Valve dokument Free to Play věnovaný Dota 2 a e-sportu
zdroj: tisková zpráva

Valve dokument Free to Play věnovaný Dota 2 a e-sportu

20. 2. 2014 17:25 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Hmm, ještě před pád několika lety by podobný titulek zněl jako produkt z opiového doupěte, právě na soutěživost komunity valvovské free-to-play (tím myslím hru) MOBA jménem Dota 2 se ale doopravdy soustřeďuje nový dokument, na jehož premiéru dojde na 18. března v San Franciscu. Free To Play (tím myslím film) bude k dispozici zadarmo, diváci však budou moci jeho aktéry podpořit skrze speciální mikrotransakci uvnitř samotné Dota 2.

Dokument sleduje osudy trojice hráčů – Benedicta "HyHy" Lima ze Singapuru, Clintona "Fear" Loomise ze Spojených států a Ukrajince Danila "Dendi" Ishutina, v jejich úspěšném zápasu na mezinárodní e-sport scéně, respektive soutěži, v níž se snaží získat hlavní cenu v hodnotě milionu dolarů. Detailně se však samozřejmě seznámíme i s jejich motivacemi, rodinami či CGI obrázky ze samotné Dota 2.

Už z traileru je zjevné, že srdceryvné emoce a vřelé lidské příběhy budou z Free To Play přímo odkapávat. Snaha o podání hollywoodské story o „rockyovském“ osobním úspěchu, konfliktu s rodinou či sebehledání tepe z obrázku do obrázku, až se člověku vybaví univerzální recept na oscarové drama. Třeba se finální dílko bude trochu lišit, kvůli tomuto novému, žánrovou fikcí ovlivněnému typu dokumentu však tak trochu umírá věrnost faktům – takže když aktér sdělí, že „deset let zpátky e-sport ještě vůbec neexistoval“, diváka s pamatovákem polije horko při pomyšlení nad zbytkem Free To Play. Na druhou stranu, dokonale zachytit realitu dokumenty vlastně stejně nikdy neuměly.

Na každý pád je ale i přes poněkud tendenční formu rozhodně příjemné, že vzniká další dílko, které aspekt herní kultury přiblíží i nehráčům. A to ač je zjevné, že Free To Play funguje "tak trochu" jako reklama na Dota 2. Rozhodně by bylo neméně příjemné, kdyby se Free To Play stal obdobným festivalovým návštěvníkem jako se tomu stalo v případě dokumentu Indie Game (obě díla ostatně pojí příšerná volba jejich názvu). Pokud náhodou na 18. března nebudete lelkovat v San Franciscu, budete moct Free To Play vidět o den později na Steamu. Pro více informací a obrázků můžete do té doby prohlížet oficiální web.

...

Nejnovější články