Silicon Knights vykradli Unreal Engine včetně poznámek kodérů
zdroj: Silicon Knights

Silicon Knights vykradli Unreal Engine včetně poznámek kodérů

10. 1. 2014 13:23 | Téma | autor: Adam Homola |

Soudní pře Epic Games a Silicon Knights je velmi blízko od konce. Táhne se už od roku 2007, kdy nejdřív Silicon Knights zažalovali Epic za to, že jim poskytli (tehdy nový) Unreal Engine 3 v nehotovém stavu a nemohli tedy kvůli tomu bez problémů a finančních ztrát dodělat RPG akci Too Human. Navíc ještě Epic obvinili z toho, že prý neoprávněně využívají peníze z licencí UE3 na vývoj Gears of War, namísto aby je použili pro dodělání enginu. Epic nelenil a ihned podal žalobu na Silicon Knights - údajně se měli dopustit porušení autorských práv, když jim ukradli fragmenty z kódu Unreal Engine 3 a použili je do enginu vlastního.

Epic jednotlivé spory se Silicon Knights vyhrával a například došlo k tomu, že Silicon Knights museli na základě soudního rozhodnutí na vlastní náklady zničit všechny neprodané kopie X-Men: Destiny a další neoznámené hry. Důvodem k tomu byly právě ukradené části Unreal Enginu, které měli Siliconi ve svých hrách neoprávněně používat. To už bylo samo o sobě pro Silicon Knights likvidační, ostatně studio už prakticky existuje jen papírově a vývojáři se přesunuli do Precursor Games. Soudní spor s Epic Games ale na konto několika odvolání a dovolání pořád běží a díky tomu na veřejnost pronikají další a další informace o tom, co se vlastně stalo.

Podle nálezů expertů a rozhodnutí soudu použili Silicon Knights zhruba dvacet procent kódu z Unreal Engine 3 k vývoji svých vlastních technologií. Siliconi se bránili tím, že použili údajně jen něco mezi půl procentem a dvěma procenty. Vtipné a absurdní zároveň ale je, že Siliconi zkopírovali kus kódu cizího enginu i s komentáři kodérů z Epicu, včetně gramatických chyb. Navíc se to ještě snažili před soudem zamaskovat tím, že odstranili všechny copyrighty Epicu a připsali tam svoje, takže to na první pohled vypadalo jako kód napsaný lidmi ze Silicon Knights.

Na konto těchto informací byste asi nehádali, že by Silicon Knights mohli od soud odejít v roli vítězů. A taky že ne. Tento týden došlo k rozhodnutí soudce nad posledním možným odvoláním Silicon Knights a bylo dle očekávání negativní. Definitivním vítězem pře je tedy Epic Games. Silicon Knights se už nemají na základě čeho odvolat a jejich úplně poslední naděje spočívá ve svolání 12 soudců, kteří by mohli případ a odvolání posoudit a možná rozhodnout jinak. Podle právního experta a “soudního novináře” Michaela Lipkina je ale extrémně nepravděpodobné, že by k něčemu takovému došlo, jak prozradil v rozhovoru pro Giant Bomb.

Soudní rozhodnutí a vůbec celý případ se tedy finalizuje a velmi brzy by mělo být po všem - definitivně. Pak už jde jen o to, jestli budou mít Silicon Knights prostředky na uhrazení soudních výloh a zaplacení škody, kterou Epicu způsobili. Což spíš mít nebudou, vzhledem k situaci firmy v posledních letech. Podle Lipkina ještě k přesunu peněz nedošlo a Siliconi prý už nemají žádné další možnosti jak se bránit, vyjma onoho “extrémně” nepravděpodobného slyšení 12 soudců (případ doposud posuzovali tři soudci).

Pokud se nestane něco nečekaného, uzavře se velmi brzy celá soudní pře a po letech se všichni aktéři možná klidně vyspí. Zřejmě to bude znamenat definitivní konec Silicon Knights coby studia i jakýchkoliv jejich projektů a lze jen spekulovat, jestli to přežije i tým Precursor Games. Jejich projekt Shadow of the Eternals, který se snažili několikrát neúspěšně zafinancovat na Kickstarteru, je nyní odložený na neurčito a vůbec to s ním nevypadá dobře, stejně jako s hlavními tvůrci s v čele s Denisem Dyackem.

Nejnovější články