Vývoj Prey 2 se neruší, ale hra letos nevyjde kvůli (ne)kvalitě
zdroj: tisková zpráva

Vývoj Prey 2 se neruší, ale hra letos nevyjde kvůli (ne)kvalitě

19. 4. 2012 17:16 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Nezrušila ho, jenom posunula. Bethesda dnes konečně bez vytáček řekla, jak to je s tím spekulovaným zrušením vývoje slibné sci-fi akce Prey 2. „Vývoj Prey 2 nebyl zrušen, ale hra navzdory původnímu plánu nevyjde v roce 2012. Posun vydání je způsoben tím, že vývoj hry nezaznamenal za uplynulý rok dostatečný pokrok a hra tak v této chvíli nesplňuje naše kvalitativní normy,“ vzkazuje Bethesda všem hráčům na svém blogu.

Nechci se tu pouštět do nějakých rádoby zasvěcených rozborů, ale znění dnešní zprávy a velkého zpoždění oproti původním spekulacím o zrušení hry ve mě vyvolává domněnku, že vývoj Prey 2 měl být opravdu dle původního plánu zastaven a zrušen, nebo se o tom alespoň uvažovalo. V momentě, kdy se to však rozneslo a odpovědné osoby viděly ten nespokojený ohlas, dostala hra, respektive její vývojáři z Human Head, ještě jednu šanci. Tak to na mě celé působí a já jen doufám, že tu šanci chytí za pačesy a využijí toho.

Zároveň mi z dnešní informace vyplývá, že ta skvělá ukázka ze hry, kterou jsme viděli s Lukášem na E3 2011 a nechali jsme se jí ohromit, byla asi speciálně připravená pro prezentace a nemusela zcela odpovídat tomu, co nakonec bude ve hře. Je dost dobře možné, že jsme v ní viděli prvky, které pak tvůrci nebyli během dalších měsíců vývoje schopni zapracovat do většího celku, a následkem toho se pak vývoj neposouval tím správným směrem.

Nebylo by to poprvé a určitě ani naposledy, kdy bychom byli svědky něčeho podobného. Vždyť tím stejným syndromem trpěl už první díl Prey, který na E3 1997 a 1998 vyvolal vlnu nadšení a...jak to pak dopadlo, to už víme všichni. Snad to nebude případ Prey 2. Ostatně, je i v zájmu Bethesdy, aby hra nakonec vyšla a byla, pokud možno, co nejlepší, jak potvrzuje druhá část oficiálního vyjádření z blogu: „Prey 2 má velký potenciál a je nám líto, že jsme museli fanoušky zklamat. Hodně jsme investovali do vývoje, aby se fandové dočkali hry, kterou si přejí. Zároveň jsme ale odhodlaní vydávat jen opravdu kvalitní hry, jak fanoušci zcela oprávněně očekávají a nehodláme tedy dělat kompromisy v kvalitě jen proto, abychom vyhověli naplánovanému termínu vydání.“

Jak je vám jasné, tohle už jsou ale jen takové ty obvyklé kecy v kleci. Situace je totiž jasná: jestli Prey 2 za moc nestojí a teď se má nějak pytlíkovat, aby vůbec vyšla, protože lidé ukázali zájem (= je tam komerční potenciál), tak ať hra opravdu raději nevychází, protože slibných, ale v zásadě průměrných her je trh plný. Pokud tam ale potenciál opravdu je, jen je potřeba jej zbavit nahromaděného plevelu, tak sem s tím. Toho, co jsme ze hry viděli na E3 2011, už se nemůžu dočkat.

Nejnovější články