Valve testuje vody streamování s nové oznámeným Steam Broadcasting
zdroj: tisková zpráva

Valve testuje vody streamování s nové oznámeným Steam Broadcasting

3. 12. 2014 15:10 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Vysílání svého hraní v reálném čase, tedy streamování, patří dnes mezi velmi oblíbené činnosti. Takový Twitch je důkazem toho, že o tyto služby je zájem, ovšem nyní má vážnou konkurenci, protože Valve oznámili testování vlastního streamovacího systému, který je zabudovaný ve Steamu. Jmenuje se prozaicky Steam Broadcasting a už jej můžete otestovat v rámci veřejně přístupné bety.

Podle nastavení můžete definovat, kdo všechno může vaše hry sledovat. V nejširším nastavení můžete svůj herní přenos otevřít všem a případně jej umožnit vidět v hubu dané hry. Momentálně Steam Broadcasting podporuje sledování jen v rámci klienta Steamu, v Chrome a Safari. Vysílat pak jde prozatím jen ze systémů s Windows 7 a 8, nicméně plánovaná je podpora pro Win Vista, Linux a Mac OS.

Platí ovšem, že jde jen o vysílání, samotný záznam se nikde neukládá, takže nepočítejte s tím, že si ze Steam Broadcasting vytvoříte vlastní kanál, na to pořád musíte využít jiné služby. Jde ale, přinejmenším, o užitečný prvek, díky němuž vám kamarád může ukázat jak hra vypadá, jak třeba překonat obtížné místo ve hře a nebo prostě třeba zamachruje, jak má vymakanou postavu.

steam broadcasting zdroj: tisková zpráva

Zajímavě zní systém, jak samotný přenos začíná. Pokud máte u hry nastaveno, že může být vysílána, samotný přenos začne ve chvíli, kdy se někdo ke sledování přihlásí, nemusíte tedy nic sami spouštět. Stejně tak se přenos ukončí ve chvíli, kdy hru zavřete a nebo v nastavení Steamu prostě zakliknete ukončení vysílání. Navíc můžete zvát přítele z Friend Listu, aby se na váš přenos podívali, případně dovolit sledování všem a pak se objeví v hubu hry.

Pro vyzkoušení Steam Broadcasting nyní stačí jen jít do nastavení účtu na Steamu a v poli Beta Participation nastavit na Steam Beta Update. Doporučuji přečíst si FAQ, kde se mimo jiné i píše, co vysílat nesmíte. Jsem zvědavý, jak se tato funkce uchytí, protože části hráčů může vadit, že se záznam nikam neukládá. Na druhou stranu jde o velmi snadný způsob, jak zprostředkovat stream svého hraní, protože de facto nemusíte dělat vůbec nic, aby vysílání začalo. Minimálně Broadcasting rozšíří komunitní možnosti v rámci Steamu a to není k zahození.

Nejnovější články