Nejhranější na Steamu jsou Football Manager a Dota 2
zdroj: tisková zpráva

Nejhranější na Steamu jsou Football Manager a Dota 2

16. 4. 2014 12:19 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Kolegové z Ars Technica se jali zkoumat, jak je to s popularitou her na Steamu a nakonec jim z projektu vylezla spousta zajímavých dat. Steam je přitom platforma poměrně neproniknutelná a když pomineme zveřejňovaná data o nejhranějších titulech v uplynulém dni (což je z hlediska celé herní knihovny statisticky nevypovídající), chybí nějaké relevantnější informace. Právě k nim se ale lidé z Ars Technica prokousali.

Pokud se zeptáte, jak se k informacím dostanete, odkážu vás na článek, který komplexně vysvětluje metodiku výzkumu a práci s daty. Tvůrci analýzy využili veřejně dostupných informací o účtech ze Steam Community. Následně získané informace nechali chroupat serverem rychlostí „pouhých“ 100 tisíc stránek za den. Píšu pouhých, protože celkem se takto dostali k 172 milionům uživatelských stránek Steamu, které nemají nastavení "soukromé".

Jestli se divíte, kde se vzalo 172 milionů stránek, když se Valve se nedávno chlubila jen 75 miliony aktivních uživatelů, odpověď vězí ve slovíčku "aktivních" (a také uživatelů). Ars Technica si nemůže vybírat a tak jsou datech zahrnuty i účty bez zakoupené hry, účty neaktivní a samozřejmě také účty duplicitní, tedy že jeden uživatel má založené více účtů.

atc zdroj: tisková zpráva

Díky použité metodě se nakonec kolegové dobrali k statistické odchylce 0,33 procenta, což si potvrdili na několika případech, kdy se vývojáři podělili o reálný počet prodaných her na Steamu, s čímž se pak výstup výzkumu dal porovnat. Stále ale platí, že největší odchylky se dají čekat u rychle prodávaných her, kde jejich model aktuálního výpočtu nestíhá v třídenním intervalu dost rychle reagovat. Ale to už zabíháme do detailů, které si přečtěte v článku.

Když se přesuneme ke konkrétním datům, vyskočí na nás spousta grafů. V oblasti nejvíce vlastněných her nepřekvapí prvenství Dota 2 a druhé místo Team Fortress 2. V této kategorii najdete nejčastěji free to play tituly a hry šířené zdarma.

Další graf vypočítává, jak moc jsou nejvíce vlastněné hry také hrané a ukazuje se, že u některých titulů je poměr přímo tragický. Je zjevné, že některé hry dostali hráči v rámci balíčku více kusů nebo zdarma a jen se jim válí v knihovničce. Poměr vlastněných a hraných her částečně zkresluje fakt, že měření počtu odehraných hodin funguje na Steamu až od roku 2009.

atc zdroj: tisková zpráva

Pozoruhodné rovněž je, že 37 % her v knihovničkách na Steamu nikdo nikdy nespustil. Vlastně, je to až tak překvapivé? Když si uvědomím, kolik her si v rámci různých slev nakoupím a pak si říkám „za čas se k tomu dostanu,“ nejsem v šoku.

Dota 2 a Team Fortress 2 patří ke špičkám v počtu aktivních hráčů, kdy první jmenovaná hra má 25,9 milionů hráčů a druhá 20,3 milionů. Na dalších místech se nachází tradičním způsobem prodávané a distribuované jako The Elder Scrolls V: Skyrim, Civilization V nebo Call of Duty: Modern Warfare 2.

Dota 2 a Team Fortress 2 od Valve patří rovněž k nejhranějším hrám na Steamu na počet hodin celkově. Zejména Dota 2 se svými 3,8 miliardami (!) nahraných hodin celkem. Na dalších místech se pak nachází, pro někoho možná překvapivě, následující hry a série: Total War, Football Manager 2014  nebo Fallout New Vegas. Jde o tituly, které možná nevlastní tolik lidí, ale zato je majitelé hrají pravidelně a dlouhodobě.

Konečně se také dostávám k Football Manageru z titulku. Ars Technica totiž provedli výpočet mediánu her podle množství času stráveného jejich hraní, ovšem v přepočtu na jednoho hráče. Díky tomu se z Football Manager 2014 stává vůdce smečky s mediánem 100 hodin na jednoho hráče. Druhý Skyrim má 50 hodin a objevují se další držáky jako Mount and Blade: Warband, Dragon Age: Prameny, Battlefield: Bad Company 2 nebo Europa Universalis IV.

atc zdroj: tisková zpráva

Pokud k mediánu přidáte hrubý průměr, opět se do popředí vyšvihne Dota 2 (ale pořád ne před FM 2014), což poukazuje na fakt, že velké množství lidi hru zkusilo, ale brzy ji opustilo, přičemž v průměru vše kompenzují hráči, co v Dota 2 tráví obrovské množství času. Právě v tom tkví rozdíl oproti Football Manager 2014 -  v případě hry od Sports Interactive medián ukazuje, že majitelé hry se jejímu hraní věnují intenzivně a dlouhodobě.

Uvedená data potvrzují domněnku, že Dota 2 všichni zkusili, ale zůstali u ní jen zažraní fanoušci. FM 2014 a další placené tituly si pořizují a vyzkouší hráči cíleně, protože tuší, do čeho jdou. Následně pak logicky v konkrétních titulech tráví velké množství času.

Na stránkách Ars Technica si dále můžete přečíst třeba porovnání hodin strávených v Call of Duty z hlediska kampaně a multiplayeru. Přivádí mě to k otázce, která se váže na titulek článku. Jaká hra je vlastně nejhranější? Ta, která nasbírala nejvíc hodin v celém rozsahu hráčské základny? Nebo naopak taková, která má nejvíce aktivních uživatelů? A co hra, ve které strávili nejvíc času hráči při použití průměru?

Cílem výzkumu ale nebylo určit nejhranější či nejoblíbenější hru, nýbrž zveřejnit data, která jsme doposud neměli možnost vidět. Některá z nich jsme předpokládali, jiná méně, ale hlavně nabízí obrovské množství informací, které jde z čísel prostou analýzou dostat.

Nejnovější články