IL-2 Sturmovik Forgotten Battles Ace Exp. - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

IL-2 Sturmovik Forgotten Battles Ace Exp. - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

1. 4. 2004 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Na pulty zahraničních obchodů se právě dostává Ace Expansion Pack, oficiální datadisk k velmi úspěšnému simulátoru letadel z 2. světové války IL-2: Forgotten Battles. Co dalšího vedle nových strojů a misí nabízí?

Autor: Jiří "Skyman" Stejskal
Publikováno: 1.dubna 2004
První česká recenze této hry zdroj: tisková zpráva Verze hry: finální/anglická
Doba recenzování: 1 týden


Přichází jaro a na pulty zahraničních obchodů také Ace Expansion Pack, nový oficiální přídavek k úspěšnému simulátoru letadel z 2. světové války IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles. Pod takovým názvem si asi každý představí něco jiného, proto se pojďme na Ace Expansion Pack (dále už jen AEP) podívat podrobněji v této recenzi.

 Instalace
První důležitou věcí je skutečnost, že se jedná spíše o takvoou formu aktualizace (updatu), nikoliv o samostatnou hru. Pro instalaci AEP potřebujete mít nainstalované Forgotten Battles (dále jen FB), stačí v základní verzi 1.0. Není třeba dalších patchů, ale pokud je již máte nainstalované, nevadí to. Následná instalace AEP mění FB na verzi 2.0 a kromě spousty nových letadel přináší další korekce letového modelu, vylepšenou umělou inteligenci a pro uživatele grafických karet řady GeForce FX a Radeonů 9500 (nebo lepších) podporu pixel shaderů 2.0. AEP nelze samostatně odinstalovat, přestože je v systému vidět mezi nainstalovanými programy jako samostatná aplikace. S AEP odinstalujete naráz i celé FB.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Pilotovatelná letadla
AEP vám nabízí celkem 31 nových pilotovatelných letadel různých typů a verzí z obou stran konfliktu:

P-51B, P-51C, P-51D (N-9 gunsight), P-51D (K-14 gunsight), P-63C, P-38L, P-38J, YP-80 Shooting Star, Me-163B, He-162A-2, Ta-152H-1, Mistel (upravený bombardér Ju-88 s náloží trhaviny místo kabiny nesoucí na hřbetě Fw-190-A8), Bf-109Z, Ju-87D-5, Ho-229, Bf-110G-2, SPB (verze TB-3 se dvěmi pilotovatelnými I-16 pod křídly), IAR-80A, IAR-81C, Fiat CR.42, Fiat G.50, Ki-84-1a, Ki-84-1b, Ki-84-1c, A6M2, A6M5, J8A (švédská verze britského dvojplošníku Gloster Gladiator), Spitfire Mk.Vb (Merlin 45) 1941, Spitfire Mk.Vb (Merlin 46) 1942 (zkrácené konce křídel), Spitfire LF.Mk.Vb (Merlin 50) 1943, Spitfire LF.Mk.Vb (Merlin 50) 1944 (zkrácené konce křídel)

Výběr je tedy pestrý, ale lze k němu mít jisté výhrady. Kupříkladu P-80 patří mnohem více do pozdější korejské války a z historického hlediska by byl možná volbou například Gloster Meteor, který nasadili Britové během roku 1944 právě proti německým V-1. Podobně působí i německé „zázračné zbraně“, zejména v podobě proudového samokřídla Go-229, které do bojů nezasáhlo a navíc už v době testování prototypu trpělo řadou neduhů, zejména problematickou stabilitou. Model v AEP je naopak vysoce stabilní a pokud se pilot vyloženě nesnaží, je téměř nemožné spadnout do vývrtky.

Útok letky Go-229 na bombardovací svaz B-17 připomíná scénu z filmu „Den nezávislosti.“ Po obloze se vysokou rychlostí míhají stroje podivných tvarů a stíhací doprovod Mustangů a Thunderboltů prakticky nemá šanci významně zasáhnout.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nicméně abych nezůstal pouze u kritiky. Provedení modelů, včetně kokpitů a letových vlastností (krom jisté výjimky) je tradičně na vysoké úrovni a řada nových letounů jistě konečně uspokojí nejednoho virtuálního pilota. FB patří mezi nejlepší simulátory bojových strojů z období 2. světové války a každý nový typ mu jistě zajistí další příznivce.

 Nová prostředí
Přibylo několik nových nepilotovatelných letadel, řada nových pozemních objektů, několik lodí a také map. Ty jsou z oblasti Normandie (3), Arden (2) a Pacifiku (1). Kromě jedné mapy Normandie jsou všechny ostatní bohužel fiktivní. Všechny mapy, společně se třemi pilotovatelnými letadly, a také několika dalšími objekty se však již objevily v předchozích updatech a nepřinášejí tedy výraznou inovaci.

Teprve s novými letadly z AEP dostávají mapy větší smysl. Pacifická mapa přímo svádí k soubojům P-38 se Zery, podobně Normandie a Ardeny vytvářejí přirozenější kulisu soubojům německých Messerschmittů (včetně proudových a raketových) a Focke-Wulfů se Spitfiry, Mustangy a Thunderbolty, než východní fronta, kde tyto spojenecké stroje také létaly ve službách sovětského letectva. Lahůdkou pro tyto dvě oblasti je nový typ objektu v podobě německé letounové střely V-1, kterou lze zničit i historicky doloženým způsobem, totiž vychýlením ze směru letu koncem křídla svého letounu.

 Mise a kampaně
Pro nové stroje se nabízí sedm nových dynamických kampaní, 20 single-player misí a 10 kooperativních multiplayer misí. Co však stojí především za zmínku je nový druh online hry – online kampaň. Je to typ kooperativní hry s postupně se generujícími misemi. Ukončení mise lze omezit časově nebo podmínkou přistání všech letadel. Po skončení jedné mise se vygeneruje mise další. Průběh kampaně se ukládá, takže je možné kampaň kdykoliv přerušit a poté v ní zase pokračovat. Slibně zní prohlášení tvůrců, že výsledky odlétaných misí mají vliv na situaci v další, nově vygenerované misi. Lze volit ze čtyř různých kampaní. Bohužel jsem zatím neměl možnost tuto zajmavou vlastnost s někým po síti vyzkoušet.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Hodnocení
AEP přináší mnoho nového, přesto jsou mé dojmy z něj rozporuplné. V zahraničí se totiž samotný AEP prodává za 30 dolarů, v to je v přepočtu téměř cena, za jakou se u nás prodává původní hra Forgotten Battles (resp. Zapomenuté bitvy). Komplet FB + AEP (Gold edice) za 40 dolarů už vychází příznivěji, ovšem nynější majitelé FB si patrně budou muset pěkně připlatit. AEP je dělaný formou patche a updatuje původní hru.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Předpokládám, že pro aplikaci budoucích patchů bude pravděpodobně nutná verze hry 2.0, tedy koupě AEP bude nutností, pokud bude chtít uživatel využívat dalších, zdarma šířených updatů, ale to je pouze má domněnka. Ostatně tvůrci se již nechali slyšet, že další patch bude zdarma a kromě běžných oprav nedostatků bude obsahovat i 10 nových letadel. Pro někoho může být toto dostatečným lákadlem a dalším důvodem ke koupi AEP. Nemohu se ale zbavit pocitu, že je to obyčejné tahání peněz z kapes zákazníků. Uvidíme, za kolik (a jestli vůbec) se bude AEP prodávat u nás a jak se distributor vypořádá s lokalizací jako u české verze Zapomenutých bitev.

Související články: Novinka, IL-2 Forgotten Battles CZ recenze (9/2003), IL-2 Sturmovik recenze (12/2001), IL-2: Eastern Thunder recenze (6/2002)

Jiří "Skyman" Stejskal
editor: jd


 
 
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Povedený přídavek pro nejlepší historický letecký simulátor současnosti.

Nejnovější články