V dalším DLC pro Civiliation VI bude Kýrova Persie a Alexanderova Makedonie
zdroj: tisková zpráva

V dalším DLC pro Civiliation VI bude Kýrova Persie a Alexanderova Makedonie

23. 3. 2017 10:51 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Pokud už vás omrzely všechny národy v Civilization VI (čemuž se dá těžko věřit, vždyť hra vyšla teprve před půl rokem), v rámci chystaného DLC si budete moci pořídit dva nové národy a spolu s nimi i nové scénáře. Nicméně hlavní jsou oba národy a jejich vůdci a stylově jde o říše, které si spolu užily spoustu svárů – Persii a Makedonii v čele s Kýrem a Alexanderem.

Nutno říct, že oba vládci se nepotkali, jelikož je dělilo pár set let. Persii vede Kýros II. zvaný Veliký, který perskou říši založil. Jako první vlastnost klíčová pro Persii je zde systém satrapií, který vám při odemčení dané filosofie vytvoří obchodní cesty zdarma a bonusy z interních obchodních cest. Jste-li zamření na vojenskou expanzi, radost vám udělá vlastnost Pád Babylonu, který vašim jednotkám dá extra pohyb pokud vyhlásíte překvapivou válku. Navíc má Kýros menší postihy za podobné přepady.

Jejich speciální jednotka se mi velmi líbí pro můj konzervativně defenzivní postup. Samozřejmě jde o Nesmrtelné, elitní starověkou pěchotu, která funguje tak, že kromě boje na blízko mají k dispozici i luky a především, mají bonusy při obraně. Speciální vylepšení, které mají Peršané k dispozici jsou Pairidaeza, tedy pro Persii i dnešní Írán typické zahrady, které generují zlato, kulturu a také lákavost destinace a má bonusy pro okolní hexy. Bonusy se navíc zlepšují v průběhu vašeho vývoje.

zdroj: Vlastní

Zatímco za Kýra se můžete zaměřit buď na expanzi a nebo kulturní růst, Alexander Veliký se svou Makedonií má jasný cíl – dobýt svět a tomu odpovídají i jejich schopnosti. První speciální jednotkou jsou starověcí pěšáci hypaspisté, kteří mají bonus při obléhání jednotlivých distriktů a mají extra bodíky za support. Další speciální jednotkou je Alexanderova slavná kavalerie Hetairoi, která nahradí vaší tradiční jízdní jednotku. Jde o rychlou, těžkou kavalerii, která navíc přijde do hry rovnou s povýšením zdarma.

I speciální budova Basilikoi Paides (de facto škola pro mladé šlechtice) vám dává bonusy za to, že vaše falangy pochodují směrem k nepříteli. Pokaždé, když vycvičíte necivilní jednotku, dostanete bodíky do vědy a pokud vycvičíte konkrétní jednotky, dostanete další bodíky. Militarizací vstříc vojenskému pokroku! Speciální schopnosti jsou zaměřené na vojenskou expanzi. Až na konec světa umožňuje zůstávat ve válce déle, aniž by se vám bouřilo obyvatelstvo. Helénistické slučování vám pak dává bodíky za dobytí cizího města podle toho, co ve městě stálo za vylepšení.

zdroj: Vlastní

Makedonie je díky tomu efektivně agresivní civilizace, jejíž zaměření na vojenství není trestáno zaostáním v jiných oblastech. Dobýváním získáváte klíčové body do kultury, tréninkem do vědy a starověké jednotky jsou natolik silné, že v této fázi budete postrachem. Navíc, univerzálně fungující schopnosti Alexandera zajistí, že základní princip expanze bude fungovat i v modernějších érách. Samotné DLC ještě nemá název a nevíme, jaké scénáře v něm budou. Co se týče ceny, dá se čekat, že podobně jako předchozí balíčky vás vyjde na 5 eur. Společně s DLC vyjde i velký update, který změní vybalancování hry a opraví řadu chybek.

Pokud jste si hru pořád ještě nekoupili, ať už z důvodu, zda nevíte, jestli se vyplatí si koupit další hru ze série a nebo zda váháte, zda poprvé vkročit do světa této strategie, 2K má pro vás dobrou zprávu. Civilization VI si můžete vyzkoušet v rámci bezplatného dema (ke stažení je na Steamu), v němž hrajete v připravené hře za Čínu na mapě, kde jsou i Spojené státy a Egypt. Jde o demo, které si před vydáním hry mohli vyzkoušet novináři a 60 tahů, které vám poskytne je dost na to, abyste si udělali představu o hře a jejím základním fungování.

Nejnovější články