V nových osmnácti minutách No Man's Sky evokuje variaci na Elite: Dangerous
zdroj: tisková zpráva

V nových osmnácti minutách No Man's Sky evokuje variaci na Elite: Dangerous

7. 7. 2015 12:33 | Video | autor: Aleš Smutný |

Od No Man's Sky si mnoho lidí slibuje opravdu hodně a pokud ono „hodně“ převedeme na ryzí kvantitu, hra určitě nezklame. Miliardy hvězdných systémů byste sami neprocestovali ani za celý život a to nemluvím o objevování fauny na planetách apod. Nicméně, nejen já, trpím určitou skepsí k tomu, zda bude po chvíli, kdy odvane prvotní objevitelské nadšení, zábava se do zkoumání tohoto vesmíru pouštět. Odpovědět vám možná pomůže nové, osmnáctiminutové video, které hlavní mozek hry Sean Murray natočil pro IGN.

Ačkoliv video mou skepsi nevyvrátilo, celkem dobře ukazuje, že podobně jako Elite: Dangerous, i No Man's Sky může být sandboxem, v němž si prostě děláte co chcete. Někdo bude chtít objevovat nové planety a životní formy pro peníze, další pro slávu, kdy noví hráči uvidí při návštěvě planety vaše jméno a v encyklopedii bude zapsáno jméno, jež jste stvoření vybrali vy. Další se soustředí na obchod, jiní na hlavní úkol, cestu do středu galaxie a jiní na boj, pirátství apod.

Co mi stále vrtá hlavou je fakt, zda to bude zábava. Jistě, Elite: Dangerous je obsahově velmi podobná, ale tam velkou část zábavy tvoří samotné létání, které se zdá být v No Man's Sky mnohem jednodušší, ryze arkádové. Stejně tak je hezké mít po sobě pojmenovaný druh zvířete, ale pokud jich bude v encyklopedii třeba deset milionů, už si moc výjimečně nepřijdete. Stejně jako když na vámi objevenou planetu zavítají za rok dva hráči, protože planet je prostě příliš.

Podobně si nejsem jistý, zda mne bude bavit hledat třeba artefakty na planetách, když vím, že nejsou známkou někdejší civilizace (respektive, že je sem cíleně nedal herní designér), ale vylezly z procedurálně generovaného systému, který, podobně jako známý obuvník seká cvičky, vytváří artefakty, zvířata a vše bez nějakého hlubšího důvodu. Je zábavné objevit tvora, který vznikl evoluční adaptací na specifické podmínky planety, ale už méně zábavné je objevit jej a vědět, že si jen počítač nahodile hrál Spore a žádná evoluce za jeho vzhledem není.

Prozatím mi No Man's Sky připadá jako brilantní, možná až megalomanské kulisy pro příběh, který nevím, zda ve hře najdu. Nicméně jiné určitě může objevování i takovéhoto světa bavit, stejně jako olupování nebohých objevitelů či střílení zvířat na planetách. Jaký bude celkový výsledek zatím nevíme, tvůrci stále mlčí o tom, kdy hra vyjde. Víme ale, že platformami bude PC a PS4.

Nejnovější články