Prodej české pobočky GAME je hotov
zdroj: tisková zpráva

Prodej české pobočky GAME je hotov

15. 8. 2012 1:00 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Aktualizace: Netrvalo to dlouho a během našeho přesunu do Kolína na letošní GamesCom nám do e-mailové schránky přistála zpráva od šéfa Game Czech Lukáše Karla, která celý obchod oficiálně potvrzuje. V jejím kompletním znění najdete několik vyjádření zainteresovaných osob včetně ředitele Genesis Capital Jana Taubera. Zpráva nicméně neuvádí cenu, za kterou Genesis největší český herní řetězec získala, nicméně přesto z ní plynou zajímavé novinky, především ohledně personálního obsazení. Genesis Capital totiž do představenstva Game Czech nominovala bývalého majitele JRC (a zakladatele a majitele Bohemia Interactive) ing. Slavomíra Pavlíčka. Ten by se v budoucnu měl stát také minoritním akcionářem. Pokud jsou tedy naše informace z původního textu pravdivé, vše nasvědčuje tomu, že Genesis Capital se při koupi Game Czech spojili právě s Pavlíčkem, který měl o koupi rovněž zájem. Do Game Czech se vedle něj vrací i další bývalá členka představenstva firmy Kateřina Skalická.

Původní text článku (14. 8. 2012): Po obrovských finančních problémech, ve kterých se začátkem tohoto roku málem utopil britský řetězec herních obchodů GAME, bylo víceméně zřejmé, že velké změny čekají i českou pobočku GAME (dříve JRC). O jejím prodeji novému majiteli se začalo jednat jen několik týdnů poté, co byla na mateřskou firmu uvalena nucená správa, teprve nyní se ale vše přiblížilo zdárnému konci. Podle informací, které nám potvrdilo několik dobře informovaných zdrojů, se novým majitelem GAME Czech, a.s. stane tuzemská investiční společnost Genesis Capital, která spravuje několik fondů rozvojového kapitálu.

O částce, kterou bude muset Genesis Capital za český GAME zaplatit, můžeme jen spekulovat. Správce majetku PriceWaterhouseCoopers odhadoval v červnu v MCV hodnotu české pobočky na 3,6 milionu liber, což z ní, po síti britských řetězcích Gamestation a GAME, dělalo třetí nejhodnotnější součást majetku GAME Group. Lze tedy předpokládat, že prodejní cena se bude tomuto odhadu alespoň blížit. Podle našich informací totiž Genesis Capital nebyl jediným zájemcem o koupi GAME. Už dříve se v zákulisí spekulovalo o firmě Luxury Brand Management, kterou vlastní Zdeněk Bakala, a která provozuje konkurenční řetězec obchodů Gamescape. A z jiných zdrojů pak prosakovaly informace o zájmu amerického Gamestopu nebo dokonce bývalého majitele JRC Slavomíra Pavlíčka.

Mnozí z vás si možná řeknou, že v době rozmachu digitální distribuce je snaha o koupi sítě tradičních kamenných obchodů trochu nepochopitelná, ale jde skutečně jen o zdání. GAME Czech je velmi úspěšnou a zdravou firmou, což dokazuje mimo jiné i to, že fungovala naprosto nezávisle a bezproblémově i v době, kdy se její mateřská společnost zhroutila. Aktuálně firma provozuje 26 samostatných kamenných prodejen, čtyři obchody spojené se sítí Comfor a internetový obchod. Většina poboček je přitom umístěna na lukrativních místech v nákupních centrech, což je vzhledem k dlouhodobým smlouvám o nájmu zajímavé samo o sobě. Účetní uzávěrka za rok 2011 zatím není na internetu k dispozici, ale z té předchozí (za rok 2010) vyplývají také velmi zajímavá čísla. Tržby ve výši 312 miliónů korun s meziročním nárůstem o 46 procent, to je na firmu se sto zaměstnanci velmi pěkné číslo.

Podivné je tak v této souvislosti snad jen to, že hledání nového majitele pro GAME Czech trvalo (resp. trvá) mnohem déle, než řešení situace v ostatních zemích, kde GAME Group působila. Ve Švédsku a Norsku se už v květnu stal kupcem holding Nordic Games. Pobočky ve Španělsku a Portugalsku byly prodány dokonce už v dubnu. Když pak začátkem července oznámili PriceWaterhouseCoopers, že nenašli kupce pro australskou pobočku, a ta se tím pádem neodvratně zavírá, zbývala k řešení už skutečně jen situace v ČR. A jak se zdá, ani u nás už se nebude na definitivní rozhodnutí čekat dlouho.

Nejnovější články