S Windows Vista se hraní jenom zhoršuje
zdroj: tisková zpráva

S Windows Vista se hraní jenom zhoršuje

18. 1. 2007 23:23 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Zvažujete, zda se nyní vyplatí přejít na systém Windows Vista? Ještě sečkejte, pokles plynulosti her je totiž drastický...

Na Tom's Hardware provedli test Windows Vista ve vztahu k současným počítačovým hrám. Závěry jsou nelichotivé. Aktuální situace je taková, že Windows Vista jsou sice ve stádiu RTM (Release to Manufacturing) a že jsou tudíž veškeré vývojové práce skončeny, ale výsledky tomu opravdu neodpovídají. Naopak se zdá, že by se na Vistě mělo ještě nějaký ten pátek pracovat a jejich příchod ještě pozdržet, protože na nový operační systém není nikdo odpovídajícím způsobem připraven. Ani výrobci grafických karet, ani vývojáři. Nejsou tedy odladěné softwarové ovladače a hraní na Windows Vista je dle testu pomalejší, než na starých (dobrých) Windows XP. Jak sami můžete vyčíst z grafu, rozdíl je propastný. Generace DX9 karet funguje na Windows XP jako z praku, ale na Vista se jejich výkon propadá až o 40 procent.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Výsledky měření jsou ve všech hrách prakticky stejné, netýkají se jenom F.E.A.R. K zhoršení výkonu dochází i v DOOM 3 a The Elder Scrolls IV: Oblivion, kde se dokonce v jednom případě AMD-ATI RADEON X1950 XTX propadl z 55,1 fps na 0,0 fps a zaznamenal tak pokles výkonu o 100 procent - na druhou stranu se objevil i případ, kdy nepatrně na Win Vista zrychlil, v řádově o +1 až +2 fps. Naměřeným hodnotám také odpovídá řádně nabroušený komentář k článku a na závěr tam autor poznamenává, že Vista vypadají jako zajímavá platforma pro multimédia, práci a hry. Že Microsoft dodal základní ovladače, se kterými hardware funguje, ale aby počítač fungoval a pracoval na plný výkon, bude potřebovat ovladače robustnější, přímo od výrobce. NVIDIA má chyby v instalátoru, takže je musí odstranit. Spolu s AMD-ATI pak mají obě firmy chyby i v jádru, takže současné ovladače jsou víceméně nepoužitelné a z hlediska grafických karet lze označit Vista za nestabilní. Některé hračky na desktopu prý vypadají "cool", ale ztratí svoje kouzlo po 30 minutách a pak jsou dobré tak k odinstalaci. Dramatický pokles výkonu také vytváří pochybnosti, jestli na něm nemá lví podíl DRM, o kterých jsme psali tady (v druhém odstavci).

Mimochodem, Windows Vista budou od konce ledna šířeny také digitální distribucí za 79 až 199 dolarů v závislosti na vámi vybrané verzi systému (ta půjde posunout na lepší přes funkci Anytime Upgrade), přičemž domácnosti s více počítači získají slevu.
zdroj: TomsHW

cappy

Nejnovější články