Ouya chce expandovat s hrami pro všechny, ale bez konzole
zdroj: tisková zpráva

Ouya chce expandovat s hrami pro všechny, ale bez konzole

4. 3. 2014 15:00 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Celá kauza Ouya by mohla sloužit jako příkladová studie. V prvé řadě jde o ukázkový příklad, jak udělat úspěšný kickstarterový projekt a nechat lidi šílet nad něčím, co už tu bylo dřív. Dále je to dobrý důkaz toho, že za krátkou dobu a málo peněz prostě dobrou, funkční herní krabičku nevyrobíte (viz náš test).

V neposlední řadě je ale Ouya důkazem toho, že příklady jedna a dvě se vzájemně nevylučují a mohou položit základ k vytvoření úspěšné firmy a vydělání peněz (i když počet prodaných kusů zatím Ouya tají). Ouya se ovšem odmítá vzdát, odmítá zapadnout prachem zapomnění a skrze vyjádření šéfky Julie Uhrman chce expandovat i na televize, k nimž vůbec Ouya připojená není.

V tuto chvíli nikdo netuší, jakým způsobem toho chce dosáhnout, ale jisté je, že projekt Ouya Everywhere představí vedení firmy detailně nejspíš tento měsíc. Cíl projektu či služby je přitom jasný - hrát hry původem z Ouya kdekoliv. Člověka hned napadá propojení se Smart TV, samotná Uhrman je tajemnější, než hrad v Karpatech a z konkrétnosti se nařknout také nedá. „Může to být další set-top box, může to být televize samotná. Je tu mnoho možností, jak by se hry daly hrát na televizi, a my je aktivně zkoumáme.“

Podle starších vyjádření Uhrman už za společnost Ouya tuto možnost diskutovala v kuloárech CES a byla překvapena pozitivní odezvou. Ačkoliv je Ouya vnímána primárně skrze hardware, Uhrman deklaruje, že je především softwarovou firmou, která zastává myšlenku otevřených platforem. Zároveň se ale Ouya nestahuje z hardwarového trhu, naopak prý se chystá nová, výkonnější verze původní herní krabičky. Zároveň je celkem jasné, že se Ouya opravdu nestala konkurencí pro velké konzole, ale to čekal jen nějaký nepříčetný snílek nebo PR manažer Ouya.

Otázkou tedy zůstává, jak to dopadne s iniciativou Ouya Everywhere. Možná se dočkáme zmíněného propojení se Smart TV, možná půjde o hraní skrze „companion app“ na chytrých telefonech, možná jen spousty obecných řečí a nafouknuté bubliny, která za tichého nezájmu splaskne.

Nejnovější články