Miegakure vám zamotá hlavu čtvrtým rozměrem
zdroj: tisková zpráva

Miegakure vám zamotá hlavu čtvrtým rozměrem

28. 8. 2014 16:34 | Video | autor: Ladislav Loukota |

Netradiční skákačka Miegakure je ve vývoji už celkem dlouho, poprvé ji ostatně na Games zmínil tři roky starý Nezávislý rozcestník. O výjimečnosti hry ale vypovídá fakt, že od roku 2010 po právu získala celou řadu cen a nominací, a to ani ještě nestihla vyjít. Čím to? Miegakure je totiž 4D hra. Ne, nepřepsal jsem se, je tam čtyřka. Hráč překonává překážky pomocí cestování po poněkud obtížně představitelném čtvrtém prostorovém rozměru.

Představit si to můžeme podobně jako 2D/3D hopsačku Fez, jenom vyzdviženou o rozměr výše. Čtvrtý rozměr (když ignorujeme Einsteina a hledáme inspiraci v románu Flatland) slouží v Miegakure ke kreativnímu zdolávání designu úrovní. Sami vývojáři nabízí i jinou paralelu - namísto cestování po osách x, y a z přibyla osa w.

Koncept je každopádně natolik cizorodý, že se vývojáři už čtvrtým rokem snaží herní principy popsat široké veřejnosti. Nejsou ostatně jediní, kteří přiložili ruku k dílu...

flatland zdroj: tisková zpráva

Nebudu lhát, ani já to zatím úplně nepochopil. Na druhou stranu, i deskriptivní geometrie mi trvala dva roky, takže chyba může být dost možná na mé straně. K dispozici bohužel zatím není ani veřejné demo, které by principy mohlo ilustrovat na praktických, opakovatelných příkladech. Srovnání mezi 2D a 3D rozdíly ve videu níže naštěstí pomalejším z nás naznačuje, kudy vede cesta ven.

Více informací o hře, například detaily příběhu nebo hry více hráčů, prozatím zůstávají v pozadí působivější vábničky 4D reality (a její neméně působivé vizuální reprezentace). Nové video by rovněž mělo naznačovat, že se Miegakure blíží dokončení a vydání, oficiální FAQ na webu vývojářů však stále trvá na tom, že datum vydání pro PC, Mac a Linux zůstává neznámé. Snad o hře nebudeme opět informovat zase za další tři roky.

zdroj: Archiv

Nejnovější články