No Man's Sky generuje vesmír na základě nelicencované rovnice vědce, který se kvůli tomu ozval
zdroj: tisková zpráva

No Man's Sky generuje vesmír na základě nelicencované rovnice vědce, který se kvůli tomu ozval

21. 7. 2016 18:45 | Téma | autor: Adam Homola |

Jestli se Hello Games povedlo v rámci propagace No Man's Sky hráčům něco sdělit, je to bezpochyby informace o procedurálně generovaném vesmíru, planetách, prostředích i zvířatech. Jen díky tomu může být v No Man’s Sky 18446744073709551616 planet. Za takto nepředstavitelně velkým číslem stojí matematická rovnice, která nepochází z hlav vývojářů Hello Games, a její tvůrce, belgický profesor genetiky Johan Gielis, se kvůli tomu ozval.

Profesor Johan Gielis zveřejnil tzv. Super-Formuli ve vědecké publikaci American Journal of Botany v roce 2002, aby si ji následně v roce 2004 patentoval. Ve svém jádru jde o rovnici, která popisuje a umožňuje procedurální generování obrovského množství přírodních tvarů včetně geometrie ve 2D i 3D. Sean Murray z Hello Games v květnu 2015 pro The New Yorker bez okolků potvrdil, že je to právě Super-Formula, která mu umožnila působivé a hlavně použitelné generování prakticky všeho v tak obrovském měřítku. Profesor Johan Gielis v současné době sedí ve správní radě společnosti Genicap, která se na webu Telegraaf.nl ústy Jeroena Sparrowa vyjádřila, že Genicap Hello Games nic nelicencovala.

Genicap se prý snažila Hello Games kontaktovat, ale neúspěšně. Sparrow pro Telegraaf nicméně potvrdil, že uvedení hry na trh firma „rozhodně zastavit nechce. Ale pokud používají naši rovnici, budeme si muset s Hello Games sednout k jednomu stolu a promluvit si.“

Sparrow dále prohlásil, že si chtějí s vývojáři No Man’s Sky „normálně promluvit“, a profesor Gielis je hrdý na to, co se Hello Games díky využití rovnice povedlo. Prý by bylo skvělé si s vývojáři sednout a vyměnit si know how, jak potvrdil zástupce Genicap pro Techraptor.

zdroj: Archiv

První trailer na hru z roku 2013, který lákal i na procedurálně generované atomy.

Patent na Super-Formuli byl nějakou dobu neaktivní - k žádosti o jeho opětovnou aktivaci došlo 6. července 2014, tedy necelý měsíc po E3 2014, kde tvůrci No Man’s Sky představili skutečně široké veřejnosti, ne jenom herním nadšencům, kteří sledovali odhalení hry během vyhlášení cen VGX v prosinci 2013. Jestli jde o náhodu, nebo byla opětovná aktivace patentu motivovaná oznámením hry, se můžeme jenom dohadovat.

Termín vydání No Man’s Sky se po nedávném odkladu ustálil na 10. srpna, a jestliže budeme věřit slovům Jeroena Sparrowa, neměla by ho aktuální situace kolem patentu na Super-Formuli nijak ovlivnit. Hello Games se v době psaní textu k situaci nevyjádřili. A jakkoliv je načasování žádosti o obnovu neaktivního patentu a komunikace s médii krátce před vydáním hry podezřelá, nazývat Genicap patentovými trolly by bylo unáhlené a předčasné. Už jen kvůli jejich vstřícnému a pozitivnímu přístupu k věci.

Nejnovější články