Nadšenci chystají remake Star Wars: Knights of the Old Republic v Unreal Engine 4
zdroj: tisková zpráva

Nadšenci chystají remake Star Wars: Knights of the Old Republic v Unreal Engine 4

16. 2. 2016 15:21 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Milované RPG Star Wars: Knights of the Old Republic už asi pro mnohé hráče dnes vypadá poněkud zašle. Proto se skupinka nadšenců rozhodla spustit projekt Apeiron, což je kompletní předělávka hry do Unreal Engine 4. Jádro tvůrčího týmu tvoří vývojáři z nezávislého týmu Poem Studios, nicméně projekt je v plenkách a autoři přibírají nové pracanty.

Na oficiálních stránkách se můžete dočíst řadu informací. Kupříkladu to, že tvůrci jsou: „...skupina nadšených programátorů, umělců, dabérů, tvůrců světů a scenáristů, kteří se sešli, aby znovu vdechli život úžasné hře.“ Dozvíte se také, že výsledek jejich práce nebude hráče nic stát, protože „hra je stále duševní vlastnictví společnosti Disney a tak hru můžeme udělat, ale nesmíme ji prodávat. Proto bude 100% zdarma!“

Právě tady přichází velká neznámá a velké riziko projektu Knights of the Old Republic: Apeiron. Není totiž vůbec jasné, zda reálně někdo z Disney dal studiu právo pracovat se značkou Star Wars a Knights of the Old Republic. V kolonce „Je to legální?“ Poem Studios nejasně odpovídají: „Můžeme udělat Star Wars hru? Remaky her jsou tu od osmdesátých let a některé jsou velmi úspěšné. Hry jako Black Mesa v případě Half-life či Renegade X, jež přebudovala Command and Conquer do Unreal Engine 3.“

Bohužel, to, že v některých případech vlastníci práv hru nezatrhli, ještě neznamená, že je to legální, respektive, že právní oddělení Disneyho nemůže udeřit příkazem ke stažení rychleji, než řeknete „Jedi.“ To, že na hře nevyděláváte přímo prodejem neznamená, že jste z obliga. Pořád z práv vlastněných někým jiným těžíte už jen pozorností, která se k vašemu projektu může vázat a zvyšovat povědomí o vaši existenci. De facto je to reklama sebe sama, jíž jste dosáhli využitím značky Star Wars.

Jakkoliv tedy obrázky z prototypu vypadají působivě, ještě bych do Apeironu nevkládal mnoho nadějí. V prvé řadě je tu zmíněná nejasnost ohledně práv – tvůrci remaku musí uvést, zda jim Disney dala svolení, jinak hrozí, že v kterékoliv fázi projektu přijde obsílka s příkazem k jeho zrušení. Nu a v druhé řadě je třeba uvědomit si, že kompletní remake nepředstavuje jen přetvoření lokací, ale obrovské množství práce. Ostatně, Poem Studios nechtějí hru jen předělat do UE4, ale chtějí přidat i nové světy, mise, předměty, společníky...to je obrovský kus práce na malé studio.

Autoři hru navíc nechtějí (nemohou) prodávat a zároveň zatím nepřijímají peněžní dary a nejsem si jistý, jak dlouho bude intenzivně pracovat celé studio a další fanoušci na něčem tak komplexním. Navíc, tvůrci přímo uvádějí, že až bude dokončená větší část hry, zavedou možnost je finančně podpořit. A to jsme opět u problému, že v tu chvíli už finančně těží z cizí značky. Momentálně se nad Knights of the Old Republic: Apeiron vznáší tolik otazníků, že je lepší se netěšit.

Nejnovější články