PlayStation 4 překonal předchůdce, za první den se prodalo milion kusů
zdroj: tisková zpráva

PlayStation 4 překonal předchůdce, za první den se prodalo milion kusů

18. 11. 2013 12:04 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Pokud někdo pohlížel na konzole jako na mastodonty, pomalu ale jistě utlačované nástupem mobilních platforem v podobě smartphonů a tabletů, výsledky Sony z prodejů PlayStationu 4 v Severní Americe mu asi udělaly čáru přes rozpočet. Next-gen konzole se totiž postarala o to, že překonala své předchůdce - na celé čáře.

Za prvních 24 hodin se totiž prodalo milion kusů PS4. Podotýkám, že jen v Severní Americe, ještě ji čeká vydání v Evropě, Jižní Americe a s odstupem i v ostatních částech světa. Pokud to chcete dát do kontextu se současnou (vlastně, není to už minulá?) generací konzolí, PlayStation 3 prodal ve stejném regionu za první dva týdny (!) přibližně 200 tisíc kusů. Xbox 360 pak kolem 330 tisíc.

Je třeba říci, že prodeje obou konzolí předešlé generace byly značně zatíženy nedostatkem konzolí na trhu, nicméně ani tak se nedá očekávat, že by se jen blížily v první den tomuto číslu. Co víc, milionu kusů dle odhadů nedosáhly ani za měsíc. PS4 překonala i svou uctívanou starší sestru PS2, které se prodalo v USA za první víkend půl milionu kusů.

Vyčíst z toho můžeme hned několik věcí. Sony tentokrát nepodcenila přípravu launche a dodala dostatečný počet konzolí, takže nejen, že firma zvládla uspokojit předobjednávky, ale přístrojů je dost i v obchodech. Navíc je zjevné, že herní zábava je na vzestupu, lidé se nebojí investovat a chtějí mít novou konzoli hned. Prodaný milion za jeden jediný den je toho dostatečným důkazem.

Pro Sony bude samozřejmě důležité, aby se udrželo tempo prodejů a nešlo jen o velký nástup, protože skalní zájemci budou mezi prvními. Ale to nás ještě čeká vydání v Jižní Americe a Evropě, a pak ve zbytku světa. Nyní bude zajímavé sledovat, jak si povede ve stejné oblasti Xbox One. Tedy, zda mu uškodí to mírné zpoždění, nebo jestli se dostane do stejné sféry prodejů. Úplně porovnávat to ale asi nepůjde, protože Xbox One startuje zároveň v USA i v Evropě, takže zde může být model chování zákazníků a celkové výsledky odlišné.

Nejnovější články