Sedm minut z dema hororu Until Dawn nás vrací k éře interaktivních filmů
zdroj: tisková zpráva

Sedm minut z dema hororu Until Dawn nás vrací k éře interaktivních filmů

16. 12. 2014 11:34 | Video | autor: Aleš Smutný |

Ačkoliv od slasher hororu Until Dawn nikdo moc nečeká, mohlo by tenhle kousek překvapit. I když zatím působí hratelností elementárně a kromě Beyond: Two Souls připomíná i kdysi populární gamebooky, v rámci hodně specifického žánru může uspět. Potvrzuje to i sedm minut záběrů z dema, kde hrajete za Sam, jednu z osmi hrdinů, odsouzených k boji o život.

Když si odmyslíme chození po domě, veškerá akce spočívá v časově omezených kontextuálních volbách. Utečete, nebo zkusíte zabijáka zdržet hozenou vázou? Zůstanete pod postelí, nebo vzdáte snahy o skrývání a vrhnete se směrem ke dveřím? Until Dawn má hodně využívat možností PS4 ovladače. Nejvíce nápadité mi přijde využití pohybového senzoru a světla na ovladači, aby hra simulovala (a kontrolovala), že se nesmíte pohnout.

Právě omezenost faktické hratelnosti může paradoxně Until Dawn prospět. Jde totiž o ryze filmový zážitek, respektive interaktivní film ve všem, co z toho vyplývá. Tvůrcům tak dává možnost využívat všechny filmové triky v plné míře, což ukazuje i demo. Zapnutí televize ve správnou chvíli, mihnutí se vraha se správným hudebním podkresem...

zdroj: Vlastní

Until Dawn je zkrátka film ve stylu Vřískot nebo Saw, který ale můžete hrát a hlavně ovlivňovat děj. Cílová skupina nebude chtít sandboxové přetahování se s vrahem (které by nefungovalo). Dokonce i přidám, že jakkoliv mne iritují lekačky, právě v tomto žánru mají své místo – a fungují.

Bylo by tedy zbytečné Until Dawn lynčovat, že není tím, čím ani nechce být. Směr je jasný, teď ještě aby bylo provedení zábavné po celou dobu. Hra vyjde, jako správný filmový blockbusterový horor, v létě příštího roku pro PS4.

Nejnovější články