A přesto pro Fallout New Vegas vzniká spousta nového obsahu vytvořeného samotnými hráči, kterým Bethesda Softworks vrazila do ruky editační nástroj s honosným jménem Garden of Eden Creation Kit (zkráceně G.E.C.K. - stahujte odsud). Šéfové Bethesdy moc dobře vědí, že poskytnutí editoru zaručuje hře nesmrtelnost, však se podívejte třeba na jejich The Elder Scrolls III: Morrowind nebo ještě lépe Oblivion, jak stále pulsují, hráči je sami oživují a udržují ještě dnes.
Ani Fallout New Vegas nevybočuje z řady a již teď je pro něj dostupná hromada zajímavých modifikací. Tady máte výběr několika kvalitních, které nejenže rozšiřují obsah, ale odstraňují falloutovské osiny v zadku.
Kategorie: Hezčí Fallout
Grafika Fallout New Vegas je postaršího vzhledu. Není vyloženě ošklivá, ale dnes se už takový ohoz nenosí. Pomocí modifikací svlékneme tomuto grafickému důchodci staré hadry a uděláme z něj šik hvězdu s piercingem v nose.
Depth of Field (stahujte odsud)
Koukáte na obzor, kocháte se pohledem na dalekou krajinu, která se ztrácí v zamlženém oparu. Mód Depth of Field všechno okolo vás příjemně rozmázne a dobře simuluje rozvířený prach, kterého je v Nevadské poušti jistě dost. Krajinka je o moc hezčí. Modifikace má několik verzí a lze si zvolit, zda bude efekt aplikován i na vnitřní prostory. Počítejte však s větším nárokem na výkon počítače, u mě klesl FPS asi o 7. Podobný efekt získáte i s modifikací FNV Enhanced Shaders.
Fellout NV (stahujte odsud)
Pamatujete se na Tábor poslední naděje? Základnu vojáků RNK? Když jsem do ní poprvé dorazil, flákl mě do očí nepřirozeně naoranžovělý nádech okolí. Všechno bylo oranžové, nevím proč to tak vyznělo až na tomto místě, ale od té doby mám naistalovanou modifikaci Fellout New Vegas, která ze hry plošně odstraňuje oranžádu. Podobně to dělala i pro Fallout 3, kde bylo vše pro změnu jaksi nazelenalé. Geniální korekce barvy.
Nevada Skies - Weather Effects (stahujte odsud)
Prostředí Fallout New Vegas vám po čase začne připadat mrtvé, neživé a podivně umělé. Víte proč? Chybí mu změny počasí, pořádné slejváky nebo ještě lepší, děsuplné písečné bouře, které nejen že dobře vypadají, ale získáte při nich i bonus k plížení. Nevada Skies - Weather Effects přinese více než 60 změn počasí: nádherná mračna s prořezávajícími se paprsky slunce, střídá skučící vichřice a bouřky. Ve hře se celkově změní způsob osvětlení a v inventáři přibude meteo-stanice, kde lze nastavit například četnost bouřek.
Detailed Normals - Texture Pack (stahujte odsud)
Balík vylepšených textur s jednou příjemnou vlastností – jen minimálně zasáhne do hardwarové náročnosti. Po jeho aplikaci jsou textury detailnější, což dobře vidíte i při pohledu na vzdálenější objekty v krajině, především silnice, skály a jiné hrubší povrchy.
Beware of Girl (stahujte odsud - registrace nutná)
Ukažte mně občanku! Aha, tobě není ještě 18 let, tak to už nečti dál, modifikace Beware of Girl je pro dospělé hráče. Vy ostatní plnoletí si můžete do Fallout New Vegas přihodit předělané textury pěkných holek ve vysokém rozlišení. Puritáni sáhnou po verzi s oblečením, normální chlap instaluje plnou nahotu.
Kategorie: Hráčská vylepšení
Existuje několik věcí, které mě na Fallout New Vegas otravovaly. Byly to spíše drobnosti než zásadní chyby, ale právě takové maličkosti někdy pokazí zábavu. Modifikace je opravují.
Bottle That Water (stahujte odsud)
Fallout si dávám v Hardcore obtížnosti a můžu tedy jednoduše umřít na vyhladovění nebo žízeň. Je velmi nelogické, že hra v základu nenabízí možnost si nabrat vodu do lahví. Pokud nechcete umřít, musíte si flašky s vodou kupovat nebo je potřeba dojít k nějakému záchodku a tam se napít jako bernardýn. S modem Bottle That Water si konečně lze načepovat vodu do lahve. Prázdné lahve koupíte u Cheta v Goodsprings, doplníte je vedle v hospodě a máte po starostech s žízní.
Goacbcs Freeplay after MQ (stahujte odsud)
Nejde mi do hlavy, proč Bethesda Softworks nevyslyšela volání hráčů a znovu neumožnila pokračovat po dokončení hlavního příběhu. Přestaňte nad tím dumat a radši si nainstalujte mód Goacbcs Freeplay after MQ, s nímž se po zhlednutí závěrečného videa přenesete zpátky do kasina Lucky 38 a vrátíte se do hry.
Sprint mod (stahujte odsud)
Taky vám připadá, že se ve hře pohybujete moc pomalu i při zapnutém běhu? Běžná chůze je pro svou pomalost nepoužitelná. S tímto modem si trochu pomůžete k 1,2 x větší rychlosti pohybu, stačí zmáčknout tlačítko pro sprint a už mažete. Modifikace je citlivá k rovnováze hry a sprint je proto omezen počtem akčních bodů, jež spotřebovává. Takž pozor, kdy ho použijete, ať nedoběhnete k nepříteli s nulovým počtem akčních bodů.
Vylepšení ovládání (stahujte odsud a odsud)
Písmena jako kráva a úzké menu. Tohle mě štvalo u Fallout 3 a podobně tomu bylo u New Vegas. Alespoň do doby, než jsem použil mód MTUI, který jednoduše zmenšuje písmo a roztahuje menu při rozhovorech či obchodování. Hned dalším vynikajícím zlepšením ovládání je Primary Needs HUD, pomocí něhož prsknete na obrazovku údaje o hladu, vyspání, žízni i radiaci. Skvělé je, že si sami nastavíte, jaké informace chcete mít po ruce a už se po nich pak nemusíte shánět v Pip-Boyi.
Imps TimeScale Adjuster (stahujte odsud)
Fallout New Vegas se nehraje, ale žije. Mnoho věcí kolem vás se mění dle vašeho jednání, řešíte hlad, spánek, vztahy i boj s vlastním svědomím. Všechnu tu virtuální realitu ovšem tak nějak kazí rychle běžící čas. Ani nemrknete a uběhne den. S tím je konec. S TimeScale Adjuster nastavíte poměr herního a skutečného času, ten herní dokonce může plynout stejně rychle jako skutečný.
Kategorie: Více potvor, míst i hudby
Fallout je obr, projít ho zabere desítky hodin, pro normálního člověka to je hra na celý život. Předpokládám, že návštěvníci Games.cz jsou zkušení dobyvatelé virtuálních světů a další místa k průzkumu a zrůdy ke skolení jistě ocení.
New Vegas Bounties I (stahujte odsud)
Mám pro vás jednu otázku. Jste ochotni zabíjet lidi za peníze? Pokud ano, vyděláte si slušný balík peněz, stanete se obávaným a v některých společnostech zatracovaným. Navíc většina cílů jsou extrémně nebezpeční protivníci. Jste ochotni to přijmout? Tak si nainstalujte quest New Vegas Bounties I a vrhněte se na první cíl - pomateného vojáka nakaženého syfilis a ohrožujícího karavany. Každý protivník má velkou odolnost, která se navíc bude postupně stupňovat. New Vegas Bounties I je prozatím jeden z nejlepších amaterských questů, který překvapí třeba i namluvenými postavami.
A World Of Pain (stahujte odsud)
S modifikací A World Of Pain se začnete rádi vracet do míst, o kterých si myslíte, že je dobře znáte. Mód přidává 48 nových nebo upravených lokací naplněných nepřáteli a zajímavým lootem. Některá místa jsou rozsáhlá a vyšperkovaná, někdy narazíte na pár nedodělků, modifikace se totiž stále dolaďuje, ovšem už teď stojí za to. Získáte svůj dům v Goodsprings, v Primmu prolezete stoky a zkusíte přežít toxickou jeskyni nebo několik Vaultů.
Conelrad 640-1240 - Civil Defense Radio (stahujte odsud)
Rádio se nedá poslouchat moc dlouho. Seznam skladeb a hlášení není impozantní a za chvilku nudí. Conelrad 640-1240 je však jiná káva. Obsahuje celkem 55 hudebních nahrávek z dob studené války, včetně originálních hlášení civilní obrany USA. Celkem to dělá necelé tři hodiny poslechu.
P.S. Samozřejmě budeme velmi rádi, když se se svými dojmy z jiných FNV modifikací podělíte s ostatními hráči v diskusi a navzájem si tak předáte zajímavé tipy!