Periklem vedené Řecko bude v Civilization VI silné hlavně na začátku hry
zdroj: tisková zpráva

Periklem vedené Řecko bude v Civilization VI silné hlavně na začátku hry

15. 9. 2016 13:23 | Video | autor: Václav Pecháček |

Firaxis Games se vytasili s další dávkou pravidelných informací o chystané Civilization VI, a tentokrát došlo na Řecko. Tuhle kolébku západní kultury v šestce od Alexandra Makedonského přebírá athénský státník Periklés, kterému se ve své době podařilo sjednotit velký počet samostatných městských států do mocné Athénské říše. Také podporoval rozšíření demokratického systému i na chudší vrstvy obyvatelstva.

Ačkoli to s Periklem nedopadlo zrovna nejlépe - spolu se zbytkem svojí rodiny zemřel při morové epidemii, načež zdevastované Athény prohrály peloponéskou válku proti Spartě - rozhodně se jednalo o jednoho z nejvlivnějších vůdců, jaké kdy antické Řecko poznalo.

Nesrovnatelný mocenský i kulturní vliv Řecka na starověký svět se odráží i ve speciálních schopnostech téhle středomořské civilizace, díky kterým bude nejsilnější na začátku hry. K tomu dopomáhá například její speciální jednotka, hoplíti. Tihle kopím a štítem ozbrojení válečníci používají bojovou formaci známou jako falanga a tím pádem obdrží bonusy, pokud se vedle nich v boji nachází jiná hoplítská jednotka.

Důležitou schopností je takzvaná Platónova Ústava. Díky ní mohou Řekové, jak se sluší a patří na kolébku demokracie, zvolit jednu politickou divokou kartu navíc, což by hlavně zpočátku měla být velká výhoda. A podobně klíčová bude i akropole, což je v podstatě takový výrazně vylepšený divadelní distrikt. Ale pozor, jak už naznačuje název (v překladu doslova “horní město”), budete ji moci postavit pouze na kopci.

zdroj: Archiv

Tvůrci nezapomněli ani na Periklovy úspěchy při sjednocování okolních měst, a díky tomu se Řekové v nové Civilizaci můžou spolehnout na jeho speciální dovednost “Obklopen slávou” (což je mimochodem překlad Periklova jména). Díky ní dostávají bonus ke kultuře za každý městský stát, nad kterým mají nadvládu.

Celkově to vypadá, že jako Řekové se budete moci spolehnout na silný start a následně se vydat kteroukoli cestou, která se vám zalíbí, od kulturního až po vojenské vítězství. A ačkoliv všechny vtípky tohohle typu začínají být fousatější než Periklés, stejně si jeden neodpustím: hlavně si dávejte pozor na vyrovnaný rozpočet a stabilní HDP, jinak si na vás smlsne Fridrich Barbarossa! 

Nejnovější články