Homeworld remaster by měl mezi novými hrami obstát nejen díky upravené grafice
zdroj: tisková zpráva

Homeworld remaster by měl mezi novými hrami obstát nejen díky upravené grafice

6. 2. 2015 14:45 | Video | autor: Adam Homola |

S ohledem na všechnu tu záměrnou retro stylizaci je v dnešní době často obtížné na první pohled odhadnout, co je nová hra, a co remaster staršího projektu. Tvůrci remasteru prvních dvou Homeworldů se ale dušují, že právě jejích dítko nevypadá jako stará hra, a ani se tak nehraje. Homeworld Remastered Collection, která vyjde už 25. února, by tak neměla prvním dvěma dílům udělat ostudu a soudě dle videa z PAXu musím dát tvůrcům za pravdu: hra vypadá opravdu perfektně.

O tom, že si nemákli jenom grafici, svědčí i velikost hry. Původní Homeworld měl něco málo přes 1 GB, zatímco aktuální remaster zabírá prý téměř 20 GB. Nejde přitom jen o grafiku, kterou se můžete kochat až ve 4K rozlišení, ale třeba i o kompletně přepracované zvuky. Stačí se podívat na video z PAX South a je jasné, že se tvůrci neflákali. Homeworld Remastered Collection vypadá impozantně a ve chvíli, kdy po obrazovce začnou létat spousty vesmírných lodí, a spustí se akce s výbuchy, přichází chuť oprášit stará cdčka.

Na parádním vizuálu se velkou měrou podílí i kompletně přepracované pozadí. To bylo ve své době jen takovou rozmázlou šmouhou. Teď je ale na zbrusu nová pozadí radost pohledět, obzvláště když se v popředí odehrává epická bitva. Vývojáři na PAX panelu sem tam utrousí i nějaký zajímavý fakt, například o velikosti textur pro mateřskou loď: dříve to bylo prý něco mezi 100 - 200 kB, zatímco textury jedné mateřské lodi teď zabírají zhruba 10 MB. A na konci videa těch krásných 10 MB ke spokojenosti publika nádherně vybouchne. 

Za připomenutí určitě stojí, že součástí Homeworld Remastered Collection nejsou jen vyleštěné a upravené verze jedničky a dvojky, ale také obě původní hry v nezměněném stavu. V případě zájmu si tak můžete obě verze bez problémů porovnat. Nostalgici tak mohou v klidu zavzpomínat na staré časy se stále stejnými verzemi her, protože u nich došlo pouze k úpravám, které zajišťují běh obou dílů na moderních systémech.

Nejnovější články