [6.3.2008 13:13 - jd]
zdroj: Twitter, homepage, vlastní

Nejnovější články