Herní pořad Cheat na Óčku skončil
zdroj: tisková zpráva

Herní pořad Cheat na Óčku skončil

10. 4. 2008 21:21 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Alternativa GamePage po osmi dílech náhle zmizela z televizních obrazovek. Co se stalo a kdo tyto pořady vlastně financuje?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ne že bychom se chtěli specializovat na nekrology, ale herní scéna na jaře prožívá špatné období. Vedle několika krátce po sobě uzavřených vývojářských studií, a po časopisech Next Level či Games for Windows teď přestal existovat i domácí televizní pořad Cheat. Kdo si ve středu pustil stanici Óčko o tradiční půl páté, namísto dvaceti minut her viděl pouze hudební klipy. Cheat bez vysvětlení zmizel i z programu a uvádějící Honza Pastor už není uváděn mezi moderátory stanice. Vedoucí tvůrce Jakub Bouček to na náš dotaz vysvětlil takto:

    "Cheat byl stažen z Óčka a nyní jednáme o jeho zařazení do vysílání jiné televizní stanice. Vysílat se ale stoprocentně bude, teď je jen pár týdnů či měsíců pauza."
Byl takovou nekonvenční alternativou GamePage a na Slovensku ho natáčela tamní vyhlášená produkční agentura ve spolupráci s (pravidelně dojíždějícími) českými autory, jako např. i k nám píšící Martin Havlíček. Skoro každého napoprvé zaujal snímáním moderátorů více kamerami (jinde standard, v herních pořadech však novinka), doprovodnými grafickými efekty/předěly, v rámci možností dobrou aktuálností a celkově kvalitním střihem s profesionálním komentářem - z větší části od bývalého rozhlasového moderátora. Rozporuplně přijata byla rubrika s Rudou Retrofilem o starých hrách a jeden huhlající autor, kterému nebylo pořádně rozumět. Mezi příspěvky byly vloženy krátké, přijatelné scénky s Honzou Pastorem odehrávající se v přírodě. Několik minut vždy uzmula sekce o hrách pro mobilní telefony, kterou prosadil sponzor pořadu, časopis PlayIN.


pátý díl pořadu Cheat

Až na některé dětské nemoci se pořad lidem docela líbil a dostatečně rozšířené Óčko se zaměřením na mladé diváky se zdálo být ideální platformou. Co se tedy pouhé dva měsíce od startu vysílání stalo, aby musel takhle nenadále skončit? Že by vedení stanice tak rychle změnilo postoj a Cheat najednou nechtělo, nebo že by mu dalo tak krátkou dobu k dosažení určité sledovanosti? Ani jedno nezní moc pravděpodobně. Vše spíš směřuje k mnohem prozaičtějšímu důvodu, kterým jsou chybějící peníze...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Veřejně se to příliš neví, ale za vytváření nějakého zájmového pořadu vyráběného externě nedává žádná komerční televize peníze autorům (tak jako třeba my odměňujeme recenzenty honorářemi). Naopak dodavatelé obsahu (pořadu) musí platit televizní stanici za to, že jim ho vůbec zařadí do svého vysílání - de facto tak jen prodává svůj prostor: využitelný subjektem k normální či skryté reklamě, která je v této formě velmi účinná. Někam se takhle prosadit je navíc dost složité, proto také dosud nevznikl žádný herní pořad na Nově nebo Primě.

Nejdražší na výrobě takového herního pořadu tím pádem nejsou jeho autoři ani produkce, nýbrž řádově desítky až stovky tisíc korun za vlastní odvysílání jediného dílu (chod TV je holt nákladný). A na to patrně dojel Cheat, aspoň dočasně, než sežene nového sponzora nebo jiný spolehlivý zdroj financování. Podaří se mu najít nový domov v nějaké větší televizi? Experti oslovení TISCALI to nepovažují za snadný úkol (popravdě řečeno spíš za nereálný), avšak jednou z možných variant je i budoucí šíření pouze přes herní weby. Jak se Cheat líbil vám?
zdroj: vlastní

jd

Nejnovější články