ATi nepřestala podvádět s ovladači?
zdroj: tisková zpráva

ATi nepřestala podvádět s ovladači?

26. 10. 2003 17:17 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Dělat v dnešní době srovnávací testy grafických karet je velice ošemetné.

Není to totiž čistě jenom o benchmarcích. Podvody s ovladači jsou na denním pořádku a tak na přetřes musí přijít i srovnání kvality obrazu. Jedno takové udělali na serveru Tom's Hardware. Ukázalo se, že v některých testech, například v AquaMark 3, měly karty ATi značně odlišný obraz. Ale nikoliv k lepšímu, jak by se snad někdo mohl domnívat, ale k horšímu. Stručně řečeno - s Catalysty 3.8 nevykreslovaly Radeony všechny zdroje světla a tím si ulehčovaly práci. Jaký to má vliv na výkon nelze odhadnout. Ani zda se v případě ovladačů ATi jedná o chybu nebo o záměr. Ale v takových programech, jakým je například zmíněný AquaMark 3, je to nanejvýš podezřelé.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Nemyslete si však, že NVIDIA podvádět s ovladači přestala. Omyl, stále trvá stejná situace, ale jenom o trošku méně. K takovému závěru došli například na EliteBastards. Obraz z Aquamarku 3, jak ho v kombinaci s ovladači 52.16 renderují karty nVidia, totiž neodpovídá obrazu, který posílají do monitoru ty samé karty s ovladači verze 44.03. Tedy s ovladači, o kterých se můžeme domnívat, že v nich nejsou žádné "optimalizace" pro AquaMark a vzhledem k datu vydání snad ani nemohou být. Nicméně, není k dispozici žádný referenční, zaručeně nezkreslený obrázek z AquaMarku, podle kterého by se dalo jednoznačně určit, kdo podvádí v ovladačích a kdo ne.

Na již zmiňované sajtě EliteBastards mají též srovnávací obrázky z Unreal Tournamentu 2003. Na nich je na NVIDII vše v pořadku, zatímco ovladače ATI Catalyst 3.8 zobrazují některé textury (noha sochy) v nízkém rozlišení, i když je explicitně nastaveno, aby se používaly ty ve vysokém rozlišení. Jestli to je pouhá chyba nebo záměr opět nelze v tuto chvíli jednoznačně říct.

cappy

Nejnovější články