Tvůrci The Order: 1886 si prý z reakce hráčů na pokažený stream „nic nedělají“, ale moc jistě to nezní
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci The Order: 1886 si prý z reakce hráčů na pokažený stream „nic nedělají“, ale moc jistě to nezní

26. 5. 2014 19:02 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Krátká ukázka z hraní PS4 akce The Order: 1886, vystřižená z technicky nepříliš kvalitního přenosu na Twitchi, vyvolala u hráčů nečekaně vyhrocené emoce. Absolutní láska, bezbřehé zklamání nebo rovnou totální nenávist. Číst komentář po komentáři se rovnalo zážitku ze sledování tisícidílné telenovely, při kterém člověk zničí několik tun papírových kapesníků. Ze smutku a naštvání, ne dojetím, což dokládá třeba vyjádření šéfa přes technologie Ready at Dawn v diskusi na serveru multiplayer.it.

 „Když si někdo myslí, že naše hra stojí za ho*no (doslova je to sra*ka), tak fajn, se mnou to nic nedělá :) Samozřejmě bych byl raději za opačný názor a je mi líto, že jsme uživatele s opačným názorem nedokázali přilákat, ale určitě z toho nejsem naštvaný, ani mě to neranilo. Názor je názor – navíc tu řešíme zábavu, ne otázku života a smrti,“ rozepsal se Andrea Pessino na fórech multiplayer.it, kde dále uvádí, že se společně s kolegy snaží vytvořit hru, která se bude lidem líbit, ale všem se zavděčit rozhodně nemohou. A je smířený s tím, že když je hra osobitá, což je v případě The Order: 1886 cílem tvůrců, tak se názor hráčů na ni může silně polarizovat. 

Je tedy všechno v pořádku a tvůrci si z kýble vysloveného hejtu na konto krátkého videa a tím pádem i hry nic nedělají? Nechci jim nic vkládat do úst, ale nemyslím si, že by si prostě jen řekli „jsou to volové“ a šli dál makat na hře s vědomím, že je půlka fanouškovské základny nesnáší. A hru také, samozřejmě. 

The Order: 1886 je sice prezentovaná jako velký, nákladný a PS4 exkluzivní projekt, ale pořád za hrou stojí konkrétní lidé, pro které může být hysterická reakce hráčů silně demotivující. Samozřejmě, Tonda z Horní dolní polní asi při sepisování svého „omfg, to je sra*čka a vývojáři by se měli jít zastřelit“ nepřemýšlí o tom, že výkvět své inteligence nehází na velkou a zlou Sony, nýbrž na konkrétní lidi.

Bylo by ovšem fajn, kdyby našeho Tondu příčetnější členové základny fanoušků usměrnili civilizovaným způsobem, ne reakcemi na podobné úrovni, jak se tomu dělo právě v případě proklatého streamu na Twitchi. 

Nad hysterií hráčů (ne všech, jen těch opravdu poblázněných) jsem jen velmi stručně kroutil hlavou v článku o víkendu, protože je a bude pro mě vždycky nepochopitelná stejně jako hysterie (některých, ne všech) fanoušků sportovních, filmových apod. Ne kvůli mé povýšenecké póze, nýbrž v zájmu zachování normálního dialogu o tom, co je a není na hrách dobré, zajímavé, smutné, vydřidušské, přehypované apod.

Jedině racionální odezva hráčů může přinést vstřícné reakce od vývojářů, zatímco hysterie přinese výhradně zklamání a prohloubení průrvy mezi hráči a vývojáři. Průrvy, která znamená, že tvůrci nevytváří hry podle přání svých fanoušků, ale podle marketingových průzkumů. Co také jiného, když se fanoušek neumí vymáčknout, co vlastně chce, a dokáže jen plivat nadávky. 

Je samozřejmě nasnadě, že si tvůrci The Order: 1886 mohou za negativní ohlas částečně sami. Namísto problematického živého přenosu mohli vydat záznam z hraní té samé sekce jako video a nikdo by ani necekl. Současný trend live streamů je velmi lákavý a populární, ale zjevně dost nebezpečný – když se něco pokazí, automaticky to je chyba vývojářů nebo nedostatek prezentované hry. Většinu hráčů ani nenapadne, že prostě servery twitche běžely v tu chvíli blbě, protože byly přehlcené a tak dále.

A když už je mléko rozlité, blbě se pak vysvětluje, že hra se ve skutečnosti neseká a běží plynule, že byla chyba jen ve streamování, jak se o to pokoušel právě Andrea Pessino nebo jeho kolega, komunitní manažer J. Goldberg na NeoGafu

Až Ready at Dawn vydají na E3 demo hry a ukáží, jak vypadá bez problémů s nízkým rozlišením a sekáním streamu, pak se na aktuální roztržku možná zapomene. Samozřejmě jen do chvíle, kdy se to stane jiné hře od jiného studia. A já si zkrátka nemyslím, že se do dá spláchnout obvyklým „negativní reklama, taky reklama“.

Nejnovější články