Jak udělat z Radeonu 9500 rychlejší 9700?
zdroj: tisková zpráva

Jak udělat z Radeonu 9500 rychlejší 9700?

9. 1. 2003 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Lidská vynalézavost nezná mezí.

Na těchto stránkách je popsán způsob, jak z Radeonu 9500, který by měl konkurovat v hrubém výkonu grafickým kartám nVidia GeForce4 Ti4200, vyrobit Radeon 9700. Přitom Radeon 9700 je v současné době jedna z nejvýkonnějších grafických karet s ohromným výpočetním výkonem, ale také grafická karta více než dvakrát dražší než Radeon 9500. Zmíněné čipy nejsou na HW úrovni shodné a tak je nezbytný tvrdý zásah a přeletování titěrného odporu přímo na čipu. Dalším krokem je změna BIOSu grafické karty, což je další nesnadný úkol s ne vždy šťastným koncem. Pokud se dílko podaří, stačí už jen grafickou kartu přetaktovat a nový Radeon 9700 je na světě.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Pánové z overclockers.ru si ale dali další, neméně lehký úkol. Udělat z Radeonu 9500 lepší Radeon 9500 PRO. Rozdíl mezi nimi přitom podle specifikací ATi spočívá v absenci 4 renderovacích cest uvnitř čipu (4 pipeline, R9500 má 4, R9500 PRO jich má podle ATi 8). Čipy by tedy měly mít jiný vnitřní design... Ale nemají. Pro celou operaci byl sice nutný podobný postup jako v předešlém případě a také úplně nový, speciální BIOS, kterým se přeflashoval ten původní. Ale jak myslíte, že to dopadlo? Nebudu vás napínat, dopadlo to dobře a na přiložených grafech si můžete prohlédnout výsledek.

Paradoxní je, že renderovací cesty, které neměly být v čipu přítomné a které by za normálních okolností zamezily možnosti takovýmto způsobem kartu předělat, v čipu skutečně jsou. ATi se prostě nenamáhala dělat nové čipy (nové silicony) a do všech nových Radeonů s největší pravděpodobností putují jen různě zapojené R 9700. Snad právě proto už započaly práce na softwarovém řešení, tak, aby popsané změny mohl provést opravdu každý. Dokonce i ti, kteří se v problematice příliš neorientují, nedisponují tím správným vybavením, nebo prostě jen nechtějí přijít o záruku. Celou změnu má umožnit nová verze známé utilitky RivaTuner, která doposud sloužila k nastavení skrytých parametrů grafických karet nVidia.

zdroj: XbitLabs

cappy

Nejnovější články