Fist Puncher - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Fist Puncher - recenze

Vývojář:
Platformy:
Detail hry

17. 2. 2014 20:45 | Recenze | autor: Karel Drda |

Pixelově obstarožní grafika, laciné situační vtípky a hrdina, který zápletku řeší raději dobře mířenou ranou, to jsou hlavní klady hry Fist Puncher. Stylovost a jednoduchost by šla s nadhledem označit za jakéhosi žánrového předchůdce Saints Row, kdyby ovšem v časové ose nešlo o novější titul.

Ano, Fist Puncher je další z dlouhé řady nezávislých her s retro vzhledem, které se na nás v poslední době masivně valí. Díky jejich nemalému množství, které jsem měl možnost v uplynulém roce odehrát, začínám mít pocit, že se ze mne stává na celý ten kostičkovaný humbuk expert. Narazil jsem však mezi nimi na hry, kterým se podařilo změnit můj názor na retro a pochopil jsem, že i v tomto ranku existují skvosty schopné se poměřovat s těmi nejnovějšími tituly.

Fist Puncher mezi ně patří plným právem. Je to momentální král akčních arkádovek, který skvěle vystihuje význam slova starosvětská zábava. Nejde ale jen o samotnou hratelnost. Příběh má hra také - je to krásná béčková směs ukradená ze scénáře nějakého nenatočeného Jackieho Chana ze sedmdesátých let. Jen tedy předem doporučuji připojit k PC gamepad, protože na klávesnici je to opravdový prstolam.

Jednotvárnost? To slovo vývojáři neznají

Ulice města drží v šachu primitiv Milkman. Jeho poskoci samozřejmě otravují život úplně všem, což znamená, že poté co unesou vrtulníkem několik krasavic, je nutné s týmem drsných bojovníků vyrazit na zteč. A to je vlastně všechno, co je potřeba k téhle neskákací bojovce říci. Jdete pěkně zleva doprava a postupně likvidujete hordy nepřátel. Tu a tam se objeví silnější protivník, kdy je nutné kromě klasických výskoků a kopů použít i trochu té taktiky.

V praxi to znamená, že je nutné couvnout, zaujmout obranný postoj, a pak náhle vyrazit kupředu. Nic tragického to není a zvládne to každý. Pravdou je, že takto koncipovaná akční hra by velmi rychle zdechla. Jednotvárnost hned na začátku dlouhé cesty by v boji s nepřáteli příliš nepomohla. Jenže něčeho takového, jako je nuda, se prostě u Fist Puncher nedočkáte. První pravidlo dobré hry říká: „Nechte jim něco na potom.“

Akční groteska

Někdy lze pixelově kostičkované retro považovat jen za důsledek absence financí, jindy za okouzlení stylem. Jen opravdu málokdy se tvůrcům podaří vytěžit všechny přednosti hranaté grafiky a udělat z ní novou hru, která baví tím, že je především svá. Fist Puncher se konzumentovi dávkuje postupně, s každým dalším bossem přijde nějaké malé překvapení, které skvěle pobaví.

Právě čekání na další novinky vás nemilosrdně žene vpřed. Chcete být překvapováni! Karatistickou akci vtipně doplňují textové dialogy a jednotliví protivníci tím, co dělají, nabízejí jako bonbónek navíc i situační humor. Akční grotesce, kde smích není křečovitě vynucovaný, pak vlastně obstarožní grafika dodává ty správné grády.

Srovnání se Saints Row je opravdu na místě. Jasně, humor není tak ostrý a lámaný přes koleno za každou cenu, ale nese se na stejné vlně. Dokonce i zde, byť to tak díky placatému pojetí nevypadá, máte vystavěné celé město. Jednotlivé ulice jsou obsazeny Milkmanovými gangy, které musíte postupně zničit. Na mapě tak vidíte krásně zamořené ulice a v podstatě jako jednotlivé úrovně si je vybíráte a čistíte. Kolem se navíc nacházejí předměty, které lze občas smysluplně využít v boji.

...

Silný tým jen pro vás

Hrdinů pro srovnání města do latě máte hned několik. Velmi příjemné je, že bojovníky můžete vesele měnit a vybírat si pro daný typ protivníka takového, který nejlépe odpoví na vzniklou situaci. Tým Fist Puncher je silný a pro každou situaci nabízí řešení.

Kromě prachobyčejného karatisty lze bojovat i s legendárním neurochirurgem Dr. Karate, který samozřejmě disponuje černým pásem. Zbytnělý atlet Steroid Jackson sází především na hrubou sílu a opravdu zvláštní Hella Fistgerald na mrštnost. Sázka na bizarní hrdiny tvůrcům vyšla na sto procent. Jednoho jsem si natolik oblíbil, že jsem to s ním zkoušel u tužších bossů víckrát a nehledal hned vhodnější řešení v podobě jiného bijce. Neměnil bych za žádnou cenu. Navíc nás začalo pojit pixelové přátelství. S kým jste se někdy dostali do potyček s pasáky, fetkami a nacisty na narozeninové party?

Čekají na vás výbuchy, kopance, nepřátelé z masa i kostiček a především hutná zábava, která z téhle obstarožně vypadající hry dokázala vytvořit skvěle hratelný kousek. A až jednou mlátičku Fist Puncher odinstaluji, rád bych vyryl do monitoru rybičkovým nožíkem nápis „Nezapomenu.“

Vývojář:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Jízda jako na tobogánu. Jen na konci nesletíte do studené vody, ale spadnete vždycky rovnou mezi bizarní a násilnicky naladěné nepřátele. Jedna z nejlepších akcí, co jsem za poslední dobu hrál.

Nejnovější články