Alfatest online střílečky Escape from Tarkov začíná v srpnu
zdroj: tisková zpráva

Alfatest online střílečky Escape from Tarkov začíná v srpnu

6. 6. 2016 14:28 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Vývojáři z ruského studia Battlestate rozhodně s vývojem Escape from Tarkov nezahálejí. Od oznámení hry chrlí jedno video za druhým a čerstvě oznámili datum spuštění alfa verze hry. K tomu dojde 4. srpna a dostanou se do něj hráči, kteří se do alfy přihlásili na oficiálních stránkách. Původně se zdálo, že přístup do ní budou mít jen ti, kdo si koupili odpovídající verzi hry za 110 eur, ale tisková zpráva říká, že budou náhodně vybraní i ti, kteří se jen přihlásili na odkazu výše. Oznámení doprovází půlhodinové video z hraní, na kterém je vidět, že ačkoliv jde o alfa verzi, hra už teď vypadá skvěle.

Počet hráčů, kteří se do alfy dostanou není známý. Autoři ji rozhodně neotevřou všem přihlášeným, protože je dle nich kontaproduktivní nahnat všechny hráče do jednoho světa a pak sledovat, co se děje. Potřebují na jasně definovaném vzorku vidět případné nedostatky ve vyvážení herních prvků a postupně je řešit.

Už dříve se tvůrci chlubili tím, že chtějí mít ve hře realisticky zpracované zbraně a to včetně rozdílu mezi novým kusem z továrny a opotřebovaným a to nejen vizuálně, ale i funkčně. Že to s realistickým pojetím vzali vážně je poznat z videa, protože Makarova, se kterým hráč chvíli pobíhá jsem poznal během pár vteřin a o pár minut později ukazují dokonce i PB verzi s tlumičem. Zbraně, nasvícení i prostředí vypadají pěkně, byť se mi osobně už začíná poněkud zajídat ztvárnění industriální příměstské krajiny s postapo nádechem.

Naopak se mi líbí drobné prvky jako je třeba nutnost nejprve několik vteřin otevírat a prohledávat batoh zastřeleného, než zjistíte, co v něm je. Vybírat torny svých obětí během přestřelky nebude příliš moudré. Je třeba říci, že Escape from Tarkov není posapokalyptickou hrou v pravém smyslu slova. Odehrává se v titulním městě Tarkov, které se kvůli politické krizi a malé válce ozbrojených skupin stalo městem duchů a aktivní v něm jsou ozbrojenci ze svou soukromých organizací, kteří pochopili, že na místní krizi se dá vydělat. Právě to tvoří základ pro online hraní, kdy se hráči přidávají k oběma frakcím a následně spolu válčí o území i kořist. Hra vyjde ještě letos na PC.

Nejnovější články