Phil Fish ruší Fez 2 a odchází z herního průmyslu
zdroj: tisková zpráva

Phil Fish ruší Fez 2 a odchází z herního průmyslu

29. 7. 2013 11:55 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Už pěkných pár minut přemýšlím, jak tohle napsat a nezabředat do hlubin herního bulváru, který je tak trochu prapříčinou tohohle všeho. Na mysli mám způsob jakým Phil Fish přes Twitter a Polytron na svém webu odtroubili vývoj Fez 2. Fish navíc posléze dodal, že odchází od herního válu. Prohlášení zní: „FEZ 2 je zrušen. Končím. Seberu peníze a zdrhám. Na tohle už nemám žaludek. Tohle není výsledek jedné události, ale celé dlouhé zatracení kampaně. Vyhráli jste“. Což je asi tak vše, co potřebujete vědět, pokud se nechcete probírat poněkud absurdním pumpováním ega na několika frontách. Pokud ale ano, zamiřte do hlubin článku...

Máme tu pro vás i delší a bizarnější verzi věcí tak, jak se staly. Ale pozor, vstup do následujících řádků je pouze na vlastní nebezpečí. Vše začalo tím, že duo Jonathan Blow (Braid) a Phil Fish získali post jakýchsi lodivodů nezávislé scény. Rádi se k mnoha problémům indie vývoje vyjadřovali, často ostře (někdo by řekl, že zbytečně provokativně a agresivně) a žurnalisté si navykli se jich ptát na aktuální témata.

Když se začalo šuškat, že Microsoft na Xbox One umožní vyvíjet komukoliv (každá konzole má být zároveň dev kit) a také vydávat komukoliv (viz náš článek), obrátila se média na Fishe a Blowa. Oba je ovšem odpálili včetně Game Informeru s tím, že nemají povinnost se vyjadřovat ke všemu. Přičemž Blow tak učinil poměrně neomaleně vzhledem k faktu, že právě tato periodika jejich hrám a hlavně jim zajišťují solidní publicitu. Ale o posuzování toho, kdo je v právu, tu nejde.

Fish přidal poněkud zběsilou tirádu na Microsoft, ale ani o to nejde. Do hry se totiž přidal další mluvčí. Marcus Beer vede pořad Invisible Walls na GameTrailers. Nu a hned na začátku posledního dílu se Beer hodně ostře pustil do Blowa i Fishe. Jeho myšlenka je v jádru taková, že když média potřebují, tak se vyjadřují k čemukoliv, ale najednou to z nějakého důvodu nejde. Navíc se oba ostře opírali do Microsoftu, a když zásadně mění přístup, nechtějí to najednou reflektovat. Vzhledem k tomu, že jde dle něj o úspěšné vývojáře, kteří jsou vnímáni jako hlavní v celé indie scéně, měli by se chovat jinak. Což by nebylo tak hrozné, ale Beer bohužel cítil potřebu dodat pár nevybíravých výrazů, mezi nimiž je „hipster“ ještě v pohodě. Došlo i na „pijavice, pitomce, hajzly“.

Prostě komunikace jak má být a Fish naskočil na Twitteru do rozjetého vlaku se vší parádou. „Máš pravdu. Jsme VELMI úspěšní a nikam nejdeme, tak si zvykni, ty parazite ve středním věku. Porovnej svůj život s mým, a pak se jdi zabít“. Následně začal po Beerovi požadovat omluvu a na Twitteru se rozpovídal o tom, že Twitter sice miluje, ale zároveň už má dost útoků z něj. Stalo se z toho zbytečně nafouklé drama, kde spolu nikdo nemluví osobně, ale hrdinsky si vyměňují urážky na bezpečnou vzdálenost. Dočasně to vyvrcholilo tím, že Fish udělal svůj twitterový účet soukromým (některé tweety najdete tady) a ohlásil konec Fez 2.

A to je vlastně vše. Bizarní divadlo, kde létají emoce, testosteron a kousky ega digitálním prostorem. Vzhledem k tomu, jak rychle se vše sesypalo a jak umí komunikace přes internet vše emocionálně násobit, je celkem možné, že se Fish s Fez 2 vrátí (až opadnou emoce), ale momentálně je hra oficiálně u ledu a to je vše, co nás bude zajímat. Zpátky ke hrám.

Nejnovější články