Americký prezident podepsal protipirátský zákon
zdroj: tisková zpráva

Americký prezident podepsal protipirátský zákon

14. 10. 2008 19:19 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Přesunutí kompetence ulehčí právníkům, ale postihnout může i nevinné občany, argumentují někteří.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Americký prezident George W. Bush čerstvě podepsal návrh zákona, který výrazně změní další postup při soudních procesech s piráty. Uvedením zákona totiž vzniká zvláštní tzv. carská funkce (název odvozen z pravomocí) pro ochranu duševního vlastnictví. Ten, kdo bude na tuto pozici jmenován, se ze svých kroků již nebude zodpovídat americkému ministerstvu spravedlnosti, ale přímo samotnému prezidentovi. Tomu ostatně též bude podávat vlastní návrhy, týkající se ochrany duševního vlastnictí v rámci Spojených států i celosvětově.

Ne nadarmo byl však návrh zákona označován za kontroverzní: zatímco americké ministerstvo spravedlnosti tíží spíš ztráta pravomocí, kritici namítají, že další zvýšení pokut a případných trestů je nemístné. A že na nově odsouhlasená opatření mohou doplatit i lidé, kteří se ničím neprovinili.

Jen proto, že zákon hlasitě podporovala nepopulární RIAA, ale nutně neznamená, že by byl namířen čistě proti softwarovým pirátům. Totéž zdůraznil právní zástupce americké televizní společnosti NBC, podle něhož se myslí i na pirátské používání lékařských nástrojů nebo černé nasazování automobilových dílů. Tedy, že zkrátka "nejde jen o mladistvé".

Svůj význam má zákon ostatně i pro oddělení justice na americkém ministerstvu, které podávání žalob proti pirátům pochopitelně stojí lidské síly, čas i peníze. A jeho zástupci se vinou toho často stávali osobními právníky obhájců nahrávácích společností. To vše bude nyní spadat pod kompetenci cara pro duševní vlastnictví, byť konkrétní osobu do úřadu s největší pravděpodobností uvede až příští prezident USA.

Co z toho plyne pro "obyčejné" porušovače práva a americké piráty? Veskrze nic dobrého, a nejen pro ně. Zvýšení trestů za ilegální šíření filmů a hudby totiž není jediným dopadem: vinou obratné slovní ekvilibristiky zákon zřejmě půjde zneužít i proti těm, kteří se de facto ničím neprovinili. O tom víc Art Brodsky z advokátní skupiny Public Knowledge:

    "Představte si, že v domě je jediný počítač, který jeden používá pro stahování [ilegálního obsahu] a druhý pro psaní domácích úkolů. [S novým zákonem] o něj přijdou oba."
Je to právě zabavování majetku, jehož se Brodsky bojí nejvíc. Tím spíš, že nahrávací společnosti již dlouho mají právo obžalované předvést před soud, a další nástroje moci tedy z podstaty nepotřebují.

A na závěr jeden odhad: podle Americké obchodní komory Spojené státy na protipirátská opatření každoročně vydají v přepočtu téměř 4,5 bilionu korun (250 miliard dolarů).
zdroj: Reuters

levis

Nejnovější články