V kampani Battlefield 1 se podíváte do Alp, na Sinaj i ke Gallipoli
zdroj: tisková zpráva

V kampani Battlefield 1 se podíváte do Alp, na Sinaj i ke Gallipoli

30. 9. 2016 10:57 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Po představení „epizodického“ formátu kampaně Battlefield 1 se tvůrci více rozpovídali o jednotlivých příbězích. Už s trailerem byla představená povídka Blátem i krví, do níž spadá i segment Válečná mlha, popisovaný v tomto článku. DICE představili i další čtyři příběhy a podíváme se i do Alp, kde se střetla rakousko-uherská armáda s Italy, ale bohužel, pokud jste doufali, že si zahrajete za nějakého svého předka, musím vás zklamat, hrdina téhle části je Ital.

Daná část se jmenuje Avanti Savoia (podle italského bojového pokřiku) a odehrává se ve fázi, války, kdy je CK armáda i ta italská zaseknutá v bodu, kdy se přetahují o pár set metrů fronty uprostřed zasněžených Alp. Vy hrajete za člena Arditi, elitních horských jednotek italské armády, které se v této misi pokusí obsadit nepřátelskou pevnost, která je klíčová k dalšímu postupu. Mimochodem, těchto bojů se účastnili i české regimenty, byť ve hře asi češtinu neuslyšíte.

O epizodě Blátem a krví už jsme psali. Hrajete za britského dobrovolníka, automechanika, který je přidělený k dysfunkční tankové posádce. Děj se odehrává v roce 1918 během ofenzívy u Cambrais, kterou se velení snažilo prorazit frontu za pomocí tanků Mark V. Jak byly tyto kovové bestie nespolehlivé vám prý ukáže právě tahle část kampaně.

zdroj: Archiv

Přátelé na vysokých místech vás zavedou do nebes. Hrdiny bude dvojice, která se mihla už v traileru. Oba nastupují k letectvu ve chvíli, kdy německá esa ovládají nebesa nad frontou a životnost bojového pilota je 17 dní. Kromě očekávatelných leteckých soubojů se připravte i na filmový příběh o přátelství, který, tuším, nedopadne dobře, protože trailerem silně prostupovala myšlenka brutality a absurdity téhle války.

Nic není napsáno (Nothing is Written) je část, která se odehrává na Sinaji a názvem se odkazuje ke slavné replice z filmu Lawrence z Arábie poukazující na fakt, že někteří lidé si tvoří svůj osud sami. V roli beduínské bojovnice se po boku T.E. Lawrence a jeho arabské nepravidelné jízdy snažíte zastavit postupující osmanskou armádu a především zničit jejich obrněný vlak, proti kterému nemá lehká arabská jízda šanci obstát v delším konfliktu.

Poslední (zatím) představenou epizodou je Běžec a odehrává se během katastroficky zpackané ofenzívy u Gallipoli. Tentokrát si zahrajete za člena australských a novozélandských jednotek Anzac, které u Gallipole prošly mlýnkem na maso v podobě dobře organizované turecké obrany. Mise se jmenuje běžec, protože budete jako voják Anzacu běhat mezi zákopy a částmi poloostrova se zprávami. Pokud byste se chtěli na tuhle misi naladit, hádám, že se silně inspirovala u snímku Gallipolis s Melem Gibsonem a ještě bych vám doporučil vynikající dokument Pravda o Gallipoli, kde uslyšíte svědectví z obou stran konfliktu.

Pravděpodobně nejde o všechny epizody, které si v kampani zahrajete. Při dataminingu byl objevený ještě Epilog a překvapivě zde absentuje jakýkoliv příběh s Harlem Hellfighters, černošským regimentem, jehož člen je ostatně přímo na přebalu hry. Dá se tedy čekat, že další povídky ještě DICE představí, i když do 21. října, kdy hra vychází už tolik času není.

Za sebe jsem vážně rád za přidání Gallipole, už jen proto, že jde o důležitou oblast války a pro Anzac o prakticky kultovní bitvu, kvůli níž každý rok míří do Istanbulu tisíce Australanů a Novozélanďanů, aby se podívali na její dějiště, kde je rozsáhlé muzeum.

Nejnovější články