Romero, Hall a Bleszinski mapují v krátkém dokumentu historii skrolovacích plošinovek na PC
zdroj: tisková zpráva

Romero, Hall a Bleszinski mapují v krátkém dokumentu historii skrolovacích plošinovek na PC

29. 9. 2016 11:32 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Jak se vlastně dostaly plošinovky v devadesátkách na PC, když jejich doménou byly platformy se speciálním HW vybavením včetně konzolí, Amigy, Atari nebo Commodore? Na začátku všeho byla snaha dosáhnout s omezeným PC hardwarem na hry, které připomínaly Super Mario tituly z konzolí od Nintenda, jak se dozvíte od Johna Romera, Cliffa Bleszinskiho nebo Toma Halla v mírně povrchním, ale příjemném dokumentu Forerunners : The History Of The PC Side-Scroller od 3D Realms, který logicky mapuje počátky žánru skrolovacích plošinovek primárně z produkce Apogee a 3D Realms. Nejenom od zmíněných vývojářů se ale dozvíte jejich názor na dnešní plošinovky, kam se žánr v průběhu doby posouval, co jej v určité době na PC zahubilo, a jaká je vlastně jeho budoucnost.

Snaha vytvořit technologii, která by umožnila realizovat skrolovací plošinovky na PC, vycházela z touhy posunout se dál od her (i plošinovek) s obrazovkou statickou, jak se na záběrech dokumentu dozvíte z úst hned několika známých designérů. A vzorem byla, jak jinak, hra Super Mario Bros. V momentě, kdy existovala technologie, a vznikaly první hry, které ji využívali, došlo doslova k boomu skrolovacích plošinovek a jejich variací. Výsledkem byly hry jako Commander Keen, Jazz Jackrabbit, Duke Nukem a další, o kterých se na záběrech dokumentu dozvíte.

Tvůrci také rozebírají možné důvody, proč ještě v průběhu devadesátek došlo k úpadku skrolovacích plošinovek. Dochází však k závěru, že nešlo o úpadek, nýbrž o evoluci – do 3D stříleček a obecně first-person her typu Doom nebo Duken Nukem 3D. Ano, nabízí sice odlišnou perspektivu, ale využívají mechanismy z plošinovek.

No, a co si banda vývojářů myslí o plošinovkách současných, na to se už podívejte sami. Jisté je, že právě o plošinovky, často se záměrným retro feelingem v podobě použitého pixel-artu a chiptune hudby, není rozhodně nouze. A není pochyb, že za to do značné míry mohou i tvůrci prvních skrolovacích plošinovek na PC z devadesátých let minulého století.

Nejnovější články