Krásná adventura Rime bude vyprávět příběh beze slov
zdroj: tisková zpráva

Krásná adventura Rime bude vyprávět příběh beze slov

13. 4. 2017 15:12 | Video | autor: Václav Pecháček |

Jak ve svém článku rozebíral Adam, kolem vydání puzzle adventury Rime panují určité zmatky. Hra sice oproti původním plánům nevyjde jen na PlayStation 4, ale také na Xbox One, PC a Switch, jenže právě na konzoli od Nintenda bude z nějakého důvodu dražší a se zpožděním, což je docela zvláštní. Pojďme však radši obrátit pozornost k jádru pudla – co je vlastně zač ona, na dlouhé roky polozapomenutá, hra? Na některé otázky vám odpoví nejnovější vývojářský deníček zabývající se uměleckým ztvárněním a hudbou.

Předem upozorňuji, že vývojáři z madridských Tequila Works ve videu hovoří převážně španělsky, takže pokud nerozumíte, nezapomeňte si zapnout anglické titulky. To, co říkají a ukazují, ovšem stojí za zhlédnutí. Ačkoli první část deníčku se zabývá tím, proč prostředí vypadá, jak vypadá, mě stejně okamžitě zaujala hudební složka. Ta zní prostě skvěle – tajemně, dobrodružně i smutně zároveň. A ještě navíc je adaptivní, takže bude dynamicky reagovat na to, co vaše postava zrovna dělá.

Když už jsme u vaší postavy – jedná se o malého chlapce vyplaveného na tajemný ostrov. A právě ostrov je prý druhým hlavním hrdinou. Jeho prostředí má být povědomé, aniž byste přesně věděli proč. Vývojáři se inspirují různými vlivy, například stavbami z antického Řecka, pradávným městem Petra nebo starým Egyptem. Jejich kombinace doplněná o nutné magické prvky rozhodně působí patřičně zvláštně a unikátně.

Ale zpátky k hlavnímu hrdinovi. Ten má na sobě jasně červený plášť, protože lidská psychika je zařízená tak, že si téhle barvy snáze všimnete – zvlášť když ve hře narazíte na velmi málo jiných červených objektů. Vaše postava se vám tak neztratí z očí ani ve vyprahlé poušti plné nebezpečí, ani v hustém vlahém lese. Je vcelku kuriózní, že chlapcův hlas, respektive jeho povzdechy, výkřiky a další zvuky, nahrála jedna z vývojářek zodpovědných za design zvukových efektů. Mělo jít jen o dočasné řešení, ale ostatním se výsledek tak zalíbil, že ho ve hře nechali.

Veškeré vyprávění bude v Rime probíhat nonverbálně. Tím pádem je klíčové, aby samo prostředí uneslo celou narativní tíhu, tak, jak se to z velké části daří třeba sérii Dark Souls. Na ostrově narazíte na spoustu různých úkazů a autoři se vám jejich pomocí pokusí sdělit, co se děje, co cítí váš malý hrdina nebo co byste měli cítit vy sami. Když se dostanete na místo vybarvené narudlými odstíny a slyšíte kolem sebe chřestot písku, víte, že tady je něco špatně. Naopak veselé zurčení říček a vodopádů naznačuje, že tady se nemusíte ničeho bát.

A navíc ještě ta muzika... Rime na mě svým uměleckým stylem (mimochodem včetně tradiční animace bez použití motion capture) udělala opravdu velký dojem. Vyjde už 26. května, alespoň tedy na PC, PS4 a Xbox One, a pokud si ji chcete předobjednat, tak od včerejška už můžete – například na Steamu. Vyjde vás na 35 euro, od nichž si navíc můžete odečíst už tradiční desetiprocentní slevu. 

Nejnovější články