Vychází datadisk Rights of Man pro Europa Universalis IV, který přidá vašim vládcům osobnost
zdroj: tisková zpráva

Vychází datadisk Rights of Man pro Europa Universalis IV, který přidá vašim vládcům osobnost

11. 10. 2016 12:00 | Video | autor: Aleš Smutný |

Je neuvěřitelné, že více než tři roky po svém vydání Europa Universalis IV nejen, že žije aktivním hráčským životem, ale tvůrci z Paradox Interactive ji stále vylepšují a pozměňují a to jak skrze placené datadisky, tak i velké updaty, které často radikálně přetváří některou z herních mechanik. Dalším takovým krokem k rozvoji téhle, už tak masivní, strategie, je dnešní vydání datadisku Rights of Man a k němu přidruženého updatu 1.18.

V rámci datadisku přichází spíše několik výraznějších obohacení, než jeden velký „blok“ herního obsahu. Většinu novinek vám vysvětlí video níže, kde se fandům hry jistě známý Johan Andersson rozpovídal o tom, co na vás čeká. V první řadě je to pozměněný systém světových mocností (Great Powers), které dostanou nové nástroje, jak se vměšovat do záležitostí slabších států a lépe tak řídit kontinentální i globální události ke svému prospěchu.

Další výraznou změnou je propracování osobnosti vašeho vládce. Zatímco Crusader Kings II jsou primárně dynastickou hrou, kde rodinné vztahy a kvality vašeho vládce a příbuzných definují velkou část úspěchu a zábavy, Europa Universalis IV staví na konceptu státu jako entity a vládci jsou podružní a skoro se dá říci zaměnitelní. Rights of Men tento rozdíl trochu setře. Nově budou vládci a jejich potomci disponovat určitými vlastnostmi, které se mohou promítnout na prosperitě vašeho národa. Ve válce se bojovný vladař hodí, zatímco pro obchodně specializovaný stát je zase třeba ekonomický negramot brzdou.

Nicméně, Europa Universalis IV se nestane kopií svého středověkého příbuzného. Pořád hraje prim stát, což dokazuje fakt, že svého vládce můžete stisknutím tlačítka nechat abdikovat, potomka, který je budižkničemu vydědit a zbavit se tak negativních vlivů na celkové směřování státu. Nebo jej může potkat „nehoda,“ což se tedy CKII už trochu blíží… Na konci videa se Andersson dotkne i novinek v rámci updatu 1.18, ale pokud chcete vyčerpávající seznam změn, podívejte se sem. Europa Universalis IV: Rights of Manbude k dostání na Steamu během dneška a její cena bude 20 eur.

zdroj: Archiv

Nejnovější články