Informace o demonstraci za propuštění českých vývojářů z Řecka
zdroj: tisková zpráva

Informace o demonstraci za propuštění českých vývojářů z Řecka

22. 11. 2012 19:27 | Novinky | autor: Redakce Games.cz |

Pokud sledujete vývoj situace okolo osudů Ivana Buchty a Martina Pezlara, dvojice českých vývojářů zadržených za údajnou špionáž v Řecku, tak vám asi neunikla informace o plánované demonstraci na jejich podporu. Konat se bude v pondělí 26. listopadu od 13:00 v Praze na Ořechovce 19, odkud se po předání protestní nóty a petičních archů vydají účastníci k budově Ministerstva zahraničí ČR. Trasu průvodu najdete za tímto odkazem, podrobnosti si můžete přečíst v této facebookové skupině.

Celá akce je samozřejmě řádně nahlášená na magistrátu, Ministerstvu zahraničí i řecké ambasádě a jejím cílem je nejenom vyjádření podpory oběma vývojářům a nesouhlasu s jejich zadržením, ale i snaha o to, aby se věci daly do pohybu a oba dva vývojáři se mohli co nejdříve vrátit domů. Text prohlášení najdete buď za tímto odkazem, nebo si jej přečtěte po rozkliku v článku. Pokud se hodláte demonstrace zúčastnit, nebude od věci si přečíst pár základních upozornění o tom, jak se chovat a nechovat, aby to celé proběhlo bez problémů a dle plánu pořadatelů. Akci v tomto směru podporuje i celá redakce Games.cz a společnost Tiscali Media.

Prohlášení účastníků demonstrace na podporu Ivana Buchty a Martina Pezlara dne 26. 11. 2012

Čeští občané Ivan Buchta a Martin Pezlar jsou od 9. září 2012 zadržováni ve vazbě na území Řecké republiky. Důvodem jejich uvěznění je obvinění ze špionáže, které je podle veškerých dosavadních informací nepodložené.

Je pro nás těžké sledovat, jak jsou naši kolegové, přátelé a občané České republiky, na základě pochybných obvinění vězněni za otřesných podmínek a označováni za turecké agenty. Celá situace je absurdní o to víc, že Česká republika a Řecko jsou členskými zeměmi EU a společně s Tureckem jsou spojenci v rámci NATO.

Ivan a Martin nejsou špioni, jsou to talentovaní vývojáři herní série ArmA, kteří dělají už dlouhá léta České republice skvělé jméno po celém světě. Jejich hry prodaly miliony kusů a sklidily řadu ocenění. Hra ArmA III je zřejmě jednou z příčin, proč se ocitli v cele. Odehrává se na geograficky značně upravené a zmenšené podobě ostrova Limnos a v daleké budoucnosti roku 2035. Nebudou se v ní tedy nacházet žádné současné vojenské instalace.

Ivan a Martin jsou obviněni z úmyslného fotografování vojenských objektů, kterého se nedopustili. Byli zadrženi v hotelu a podle všech dostupných informací se u nich nenašlo nic jiného, než několik snímků, na kterých jsou vojenské objekty náhodou zachycené při focení běžných záběrů z dovolené. Jde o stejné vojenské objekty, jejichž fotografie a videa jsou snadno dohledatelné v mnohem větší kvalitě na internetu.

Není naším úkolem posuzovat míru viny a neviny v této věci. Domníváme se ale, že Řecká republika, jako partner České republiky v EU a NATO, by měla zacházet s občany naší země důstojně, bez šikany a bez jakýchkoliv odkladů. Důkazy ve vyšetřovacím spisu, ale napovídají tomu, že obvinění ze špionáže je zcela absurdní. Stávka představitelů soudní moci v Řecku navíc neúměrně oddaluje jakékoliv rozhodnutí. Na Ivana i Martina čekají v České republice zoufalé rodiny, které nemají dostatek informací o jejich situaci a chtějí se svými partnery, syny, bratry a otci strávit Vánoce.

Účastníci demonstrace z 26. 11. 2012 proto vyjadřují jednoznačnou podporu Ivanovi a Martinovi a vyzývají velvyslance Řecké republiky v ČR, Jeho Excelenci p. Georges Paizise, aby kontaktoval zástupce řecké vlády a snažil se podpořit co nejrychlejší vyřešení problému.

Domníváme se, že celá kauza může vážně poškodit pověst Řecka jako svobodné a demokratické země nejen v České republice, ale i v mezinárodním měřítku.

Rádi bychom také věřili, že Ministerstvo zahraničí a vláda České republiky dělají vše proto, aby tyto české občany dostaly zpět do vlasti. Podle dosavadních zpráv ale nemáme pro takovou víru mnoho důvodů. Zatímco v obdobných případech se v minulosti vše vyřešilo příjezdem obviněných domů během několika málo týdnů, nyní nemáme ani po takřka třech měsících zprávy o zlepšení situace.

Pro české občany by mělo být značně znepokojující, že náš stát nedokáže plnit jedno z jeho základních poslání – postarat se o své občany, kteří se ocitnou v nouzi.

Ivan i Martin jsou známé osobnosti a celá kauza je sledována jejich fanoušky a médii v ČR i ve světě. Petice na jejich podporu na adresách petition.helpivanmartin.org a www.petice.biz podepsalo už více než 21 tisíc lidí z celého světa a ve skupině za jejich propuštění na sociální síti Facebook mají 4 000 podporovatelů. O jejich případ se intenzivně zajímají všechny české televize a deníky, ale i největší světové videoherní servery.

Mnozí z nás Ivana a Martina osobně znají. Se stoprocentní jistotou víme, že nejde o špióny nebo agenty. Oba jsou profesionálové ve svých oborech, nadšenci do své práce a především, slušní lidé s respektem k zákonům. K desetitisícům jejich příznivců se tedy připojujeme i my.

Ivane, Martine - stojíme za vámi!

helpivanmartin.org

www.facebook.com/groups/helpivanmartin

Nejnovější články